Prima paginăSanatate

Scandal la concursul de angajare pentru asistenți la Spitalul Municipal de Urgență Roman

Scandal la concursul de angajare pentru asistenți la Spitalul Municipal de Urgență Roman

Dimensiune text

 

Spitalul Municipal de Urgență Roman a scos la concurs mai multe posturi, printre care unul de asistent medical debutant la secția chirurgie și unul la secția radiologie. Depunerea dosarelor s-a lăsat cu scandal. Fiind absolvent al Facultății de Medicină din Iași, specializarea Asistență Medicală, unul dintre participanții la concurs, romașcanul Marian Ursache, a depus dosare pentru a participa la concursul de angajare pentru ambele secții. Ulterior, a constatat că dosarele i-au fost respinse din cauză că unul din criteriile de participare la concurs era ca aplicanții să fie absolvenți de scoală postliceală. Și de aici a început războiul legat de modul în care se organizează concursurile de angajare în unitatea medicală.

„La Spitalul Roman au fost scoase la concurs câteva posturi de asistent medical, pe trei secții. Mi-am depus dosarul pentru două dintre ele, la secția chirurgie și la radiologie. Eu am terminat Facultatea de Medicină, specializarea asistent medical generalist. Am diplomă de licență și nu de absolvire a unei școli postliceale. Am depus dosarele cu toată documentația aferentă ce ține de criteriile specifice postului, certificatul de la Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMR), adeverință de la OAMR, cazier… tot! Mi s-au respins dosarele pe considerentul că nu sunt îndeplinite criteriile «școală postliceală sanitară». Asta s-a întâmplat pe data de 16, când a apărut tabelul privind selecția dosarelor”, afirmă romașcanul.

Admis la un concurs, prin „eroare”

„Am făcut două contestații. Una la spital și cealaltă la OAMR – Filiala Piatra Neamț. Termenul de depunere al contestațiilor a fost până pe data de 21. Pe 22 am primit răspuns. Sunt admis la concurs în momentul de față, dar doar la una dintre secții, la chirurgie. La radiologie sunt respins pe considerentul că nu am specificat în contestație și dosarul depus pentru secția de radiologie. Acum sunt admis, dar tot printr-o eroare. În anunțul de participare este pusă condiția de a fi absolvent al unei școli postliceale, dar, în fișa postului, legea îi obligă să recunoască toate titlurile asistenților medicali din România, adică și pe cel de postliceală, dar și pe cel de facultate, chiar dacă aceasta ar fi de scurtă durată, pentru că mai există și această variantă. Asta spune legea! Practic, primul criteriu din fișa postului contrazice criteriile de selecție ale anunțului”, spune revoltat Marian Ursache.

„Cine sunt eu să spun spitalului ce are de făcut?”

Romașcanul a contestat decizia comisiei de selecție a Spitalului la Ordinul Asistenților Medicali din România, filiala Neamț.

„M-au sunat și cei de la OAMR, filiala Neamț și m-au luat la tură, că cine sunt eu să spun ce are de făcut spitalul! Contestația a fost admisă pentru că am invocat prevederile legii asistenților medicali, lege care există de circa un an și jumătate și care specifică în clar că orice unitate publică funcționează după prevederile legislative! Președintele OAMR Neamț încerca să-mi explice că spitalul de la Roman are un buget și că scoaterea posturilor la concurs se face funcție de bugetul pe care îl are unitatea. Totuși, nu există o lege în România care să facă astfel de îngrădiri. Eu înțeleg că managerul decide, dar acesta este obligat să respecte legea administrării banului public, pe care trebuie să-l administreze corect. Un manager nu poate hotărî să angajeze un om cu studii postliceale în detrimentul unuia cu studii superioare, doar pentru că ar trebui să-i plătească celui din urmă cu 420 de lei mai mult la salariu. Practic, conducerea spitalului nu vine cu bani de acasă, ca să plătească pe cine vor și să aleagă pe cine preferă!”, conchide candidatul la concurs.

Această diferență de salariu pare să sperie angajatorii, motiv pentru care, la un moment dat chiar se vehicula ideea că a absolvi o facultate de asistent medical ar fi în detrimentul personal al absolventului, pentru că șansele de angajare ar fi mai mici. Dar absolvenții facultăților de asistenți medicali au avantajul că se pot angaja, în străinătate, fără să dea echivalări, în timp ce absolvenții școlilor postliceale trebuie să dea niște examene de recunoaștere a diplomelor.

„Nu mi s-a dat nici măcar șansa să pot participa la concurs, la radiologie!”

