Prima paginăActualitateRoman

Șantier mort la stația de epurare de 43.000.000 de lei

Dimensiune text

Modernizarea staţiei din cartierul Bălcescu bate pasul pe loc. Vineri, la prânz, pe şantier nu lucra nimeni. Managerul general al ApaServ încă mai crede că lucrarea se poate termina până în decembrie 2015.

epurare 02Autorităţile locale, judeţene, reprezentanţii ApaServ şi constructorii ar fi trebuit ca, în luna august a acestui an, să taie panglica la o investiţie de aproximativ 43.000.000 de lei: modernizarea staţiei de epurare a apelor uzate Roman. La acest moment, lucrările sunt departe de tăierea unei panglici, însă reprezentanţii ApaServ nu au luat nicio decizie cu privire la acest contract, deşi nerespectarea termenelor asumate de reprezentanţii Passavant Roediger GmbH a devenit o certitudine cu multe luni în urmă. În luna februarie a acestui an, managerul general al ApaServ, Cătălin Dughir, spunea că va da un ultimatum firmei germane, pentru nerespectarea contractului. De atunci, au mai trecut nouă luni, iar progresul lucrării este aproape inexistent.

Vineri, 7 noiembrie, când termometrele arătau în jur de 15 grade Celsius, la ora prânzului, la staţia de epurare era o linişte mormântală. Două utilaje aşteptau, cuminţi, în două colţuri ale şantierului, semn că pe acolo au trecut, totuşi, nişte muncitori. O persoană păzea mai multe materiale, într-un perimetru împrejmuit. Omul nu ştia ce se întâmplă sau dacă cineva va folosi acele materiale la un moment dat. După ce imortalizez peisajul dezolant, un angajat al ApaServ mă roagă să nu mai fac poze. Îl întreb de ce nu lucrează nimeni pe şantier, dar mă trimite la conducerea centrală a ApaServ. Aflu, totuşi, că sunt muncitori care lucreză la golirea de nămol a unui metatanc.

epurare 03Starea de fapt de pe teren contrastează cu optimismul managerului general al ApaServ. „Din punctul meu de vedere, constructorul încă mai are şanse să termine lucrarea la timp. Eu nu cred că nu vrea, cred că nu poate, din punct de vedere financiar, să lucreze. Există o prevedere conform căreia eu aş putea plăti materialele achiziţionate pentru realizarea unui obiectiv, dar eu trebuie să am garanţia că, dacă plătesc aceste materiale, nu mă lasă cu ele pe şantier şi pleacă. Ori, până acum, Passavant nu a demonstrat că este serios”, a afirmat Cătălin Dughir.

Mult mai supărat este vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Dan Manoliu. „Am stabilit obiective săptămânale. Am sperat că, mergând din aproape în aproape, situaţia va fi mai uşor de ţinut sub control, dar stadiul de realizare a obiectivelor din ultimele două săptămâni a fost de 0,01%. Ar fi trebuit să avem 62% din investiţie realizată şi avem doar 16 -17%. Situaţia este critică, ceea ce se întâmplă la staţia de epurare este o bătaie de joc”, a spus Dan Manoliu. Instituţia pe care o reprezintă Dan Manoliu nu are nicio pârghie prin care să controleze ceea ce se întâmplă cu proiectul european implementat în judeţ de ApaServ.

Modernizarea actualei staţii de epurare de la Roman a început în urmă cu doi ani, când ApaServ a semnat contractul aferent proiectării şi execuţiei modernizării cu firma Passavant Roediger GmbH. În cadrul contractului de modernizare şi extindere pe locaţia existentă a staţiei de epurare a apelor uzate Roman trebuie executate următoarele lucrări: construirea unui nou canal, a unei noi clădiri de grătare, a camerei pentru deznisipator şi separator de grăsimi, instalarea unei noi facilităţi de recepţie şi analiză a nămolului, reabilitarea decantoarelor primare existente, înlocuirea sistemului de difuzie de aer cu bule fine în bazinele de aerare, realizarea treptei terţiare chimice, modernizarea camerelor de deviere, a staţiei de pompare a nămolului în exces, reabilitarea îngroşătorului de nămol, modernizarea fermentatorului anaerob de nămol şi a rezervorului de stocare a biogazului, construirea unui fermentator anaerob de nămol şi a unui rezervor de stocare a biogazului, precum şi instalarea unei unităţi de cogenerare. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 22 luni, respectiv până în luna august 2014. Valoarea contractului este de 42.994.113 lei, fără TVA, având drept surse de finanţare 79,14% fonduri europene şi 20,86% cofinanţare naţională.

În cazul în care investiţia nu se termină până la 31 decembrie 2015, Uniunea Europeană nu va mai deconta finanţarea nerambursabilă, iar banii ar urma să fie luaţi din bugetul ApaServ.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0