Prima paginăReligie

Sărbătoarea celor 40 de Mucenici

Sărbătoarea celor 40 de Mucenici

Dimensiune text

 

Sâmbătă, 9 martie, este Ziua Sfinților Mucenici. O sărbătoare cu o bogată rezonanță spirituală la poporul român este pomenirea martiriului pentru credința creștină al celor 40 de ostași romani în timpul domniei împăratului roman păgân Liciniu (308 – 324). Din cauza credinței lor în Hristos, credință de care nu s-au dezis, soldații au fost bătuți cu pietre, aruncați în lac și apoi arși. Pentru că au refuzat să se închine zeilor, au fost făcuți sfinți, iar moaștele lor au fost împrăștiate prin toată lumea creștină.

În ziua mucenicilor, în tradiția populară, se spune că se deschid porțile Raiului. Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional. Credința populară spune că în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor calde ale moșilor. De aceea, astăzi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului.

Poporul român a prețuit pilda celor 40 de martiri creștini însoțind ziua lor de pomenire cu diferite obiceiuri, cum ar fi cel al mucenicilor, pe care gospodinele îi pregătesc cu această ocazie pentru a fi împărțiți spre pomenirea celor morți. În cinstea Sfinților Mucenici, gospodinele fac 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși. În Moldova, aceștia au forma cifrei opt și ne duc cu gândul la semnul infinitului, a veșniciei pe care martirii au dobândit-o prin sacrificiul lor. Timp de aproape 14 secole, acest sacrificiu constituie un exemplu de credință pentru creștinii ortodocși din întreaga lume. Dacă până la 8 martie a fost săptămâna femeii, tradiția spune că 9 martie este cea a bărbatului, existând obiceiul ca bărbații să bea 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de Sfinți Mucenici.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0