HomeReligie

Sărbătoarea celor 40 de mucenici

mucenici8cÎn Biserica Ortodoxă, sîmbătă, 9 martie, este sărbătoarea celor 40 de sfinți. Biserica din Cimitirul „Eternitatea” din Roman și biserica din satul Văleni își sărbătoresc hramul pe 9 martie.

 

 

Cei 40 de mucenici erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius (308 – 324), mare dușman al celor care credeau în Hristos. Acesta a aflat că 40 dintre soldații săi sunt creștini și nu vor să aducă jertfă zeilor, așa cum poruncise el. Ca urmare a acestui refuz, soldații au fost întemnițați, loviți cu pietre, ținuți în apa rece ca gheața a unui lac de munte, schingiuiți și arși. În semn de respect pentru credința lor de nestrămutat și pentru chinurile prin care au trecut, românii îi sărbătoresc, în fiecare an, pe 9 martie, iar gospodinele gătesc în cinstea lor colaci în forma cifrei 8, reprezentând corpul uman, unși cu miere și nucă, care se numesc, în funcție de zona geografică, mucenici sau sfinți.

Două lăcașuri de cult din zona Roman își sărbătoresc hramul sîmbătă: biserica din Cimitirul „Eternitatea” din Roman, care are ca hram principal „Schimbarea la față”, și biserica din Văleni, cel mai vechi lăcaș de cult din Protoeria Roman, construit la 1519.

 

Ziua bărbatului – 40 de pahare de vin

 

Sărbătoarea creștină a celor 40 de sfinți din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol, generând o sărbătoare tradițională românească, „mucenicii” sau „măcinicii”. În credința populară, în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pămîntului cu bâte sau maiuri, rostirea de descântece pentru ca să iasă căldura și să intre gerul.

Un alt obicei legat de această sărbătoare este tradiția celor 40 de pahare de vin. Bărbații trebuie să bea în această zi, conform tradiției, 40 de pahare cu vin, care reprezintă sângele vărsat de cei 40 de sfinți mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot să bea vor fi stropiți cu vin, pentru a avea putere de muncă în tot anul.

Comentarii

WORDPRESS: 0