„Scandalul laptelui cu aflatoxină a fost, de fapt, o campanie de distrugere a fermierilor români”

Dimensiune text

lapte23cAprecierea aparține fermierilor romașcani, care nu se consideră afectați de scandalul laptelui toxic. Livrările de lapte către firmele cu care au contracte sau către abonați nu au scăzut.

 

 

Scandalul infestării laptelui cu aflatoxină a speriat populația. Cu toată isteria creată în jurul infestării laptelui cu această toxină, care se dezvoltă în furaje, romașcanii au încredere în fermierii din jurul Romanului, deoarece dețin un efectiv restrâns de animale, pe care le furajează ecologic. Fermierii din zona rurală a orașului consideră că problema creată în jurul laptelui este una artificială, creată cu scopul de a reduce exporturile românești pe piața europeană. Cele mai afectate de această campanie dusă împotriva crescătorilor de animale, spun aceștia, sunt fermele mici, de subzistență.

 

Fermierii cred că infestarea laptelui este o problemă artificială

 

Daniel Vasile Petrescu (34 de ani) și Corneliu Ioan Ciobanu (41 de ani) sunt doi tineri din comuna Ruginoasa care au pus pe picioare o fermă de bovine – SC Agro Petrocor SRL. În prezent, ferma numără 70 de capete de bovine, din care 50 sunt vaci cu lapte, rasa Holstein. „Am vrut să-mi încerc norocul în sectorul zootehnic, fără să știu mare lucru despre acest domeniu. În anul 2008, am pus bazele unei ferme de bovine, iar în 2009 am început efectiv munca”, spune Daniel Vasile Petrescu.

SC Agro Petrocor SRL are contracte cu SC Dorna Lactate SA, către care vinde zilnic lapte la un un preț de 1,25 de lei litrul. „Nu cred că există o problemă reală în legătură cu laptele, ci, mai degrabă, nu se mai dorește ca românii să mai exporte lapte și produse lactate. Nu suntem afectați de acest scandal”, spune fermierul.

Nici fermierul Cezar Sava, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din Neamț, nu are o părere mai bună despre isteria laptelui contaminat cu aflatoxină. „Este o problemă artificială, un conflict iscat între instituții, care nu lovește în marii fermieri, ci în cei mici, cu posibilități financiare reduse. Nu am probleme în vânzarea laptelui, pentru că oamenii au încredere în mine. Din 2001, laptele produs în ferma pe care o conduc merge doar la consumul propriu și pentru abonați. Ca și alți fermieri, am făcut analiza laptelui, nu s-a găsit nimic, mergem mai departe”, spune Cezar Sava, administratorul SC Doridan SRL din satul Sofrocești, comuna Trifești.

Florin Ungureanu (43 ani) din satul Budești, comuna Făurei, consideră că agricultura românească este mult mai ecologică decât în orice altă țară. „Eu livrez laptele la SC Procom Pascal SRL din Păstrăveni. Furajele pe care le administrez animalelor sunt ecologice și nu există niciun pericol. Este o campanie de distrugere a fermierilor români. Noi ne zbatem să muncim, să ne putem întreține familiile și alții vin să distrugă”, spune fermierul.COMENTARII

WORDPRESS: 0