Școala „Mihai Eminescu” a lansat proiectul „Mănâncă responsabil!”

Principalul obiectiv al proiectului este orientarea tinerei generaţii spre o alimentaţie sănătoasă.

proiect 02Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Roman a lansat joi, 26 noiembrie, proiectul european „Mănâncă responsabil” („Eat Responsibly”) – Eco Codul „Mănâncă pentru a fi sănătos!”. La activitate au participat Mihaela Cristina Rusu, directorul şcolii, Dumitru Ouatu, director adjunct, profesorii coordonatori ai proiectului  Emilia Ciomârtan, Mihaela Plai, Irina Scorţanu, din partea Primăriei Roman, Doiniţa Cârlig, din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Neamţ, părinţi, bunici, cadre didactice şi elevi.

Proiectul european „Mănâncă Responsabil!” este un program de acţiune orientat spre învăţarea globală în Anul european pentru dezvoltare 2015 şi se desfăşoară pe o perioadă de trei ani, în nouă state europene: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

proiect 03Proiectul este implementat în România de către Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, în 50 de unităţi de învăţământ (şase grădiniţe, 25 de şcoli, 18 licee şi o şcoală specială). Din judeţul Neamţ au fost selectate să implementeze acest proiect două instituţii de învăţământ: Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Roman şi Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamţ.

Proiectul îşi propune conştientizarea copiilor şi tinerilor cu privire la alimentaţia sănătoasă şi implementarea la nivelul şcolii a celor şapte paşi pentru a mânca responsabil: Comitetul Eco-Școala, Jurnalul/Analiza consumului de alimente, Planul de acţiune, Monitorizare şi evaluare, Integrarea în curriculum, Informare şi implicare, Eco-Codul (codul unei alimentaţii responsabile).

„La nivelul unităţii noastre a fost constituit Comitetul Eco-Școala, Eco-Codul şi în urma aplicării chestionarelor ne-am propus un Plan de Acţiune. Toate aceste activităţi propuse au ca obiective conştientizarea copiilor şi adulţilor privind alimentaţia sănătoasă, orientarea tinerei generaţii spre o alimentaţie sănătoasă, încurajarea consumului de produse autohtone şi încurajarea producătorilor locali, reducerea distanţelor de la care sunt procurate alimentele, încurajarea consumului zilnic de fructe şi legume, dar şi reducerea cantităţilor de produse alimentare aruncate. Prima activitate a constat în diseminarea acestui proiect la nivelul comunităţii şcolare şi locale. În timpul prezentării acestui proiect şi rostirii mesajelor de către invitaţi, prin prezentări power point, filme, cuvinte, grupe de elevi şi părinţi au fost organizate să realizeze, în direct, salate de fructe şi legume care au fost degustate de către toţi participanţii la activitate. Spre finalul activităţii participanţii şi-au impresiile asupra temei proiectului, care au fost citite în faţa celor prezenţi. Fructele şi legumele rămase au fost împărţite elevilor de la clase după terminarea orelor de curs”, a explicat profesoara Emilia Ciomârtan.


COMENTARII

WORDPRESS: 0