„Regret că nu pot participa la concursul pentru postul de la secția radiologie. Dacă aș fi fost primit la examen și l-aș fi promovat, cred că, în final, pacienții și spitalul ar fi avut de câștigat. Spre deosebire de absolvenții școlilor postliceale, absolvenții facultăților de asistență medicală studiază un semestru întreg radiologia și se dă examen, la final. În schimb, la postliceală nu se face o astfel de pregătire. Acolo se cere un curs special de radiolog care se face după ce intri ca debutant.

Mă duc pe 29 martie la concurs, pentru postul de asistent medical la secția chirurgie. Dacă sunt prost sau deștept se va vedea acolo, dar eu regret și constat cu amărăciune că, abia în urma contestației, practic forțându-le mâna, mi s-a admis un dosar, în timp ce celălalt, cel pentru secția radiologie este respins. De la bun început trebuiau să-mi dea măcar șansa corectă și legală de a participa la ambele concursuri! Dacă iau notă mică și pierd, asta e! Revolta mea cea mai mare de aici provine. Nu mi s-a dat nici măcar șansa corectă și legală ca eu, absolvent de studii superioare de specialitate, să pot participa la concurs! Era dreptul meu legal să mă primească! Oricum, nu cred că am nici o șansă să trec examenul!”, mai spune Marian Ursache.

„Mi s-a căutat nod în papură”

„Nu am nimic cu cei care conduc spitalul, dar procedura în sine, abordarea și soluționarea sunt defectuoase. În timp ce mie mi s-a căutat nod în papură, două persoane din lista celor care concurează cred că au fost favorizate. În criteriile de aprobare ale dosarelor este specificat clar că deponenții trebuie să fie membrii OAMR și să aducă adeverință de la OAMR. Una dintre persoane a depus dosarul fără adeverință și i s-a permis să o aducă ulterior, iar la cealaltă persoană, care nici nu era membru OAMR, i s-a permis ca până pe 27 martie să aducă atât certificatul de membru, cât și adeverința. Ori, în toate unitățile spitalicești în care se scot astfel de posturi la concurs asta e criteriu de bază. Trebuie să ai studii și să fii membru OAMR. Dacă nu ești, nu poți depune dosarul! Eu acum ce să înțeleg? Lor li s-a acceptat dosarul din prima, iar eu am fost respins pentru că sunt supraspecializat!? Eu nu cred că e în regulă! Mai ales că, chiar dacă aș fi admis pentru postul de asistent medical la secția chirurgie, eu nu aș fi angajat ca absolvent al facultății de asistenți medicali, ci ca absolvent al unei școli postliceale. Am fost nevoit să dau o declarație pe proprie răspundere că, în cazul în care iau examenul voi de acord să fiu încadrat pe grila de salarizare a asistenților medicali cu studii postliceale, fapt ce are atingere cu legea penală. Nu poți să obligi pe cineva să accepte o grilă de salarizare inferioară studiilor, cu atât mai mult cu cât, de fapt, eu nu am studiile respective. Am studii superioare. Mi s-a spus că voi fi încadrat trei luni de zile pe post ca fiind absolvent de scoală postliceală, după care trebuie să mă duc la Consiliul Județean și Primărie ca să-mi aprobe treapta de salarizare conform studiilor. De ce ar trebui eu să mă duc pe la toate ușile ca să primesc un drept firesc al meu? E ciudată un pic situația pentru că la Piatra Neamț la spital sunt angajați asistenți medicali cu studii superioare, la Bicaz la fel, la serviciile de ambulanță sunt, numai la Roman nu sunt. Aici e singurul loc în care nu se angajează asistenți medicali cu studii superioare! În celelalte spitale nu sunt probleme astea! Acolo de la bun început sunt scoase la concurs posturi pentru studii superioare, le sunt recunoscute studiile și sunt plătiți după grila de salarizare specifică. De ce aici e altfel?”, întreabă retoric romașcanul Marian Ursache.

Spitalul Municipal de Urgență Roman are opt asistenţi absolvenţi de studii superioare

