HomeRural

Sătenii stau cu frică de ape și de întuneric

Din cauza vremii, curentul electric este întrerupt, de două zile, în trei sate din comuna Bahna. O porțiune din malul pârâului Bozianca, din comuna Bozieni, s-a rupt, amenințând drumul județean 159.

 

 

Efectele ploilor torențiale continuă să dea mari bătăi de cap autorităților: localități fără curent electric, drumuri și culturi distruse, fântâni colmatate. Comisia de evaluare a pagubelor produse de ploile torențiale căzute în cursul lunii iunie a făcut ocolul comunelor județului Neamț, pentru a inventaria distrugerile. Singurul ajutor pe care autoritățile județene s-au oferit să-l întindă administrațiilor publice locale este asigurarea gratuită a materialului de refacere a drumurilor afectate.

Satele Băhnișoara, Țuscanii din Deal și Broșteni, fără lumină

Trei localități din comuna Bahna – satele Băhnișoara, Țuscanii din Deal și Broșteni – nu au curent electric de două zile. Solicitările făcute de primarul Liviu Cristian Ploșniță către E.ON au rămas fără ecou. „De fiecare dată când sun la E.ON mi se spune că echipa de intervenție trebuie să sosească dintr-o clipă în alta”, explică primarul comunei Bahna. Pagubele produse de ploi – 6,7 kilometri de drum județean și zece kilometri de drum comunal – au fost evaluate la 78.200 de lei, în comuna Bahna. Pentru refacerea acestora, autoritățile locale din Bahna au primit undă verde din partea autorităților județene să exploateze 2.000 de metri cubi de pietriș din albiile Siretului sau Bistriței, cu o singură condiție: materialul să fie transportat pe banii păgubitului. „Noi va trebui să suportăm cheltuielile de transport cu materialul pentru refacerea drumurilor”, spune primarul Ploșniță.

Părâul Bozianca restricționează circulația în satul Cuci

În satul Cuci, din comuna Bozieni, o porțiune din malul pârâului Bozianca s-a rupt, la aproape 1,5 kilometri de drumul județean 159, în punctul numit „La Moară”. Autoritățile locale de la Bozieni au intrat în alertă și au acționat pentru protejarea zonei. „O porțiune din malul pârâului Bozianca a luat-o la vale. Am împrejmuit zona, deoarece malul este abrupt și există pericol de prăbușire a drumului din cauza excesului de umiditate din sol”, a spus Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

În zonă, circulația rutieră a fost restricționată. Doar mașinile și utilajele de până la 20 de tone au acces pe DJ 159.

Satele își numără pagubele

900 de metri de drum județean, între satele Valea Ursului și Bucium, precum și opt kilometri de drumuri comunale și sătești, sunt în suferință în comuna Valea Ursului. Pentru refacerea drumurilor, comisia de evaluare a stabilit că administrației publice locale îi revine o cantitate de 3.000 de metri cubi de pietriș, pentru punerea drumurilor în circulație. În comuna Oniceni au fost afectate două poduri, în satele Lunca și Pietrosu, 33 de podețe, 21,6 kilometri de drumuri comunale și sătești, prin revărsarea râului Bârlad și din scurgerile de pe versanți, dar și 16 fântâni colmatate. Printre pagubele care țin de infrastructura rutieră din comuna Trifești se numără și o porțiune din DJ 157, între satele Trifești și Bogzești.

 

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0