Prima paginăActualitate

Școlile de șoferi pierd licența dacă nu iau permisul 40% dintre cursanți

Dimensiune text

Conform unui ordin al ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, școlile de șoferi nu vor mai primi autorizație dacă 40% din elevi nu promovează din prima încercare examenul pentru permisul auto. În primul trimestru din 2013, mai puțin de 34% din cei care s-au prezentat la prima probă au reușit să ia permisul.

 

 

Școlile de șoferi vor fi evaluate anual și își vor pierde licența dacă procentul de promovabilitate nu va fi de cel puțin 40%. Aceasta este una dintre cele mai importante prevederi ale Ordinului ministrului Transporturilor nr. 733/2013 privind autorizarea școlilor de șoferi și a instructorilor auto. Actul normativ precizează că, anual, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, la solicitarea Autorității Rutiere Române (ARR) certifică printr-o notă menținerea valabilității autorizației fiecărei școli de conducători auto, în funcție de menținerea condițiilor de autorizare, precum și de realizarea gradului minim de promovabilitate/categorie de 40%, care reprezintă raportul dintre numărul de cursanți care au promovat primul examen în vederea obținerii permisului de conducere și numărul cursanților care s-au prezentat pentru prima dată la examen pentru categoria respectivă, în această perioadă. „În vederea creșterii calității actului de pregătire al cursanților în vederea obținerii permisului de conducere, la un an de la data prevăzută la art.19, procentul minim de promovabilitate al școlilor de conducători auto va fi de 50%, corelat cu o scădere cu 30% a numărului minim obligatoriu de ore de pregătire. Scăderea cu 30% a numărului minim obligatoriu de ore de pregătire nu se aplică cursanților care efectuează pregătirea în vederea obținerii permisului de conducere pentru categoria B”, se arată în Ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial al României pe data de 13 mai.

examen soferi 2705Noile prevederi îi nemulțumesc atât pe cei care au școli de șoferi, cât și pe instructorii independenți, dar din motive diferite. „Să închidem școala că este domnul Fenechiu ministru?! Eu aș urmări fiscalitatea, fiindcă noi facem cursurile, pregătim cursanții, dar nu pot obliga pe cineva să învețe. Ar însemna ca și școlile sau liceele cu promovabilitate foarte mică să fie închise, dacă este să facem o comparație. Noi suntem plătitori de taxe și impozite, am creat locuri de muncă, dar se dorește distrugerea noastră”, a afirmat Florin Baciu, administratorul școlii de șoferi Vanirex.
„Noi, instructorii independenți, suntem cei mai expuși, fiindcă nu facem pregătirea teoretică. Am cursanți care vin cu adeverință că au făcut orele de teorie, dar nu știu ce să facă la indicatorul «Oprire». Degeaba eu îi pregătesc practic, dacă ei pică la teorie fiindcă nu au fost la sală, iar adeverința nu s-a dat în baza unei testări”, este de părere Sorin Balint, instructor auto autorizat.

Conform informațiilor prezentate pe site-ul Autorității Rutiere Române, în municipiul Roman funcționează zece școli de șoferi autorizate, din totalul de 29 la nivelul județului. Instructori auto independenți sunt 69 în Neamț, din care 23 în Roman, unul în Horia și unul în Cordun.

Într-un raport al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în primul trimestru al acestui an, 4.715 de cursanți din județul Neamț s-au prezentat la proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere, indiferent de categorie. Doar 2.753 de cursanți, adică 58,39% au trecut de proba teoretică. Din aceștia, 2.680 au mers „la oraș”, adică la proba practică. Cei care au promovat examenul au fost 1.600 de cursanți, adică 59,7% din cei care au trecut de proba teoretică. În concluzie, mai puțin de 34% din cei care s-au prezentat la prima probă au reușit să ia permisul.

O altă modificare adusă legislației va fi acea că școlile de șoferi vor trebui să-și asume pregătirea integrală a unui cursant, atât cea teoretică, cât și cea practică, dar și verificarea aptitudinilor cursanților la absolvirea acestor școli. În plus, ordinul stabilește ca autoturismele de examen să fie dotate cu camere de luat vederi în timpul examinării pentru obținerea permisului, astfel încât să existe o transparență și oricând să se poată vedea modul în care s-au desfășurat aceste examene în interiorul școlii.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • cordun 9 ani

    gata s-a dat drumul la spaga legala, felicitari