HomeActualitate

Șapte morți în incendii provocate de instalaţii electrice defecte

Şapte persoane şi-au pierdut viaţa în urma unor incendii provocate de utilizarea necorespunzătoare a instalaţiilor electrice din locuinţe.

În cele şase judeţe din Moldova în care îşi desfăşoară activitatea compania E.ON Moldova Distribuţie au fost înregistrate, în primele şapte luni ale anului, 160 de incendii cauzate de instalaţiile şi echipamentele electrice, în vreme ce numărul victimelor s-a ridicat la șapte. Cele mai multe incendii cu această cauză au avut loc în judeţul Suceava (49), urmat de judeţele Bacău (31), Neamţ (25), Botoşani şi Iaşi (câte 23), respectiv Vaslui (9).

Majoritatea covârşitoare a evenimentelor nefaste au avut loc în mediul rural, fiind afectate, cu precădere, casele de locuit unifamiliale.

„Este foarte important ca toţi cei care deţin instalaţii şi echipamente electrice să acorde atenţie permanentă modului de utilizare a acestora, mai ales odată cu venirea sezonului rece, când au loc şi cele mai multe incendii provocate de aparatele de încălzit electrice. În cea mai mare parte a locuinţelor, dimensionarea instalaţiei electrice în faza de proiectare nu a avut în vedere utilizarea mijloacelor electrice de încălzire/producere apă caldă sau de preparare a hranei (plite, centrale termice electrice, boilere, reşouri, radiatoare, calorifere etc.)”, a precizat Sorin Munteanu, purtătorul de cuvânt al E.ON România.

Un alt aspect de care trebuie să se ţină seama este apelarea la specialişti pentru realizarea instalaţiilor electrice atât pentru proiectare, cât şi pentru execuţie. „Nu apelaţi la meşteri de ocazie, în speranţa că, astfel, veţi scoate mai puţini bani din buzunar, pentru că riscurile pe care vi le asumaţi v-ar putea costa nu numai bunurile materiale, locuinţa, ci chiar şi viaţa dumneavoastră şi a celor dragi. Putem evita evenimente tragice, dacă alocăm timpul necesar pentru a ne informa cum să folosim corect sursele de energie. Prevenţia este, întotdeauna, mai ieftină decât înlăturarea urmărilor unor incidente grave. Din păcate, ne confruntăm şi cu situaţii nefericite ale căror efecte sunt ireversibile”, a declarat Livioara Şujdea, director general adjunct al E.ON Moldova Distribuţie.

Pentru evitarea accidentelor în cadrul gospodăriei, se recomandă clienţilor casnici să nu folosească instalaţii electrice improvizate; să nu intervină asupra contorului; să utilizeze doar siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă; să efectueze verificarea periodică a instalaţiei de utilizare, cu personal autorizat şi să amplaseze şi utilizeze aparatele electrice departe de mediile umede – majoritatea accidentelor de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau în contact cu apa.

Comentarii

WORDPRESS: 0