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență spune că toate concursurile se organizează conform metodologiei stabilite în HG nr. 286/2011 şi HCL nr.23/28.02.2013: „Au fost scoase la concurs: 2 posturi asistent medical generalist debutant pentru Secţia Chirurgie generală; 2 posturi asistent medical generalist debutant pentru Laboratorul de Radiologie şi Imagistica Medicală; 1 post asistent medical generalist debutant pentru Secţia Medicină Internă și 1 post asistent medical generalist pentru Secţia Medicină Internă. Aceste posturi au fost scoase la concurs conform solicitărilor medicilor şef secţie şi în conformitate cu posturile vacanţe existente în Statul de Funcţii aprobat de HCL 259/22.12.2016. S-au depus dosarele în termen. Domnul Ursache Marian a depus un dosar pentru posturile de asistent medical generalist debutant Secţia Chirurgie generală şi un dosar pentru postul asistent medical generalist debutant Laborator Radiologie şi Imagistică Medicală. Comisiile de concurs au respins dosarele numitului întrucât nu îndeplineau condiţiile de studii postliceale conform postului scos la concurs. În HG 286/2011, art.3, lit. f, se specifică: «Îndeplineşte condiţiile de studii şi după caz de vechime sau alte condiţii specifice potrivit cerinţelor postului scos la concurs». Contestaţia domnului Ursache Marian din data de 21.03.2017 a fost formulată doar pentru dosarul de pe Secţia Chirurgie generală. A fost o contestaţie formulată în mod deficitar, cu vicii de fond şi de formă, petentul cerând «modificarea punctajului acordat în sensul selectării dosarului pentru concurs», în speţă doar pentru Secţia Chirurgie nefolosind termenul la plural, adică a dosarelor, pentru a fi inclus şi dosarul de concurs de la Laboratorul de Radiologie şi Imagistica Medicală, care a fost respins de o altă comisie de concurs. Mai mult, în anexa 1 la contestaţie există o declaraţie pe proprie răspundere care nu i-a fost solicitată de către membrii comisiei de concurs sau de către membrii comisiei de contestaţii. Contestatarul declară, în scris, prin semnătura olografă, că «accept şi sunt de acord cu încadrarea salarizarii – studii postliceale sanitare pentru postul de asistent medical generalist în cadrul Secţia Chirurgie generală din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman», fără nici o referire la dosarul de concurs pentru postul din Laboratorul de Radiologie şi Imagistică medicală. Facem menţiunea că spitalul are angajaţi şi asistenţi absolvenţi de studii superioare în număr de 8, iar posturile care se scot la concurs sunt conform solicitărilor medicilor şefi de secţie. În ceea ce priveşte salariul asistenţilor din Laboratorul de Radiologie şi Imagistica Medicală, un asistent cu studii superioare, vechime de peste 20 ani, are un salariu net de 3.790 lei, cu tot cu sporuri”.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 6
 • de ce sa ne miram?…e mai bun un asistent de la o scoala postliceala unde sunt primiti la cursuri inclusiv cei fara examen de bacalaureat… unde examenele se iau cu spaga … asa ca se continua cu spaga si la obtinerea nui post in spital… si ne mai miram ca sunt atat de multi analfabeti printre cadrele medicale din Spitalul Roman. Pai de ce sa vina unul destept?… sa se vada diferenta????

 • constat cu surprindere ca inca mai sunt naivi care cred ca aceste concursuri sunt pe bune !!sindicatul asistentilor!!!alt cuc!! cine pune maimutoii aia acolo si pe cine reprezinta ? OAMR ..
  cine nu’l cunoaste pe Domnu Puiu!!! si apoi chiar vine oricine sa se inscrie la concursu lu Domnu,Doamna Manager? chiar atata tupeu,veniti sa le stricati lor mica „privatizare” !!! rusine!! v’a trebuit scoala !!!

 • mare , mare tupeu sa strice aranjamentele d-nei manager…

  scria la ziar salariul unui medic mediu brut 12200 ron in Spitalul Roman, te mai poti numi om?… in conditiile in care astepti 50 ron la un batran amarat?….
  R U S I N EEEEEEEEEE

 • Rușine OAMMMR o organizație care urmărește îmbogățirea liderilor,în detrimentul creșterii nivelului de pregătire profesională.Daacă sunteți atât de exigenți,încât să nu ajutați promovarea cadrelor cu pregătire superioară,care mai este rolul vostru?Statutul organizației este obligatoriu de respectat și nu este selectiv.Cum asigurați voi,lideri din spital și județ,pregătirea profesionalăa asistenților medicali…..știe toată lumea.Știm cum se obțin și cele 30 de puncte pe an și cât costă.Dai banii și obții punctele,cu sau fără prezența la simpozioane ș.a.forme….Dacă nu este adevărat,chemați Ziarul de Roman la aceste activități,pentru a ne convinge.De asta am întâlnit la urgențe,o asistentă,nou angajată,care nu știe tehnica pansamentului?!?Culmea ironiei ar fi,să primiți voi,primul ajutor,de la pacienți!Trezirea!

  • ceva de groaza ce se ntampla,toate hahalerele devin as med cu post,iar unul cre ,chiar a facut o scoala,e inlaturat

 • Cercetați ce face doamna manager Andrici și doamna Agape la postul de farmacist scos la concurs. Vedeți ce smecherii s-au făcut, câți bani s-au luat pt post și cum cineva cu mult curaj le-a dat planurile peste cap. Nu au reușit să bage pe cine trebuie și au anulat concursul. Cercetați și dați pe față nesimțirea managerei și a șefei runos care se cred pe moșia proprie.