Prima paginăEconomie

Școala 2 și Școala 6, precum și străzile din cartierele lipovenesc și Bălcescu ar putea fi modernizate pe bani europeni

Școala 2 și Școala 6, precum și străzile din cartierele lipovenesc și Bălcescu ar putea fi modernizate pe bani europeni

Dimensiune text

 

 

Reuniți în ședința ordinară de Consiliu Local, cei 21 de aleși au aprobat marți, 21 august, două proiecte ce permit administrației publice locale să le depună în vederea atragerii de fonduri europene, scopul acestora fiind îmbunătățirea infrastructurii școlare și a celei rutiere din cartierele Petru Rareș și Bălcescu.

Astfel, unul dintre proiecte vizează construirea şi dotarea Corpului B şi a Sălii de Sport – Şcoala „Costache Negri” (fosta Școală nr. 2) şi reabilitarea şi modernizarea drumurilor publice în cartierul Petru Rareş din Roman, valoarea totală a proiectului fiind de 18.459.735,19 lei (inclusiv T.V.A.). „Şcoala gimnazială nr. 2 «Costache Negri» (Corpul B) îşi desfăşoară activitatea într-un lăcaş cu durata de viaţă depăşită (peste 140 de ani), a cărui siguranţă structurală este compromisă, fiind propusă demolarea ca cea mai optimă variantă. De asemenea, nu există un spaţiu aferent bibliotecii şcolare (12.000 volume – cărţile fiind depozitate într-o anexă) sau pentru cabinetul medical. Activitatea sportivă se desfăşoară într-o încăpere din Corpul B, improvizată ca sală de sport. Teren de sport nu există în prezent. Reabilitarea străzilor propuse în acest proiect face parte din strategia de dezvoltare a Municipiului Roman. În prezent străzile Nicolae Bălcescu, Avram Iancu, I. L. Caragiale, Izvor şi Fundătura Crişan au îmbrăcămintea din balast, patul drumului fiind alcătuit din praf argilos. Străzile Bucovinei, Miron Costin și Sucedava se află tot în acelaşi cartier și au un sistem rutier cu îmbrăcăminți asfaltice şi trotuare din beton sau asfalt. În Cartierul Petru Rareș există doar case cu parter sau parter şi un etaj. Lungimea totală a străzilor ce vor fi reabilitate şi modernizate este de 3.394,20 metri”, anunță reprezentanții Primăriei municipiului Roman. Contribuţia proprie în proiect a municipiului Roman, reprezentând 2% din valoarea eligibilă a proiectului, va fi în cuantum de 387.654,44 lei.

Consilierii locali au aprobat marți și proiectul de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a Şcolii „Carol I” (fosta Școală nr. 6), construirea şi dotarea Sălii de Sport, reabilitarea şi dotarea Grădiniţei şi reabilitarea şi modernizarea drumurilor publice în cartierul Nicolae Bălcescu. „Şcoala gimnazială nr. 6 «Carol I» în cartierul Nicolae Bălcescu a fost înfiinţată în anul 1888, ca urmare a Reformei învăţământului a lui Alexandru Ioan Cuza. O perioadă, a purtat numele «Carol I», nume pe care îl avea şi comuna care astăzi este cartier al municipiului Roman. Terenul cu suprafaţa de 6.196 mp este mobilat cu mai multe corpuri de clădire : A – Şcoala, B – grădiniţa cu program normal şi Sala de sport care este propusă spre demolare şi reconstruire. În prezent, şcoala funcţionează cu un număr de 11 clase, un laborator de biologie, un cabinet de informatică, un cabinet medical care asigură asistenţa medicală şi o sală de sport. În prezent, străzile Salciei, Sărata, Zebrei și fundătura Zebrei se află în cartierul Nicolae Bălcescu şi au îmbrăcămintea din balast, patul drumului fiind alcătuit din praf argilos sau praf argilos nisipos. Toate străzile studiate sunt străzi de categoria a IV-a, de folosinţă locală. Lungimea totală a străzilor studiate este de 2.049,35 m. Pe străzile studiate nu există trotuare şi nici reţea de canalizare pluvială”, au declarat reprezentanții Primăriei municipiului Roman.

Valoarea totală a proiectului este de 16.051.345,97 lei (inclusiv TVA), în timp ce contribuţia proprie în proiect a Municipiului Roman, reprezentând 2% din valoarea eligibilă a proiectului, va fi de 337.078,27 lei. Durata totală de realizare a celor două proiecte, dacă se va obține finanțare de la Uniunea Europeană, este de 35 de luni.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0