Echipa de handbal masculin a școlii romașcane a câștigat etapa pe județ a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. Această nouă izbândă are și un iz de înfrângere pentru profesorul Ioan Ungureanu, nemulțumit că întrecerea nu este rezervată, strict, școlilor cu program normal. Cel care a avut-o ca elevă, printre altele, pe Tereza Tamaș Pâslaru, se gândește chiar să renunțe la pregătirea unei echipe care să reprezinte Romanul în competițiile școlare.
Echipa masculină de handbal a Școlii „Vasile Alecsandri” din Roman, pregătită de profesorul Ioan Ungureanu, a câștigat detașat, fără drept de apel, etapa județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, gimnaziu – urban, desfășurată în sala de sport a Colegiului „Ștefan cel Mare” din Tîrgu Neamț. Reprezentanta Romanului le-a învins la scor pe cele din Bicaz (Școala numărul 1) și Tîrgu Neamț (Liceul „Vasile Conta”), într-un concurs în care câștigătoarea fazei precedente, pe oraș, din Piatra Neamț, nu a mai participat. Diferența dintre echipe este elocvent redată de rezultatele înregistrate: Roman – Bicaz 17-7 (6-1), Roman – Tîrgu Neamț 18-1 (9-1).
Ce se mai poate spune când o echipă primește un singur gol într-un meci, la un turneu final județean? Răspunde Ioan Ungureanu: „Rezultatele arată de la sine că nivelul este foarte scăzut. Pe de o parte, mă miră dezinteresul în privința pregătirii copiilor. Pe de altă parte, îi înțeleg și pe colegii mei profesori, au și ei dreptate. Antrenamentele se fac în afara orelor de program și sunt neplătite. Există și alte conotații, asupra cărora voi reveni. În ce ne privește, în ultimii zece ani, am luat de opt ori locul I în această competiție, la nivel județean. Sunt sigur că, din echipa Școlii «Vasile Alecsandri», cel puțin șase jucători vor ajunge la Liceul cu Program Sportiv. Și anul trecut a fost la fel. Echipa școlii, printre care Marius Patrichi, Răzvan Gușă, Claudiu Severin, Cosmin Ciobanu, George Mandea și Alexandru Branchi – un elev foarte bun la învățătură și care, acum, este la «Roman-Vodă» -, reprezintă acum LPS Roman în campionatul național al juniorilor II. Și acum avem copii foarte buni și la sport și la învățătură. Florin Muraru și Răzvan Tansanu, spre exemplu, din echipa noastră de handbal, au participat, sâmbătă, la olimpiadele școlare de la biologie și geografie”.
Ei sunt cei mai buni din județ și în handbalul… glaciar
Echipa Școlii „Vasile Alecsandri” care a participat la concursul de la Tîrgu Neamț a fost formată din: Cătălin Todireanu, Răzvan Prepeleag, Adrian Murărița, Ștefan Lupu, Alexandru Ghimpu, Rareș Gălbează, Răzvan Smerea, George Popescu, Ionuț Popescu, Cătălin Radu, Marius Papară, Mihai Adomniței, Vlad Baciu. „Față de anul trecut, când eram rezervă, echipele celelalte au fost mai slabe. Nouă ne-a părut bine că am putut juca frumos în fața spectatorilor. Cel mai bine ne-a ieșit faza de atac, dar n-am avut mari probleme nici în apărare. Am făcut și pregătire. Eu și cu Todireanu suntem foarte buni prieteni și participăm la fiecare antrenament. Nu mă gândesc neapărat să mă țin de handbal, dar, dacă voi ajunge la LPS, unde pretențiile sunt mai mari, voi continua cu pregătire serioasă”, a spus Răzvan Prepeleag, centru și inter stânga, cel care face zilnic naveta de la Cotu Vameș la Roman pe jos – „pentru că așa îmi place”-, și care a avut tot timpul media generală peste 8.
Organizarea concursului de la Tîrgu Neamț a lăsat de dorit, spune profesorul Ungureanu: „A fost foarte frig în sală. Mulți au răcit. Până și eu, care fac mișcare zilnic, am ajuns să umblu cu batista în buzunarul pantalonilor de trening, în sală”.
„Suntem cu 50 de ani în urmă”
În faza următoare a competiției, cea pentru calificare în etapa zonală, pe regiunea Moldova, echipa Școlii „Vasile Alecsandri” va întâlni învingătoarea dintre LPS Roman și LPS Piatra Neamț. Este posibil ca acest lucru să nu se mai producă. „Noi, profesorii de la școlile generale, am trece și peste problemele legate de neplătirea orelor în afara programului, dar, la această competiție, participă și liceele cu program sportiv (LPS). Acestea au deja cinci sau șase turnee în care acumulează în jur de 30 de jocuri. Noi avem numai unul. De ce să nu ni-l lase numai nouă, cei de la Minister? Pentru descoperirea sportivilor talentați, neînșcriși la liceele cu program sportiv, ar trebui ca această competiție să fie numai a școlilor cu program normal, inclusiv a elevilor acestora legitimați la licee cu program sportiv. Așa a fost înainte și tare bine era. O să se ajungă, curând, ca profesorii de la școlile generale să nu mai fie interesați de pregătirea unor asemenea echipe. Două sau trei elemente foarte bune vor fi pierdute pentru handbal, în fiecare generație. Nu vor avea acces la o carieră handbalistică, deși au talent. LPS face selecție, în școlile generale, la clasa a patra, pentru grupele de clasa a cincea, în propria ogradă. Din diferite motive, nu toți copii cu înclinație spre handbal ajung în grupele de la LPS. Atunci, profesorii de la școlile generale trebuie să-i pregătească. Dacă Olimpiada Națională a Sportului Școlar ar fi doar o competiție a școlilor cu program normal, din echipele care ajung la turneul final sau chiar la cele zonale ar fi selecționați cei mai buni pentru LPS. Cel puțin 30 la sută dintre cei selecționați la LPS-uri din clasa a cincea nu mai fac handbal. Acest gol ar putea fi acoperit cu copiii de la școlile generale, după clasa a opta. Temerea mea este că profesorii de la școlile generale, conștienți că vor ajunge să lupte cu LPS-urile la Olimpiada Națională a Sportului Școlar, nu vor mai face echipe. S-a și văzut. Școlile generale trebuie să aibă campionatul lor. Suntem cu 50 de ani în urmă. Deplasarea și masa se acoperă financiar cu eforturi enorme. Înainte, acestea erau gratuite, iar competițiile erau cu multe echipe și nu cu viteză mare, dar eficiente. Vedeți unde a ajuns handbalul românesc. Vrem o competiție specifică, și vorbesc în numele mai multor profesori. Aș vrea să spun acest lucru și celor de la Ministerul Educației”, susține Ioan Ungureanu, cel care a avut-o ca elevă, printre alte nume mari din handbalul românesc, pe Tereza Tamaș Pâslaru, fostă titulară a postului de portar în naționala României.
[sam_ad id=”111″ codes=”true”]
Comentarii
Felicitari! Aveti mare dreptate domnule profesor.