HomeNeamt

Scandal politic, de la bani și de la gunoaie, în CJ

Consilierii județeni nu au aprobat împrumutul necesar CJ pentru proiecte europene. Dacă proiectul privind managementul deșeurilor este aplicat incorect, atrage penalizări și costuri suplimentare pentru depozitarea gunoiului în alt județ. În plus, România riscă o procedură de infringement pe acest sector.

 
Din cauza neînțelegerilor din Consiliul Județean (CJ) Neamț, România riscă procedură de infringement. În ședința CJ de vineri, aleșii s-au certat și s-au insultat, votul final fiind de amânare a proiectul de hotărâre privind accesarea unui credit de 40 de milioane de lei. Replicile au fost dure și acuzatoare.

„Dacă facem referire la aceste cinci proiecte, de ce avem nevoie de zece ani, dacă proiecte se finalizează în 2015? De ce să creștem gradul de îndatorare al județului, dacă toate proiectele se termină în trei ani? Când ați venit la CJ, ați țipat pe toate posturile că județul e îndatorat”, a spus Dan Vasile Constantin (PSD). „Și nu e îndatorat? Am crezut că ziceți de împrumutul pe care l-ați semnat dumneavoastră, de 55,3 milioane lei, așa cum arată documentele”, a răspuns Culiță Tărâță. „S-a aprobat contractarea creditului cât eram eu președinte, dar nu eu am semnat contractarea creditului”, a replicat Dan Vasile Constantin.

Consilierul UNPR Gabriel Farcaș a spus că împrumutul are o perioadă de grație de 36 de luni, dar urmează perioada 2014 – 2020, în care se va putea din nou aplica pentru atragerea de fonduri europene și va fi nevoie de cash flow.

„Avem încheiate contracte pentru un proiect în valoare de 172 de milioane lei, cu tot cu TVA. Avem de făcut cheltuieli, până la sfârșitul proiectului, de 143 de milioane de lei. Acest an este un an de vârf, pentru că se termină constractul de lucrări „Proiectare și execuție stații de sortare și transfer Cordun, Tașca și Tîrgu Neamț”, iar platformele de colectare se termină în septembrie și următorul program se termină în februarie. Aceste contracte, unul în valoare de 34 de milioane de lei, celălat în valoare de 58 de milioane de lei trebuie susținute pentru că, dacă nu vom avea depozitul de deșeuri terminat până în lunile iulie – august ale acestui an, vom ajunge să transportăm tot deșeul din Neamț în alt județ și va fi o mare problemă. În acest an avem contracte de 89 de milioane de lei; avem nevoie de cash flow pentru că solicităm rambursare până în 30 de zile, dar nu avem bani să plătim avansurile către constructori și, prin urmare, nu avem ce trimite la Ministerul Mediului pentru solicitarea rambursării. De șase luni, niciun constructor nu a primit niciun ban, iar contractul este de așa fel încât unul trebuie să primească 2,3 milioane de lei avans, iar celălalt 2,35 milioane de lei avans, adică 5%, respectiv 10% din valoarea contractului. Dacă nu vom plăti, constructorii vor înceta lucrările și vom plăti penalități. Avem nevoie de acest credit pentru că suntem în imposibilitate de plată și nu avem ce sume să cerem la rambursare. Dacă nu ne conformăm, România poate intra în procedură de infringement”, a explicat Mihaela Popa.  managerul de proiect al Sistemului de management integrat al deșeurilor din județul Neamț.Amânarea deciziei presupune armonizarea intereselor consilierilor județeni, interesați de binele cetățenilor din Neamț.