Prima paginăRural

Sătenii din comuna Ion Creangă finanțează școala

Dimensiune text

Directorul școlii, Elena Prichici, a înființat Asociația Părinților din Școala Gimnazială. Fondurile provin din direcționarea a 2% din impozitul anual al dascălilor, părinților și sătenilor care desfășoară o activitate profesională.

 

 

Școala Gimnazială din comuna Ion Creangă (foto sediu) a găsit o modalitate de autofinanțare simplă. Pentru ca dascălii și părinții să nu mai cheltuiască bani din bugetul personal pentru dotarea claselor, profesoara Elena Prichici, directorul unității școlare, a făcut, în urmă cu trei ani, o propunere celor implicați în actul educațional.
„Multă vreme am văzut cum cadrele didactice erau nevoite, pentru a-și procura sau confecționa materialul didactic necesar la clasă, să scoată bani din buzunar. Pentru cei cu vechime la catedră, efortul financiar era mai ușor de suportat, dar pentru debutanți, care sunt plătiți mai prost, era un disconfort. Pentru că, în ultimii ani, în școlile din comuna Ion Creangă lucrează cadre didactice tinere, mi-am dat seama că trebuie să le fac munca mai ușoară, pentru a-i păstra în comună. M-am gândit să găsim o cale de autofinanțare legală și care să ajute în desfășurarea activităților didactice. Noi nu am strâns niciodată fondul clasei și, atunci, singura sursă de venit la îndemână a constituit-o direcționarea a 2% din impozitul anual. Pentru ca acești bani să ajungă la noi, trebuia să înființăm o asociație”, a explicat directorul Școlii Gimnaziale din comuna Ion Creangă.

Așa s-a născut Asociația Părinților din comuna Ion Creangă. Până să intre banii în cont, dascălii și părinții au fost sceptici că demersul lor va avea reușită. „Nu a fost nimeni încrezător, la început. Era o reacție firească. Fiecare dorea ca rezultatul să se vadă repede. În scurtă vreme, părinții au văzut că lucrurile se mișcă și, în anii următori, și-au convins vecinii, rudele, cunoștințele care desfășoară o activitate profesională să direcționeze cei 2% către Școala Ion Creangă”, spune directorul Elena Prichici.

 

5.000 lei în contul Asociației

 

Fondurile adunate în contul Asociației Părinților din Școala Gimnazială din comuna Ion Creangă sunt utilizate și pentru alte activități decât cele de achiziționare și confecționare a materialelor didactice auxiliare. „Organizăm excursii tematice la care participă și părinții sau evenimente cultural-educative cu diverse ocazii. La acest moment, asociația are în cont suma de 5.000 de lei. Comitetul Asociației va hotărî destinația acestor bani”, a spus directorul unității școlare.

Asociația Părinților din Școala Gimnazială din comuna Ion Creangă, condusă de educatoarea Gabriela Cănărău, fiică a satului Ion Creangă, desfășoară o paletă largă de activități. „A fost un prilej de a-i determina pe părinți să păstreze o legătură mai strânsă cu școala, prin diverse activități de voluntariat. Președinta asociației a fost de un real folos în mobilizarea părinților. Fiind localnică, a putut să discute mai mult cu oamenii din sat și să-i convingă că, pentru educația copiilor lor, trebuie să fim uniți”, a spus directorul Elena Prichici.

COMENTARII

WORDPRESS: 0