HomeRural

Școlile rurale izolate au rămas și fără telefon fix

Din spirit de economie sau pentru că hoții au furat cabluri telefonice, școlile de la țară nu pot fi contactate telefonic.

 

Cele mai multe dintre unitățile școlare din mediul rural, în special cele situate la distanțe mari față de oraș, nu mai sînt conectate la rețeaua de telefonie fixă.
Motivația este legată de eliminarea unei cheltuieli, considerate de edilii comunei și, surprinzător, chiar de unii directori ai școlilor coordonatoare, ca fiind o cheltuială nejustificată.
În alte locuri, renunțarea la telefonul fix s-a datorat sustragerilor de cablu telefonic operate de cei care au încheiat de multă vreme socotelile cu școala. În aceste condiții, contactul cu unitatea școlară este ruptă, de parcă nu ar fi fost de ajuns izolarea în care își duce viața comunitatea rurală respectivă.

 

Comunicare prin telefonie mobilă

Un exemplu în acest sens se înregistrează la Liceul Tehnologic Valea Ursului. Unitatea de învățămînt coordonează alte patru școli în comună, cunoscute în sistemul educațional sub numele de „structuri”: Școala Chilii, cu învățămînt primar și gimnazial, și școlile din satele Bucium, Giurgeni și Muncelu, numai cu învățămînt primar. „Nu mai avem telefon fix la Școala Chilii, de exemplu, din cauza deselor furturi de cablu din pădurea de la Icușești. Din această cauză, mulți localnici din Chilii și-au luat gîndul de la telefonul fix„, a spus profesoara Iuliana Spătariu, directoarea Liceului Tehnologic Valea Ursului.

În aceste condiții, pentru a cunoaște situația din școlile subordonate, directoarea liceului era nevoită să le viziteze zilnic pe toate. Pentru a evita acest neajuns, directoarea a luat decizia contractării unui abonament la o companie de telefonie care recepționează semnalul în zonă. „Am hotărît, în consiliul de administrație al școlii, să achiziționăm un abonament de telefonie mobilă, pentru a fi la curent cu situația din școli„, a mai spus directoarea liceului.

Începînd din acest an, opt cadre didactice, cîte două din fiecare unitate școlară, țin legătura permanent cu conducerea liceului, pentru raportarea problemelor din școlile în care își desfășoară activitatea. Este de așteptat ca, în scurtă vreme, aceste numere de telefon trebuie făcute publice, atît pentru informarea publicului, cît și pentru transparență.

Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 0