Sancțiuni de peste 300.000 de lei aplicate de Jandarmeria Neamț, în primele nouă luni ale anului

HomeActualitate

Sancțiuni de peste 300.000 de lei aplicate de Jandarmeria Neamț, în primele nouă luni ale anului

În perioada ianuarie – septembrie, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Neamț a organizat și executat 6.136 de misiuni specifice din competență, informează un comunicat al Jandarmeriei Neamț. Dintre acestea, 256 au fost misiuni de asigurare a ordinii publice, astfel: 13 misiuni la manifestări de protest; 103 misiuni la manifestări cultural artistice; 70 de misiuni la manifestări religioase; misiuni la manifestări comemorative; 20 de misiuni la manifestări promoționale; 39 de misiuni la manifestări sportive.

La manifestările publice la care efectivele Jandarmeriei Neamț au executat misiuni de asigurare a ordinii publice au participat peste 280.000 de persoane, fiind aplicate 40 de sancțiuni contravenționale, din care 16 avertismente și 24 de amenzi în valoare de 11.900 lei și a fost constatată o infracțiune. Pe timpul executării misiunilor de asigurare a ordinii publice nu au fost înregistrate evenimente negative, precum tulburarea gravă a ordinii publice ori alte confruntări violente între participanţii la manifestările publice şi forţele de ordine.

964 de acțiuni de intervenție

În perioada ianuarie – septembrie, jandarmii nemțeni au mai desfășurat 964 de acțiuni de intervenție, după cum urmează: 963 acțiuni de intervenție pe timpul misiunilor de menținere a ordinii publice (independent și în cooperare cu poliția), ca urmare a sesizării prin 112 (746 situații), sesizării directe sau telefonice (211 situații) sau sesizării din oficiu (6 situații), precum și o acțiune de intervenție în situații de urgență, pentru căutarea și salvarea unor persoane aflate în dificultate în zona de competență.

În perioada menționată, Inspectoratul Județean de Jandarmi Neamț a mai desfășurat 4.296 de misiuni de menținere a ordinii publice, dintre care 2.582 independent (patrule de jandarmi în mediul urban / rural, pe trasee turistice, în stațiuni montane / balneare, în zona celor 15 unități de învățământ din responsabilitate și în zona obiectivelor din competență), respectiv 1714 misiuni în cooperare cu poliția. Alte 207 misiuni au fost realizate în cooperare și colaborare cu alte instituții, astfel: 120 cu structuri ale MAI, trei cu organele judecătorești, 64 cu alte structuri (SPP, organele silvice și piscicole, Garda de Mediu, ITM, Administrațiile Ariilor Protejate); 20 de acțiuni speciale în cooperare cu DIICOT, Serviciul Județean Anticorupție și IPJ Neamț.

69 de infracțiuni constatate

Totodată, în baza măsurilor stabilite la nivel național și teritorial, au fost desfășurate 115 acțiuni de prevenire a faptelor antisociale, pe diferite domenii, astfel: pe timpul manifestărilor publice – 36 de activități; prevenirea delicvenței juvenile / violența în școli – 49 de activități; prevenirea faptelor antisociale pe trasee turistice și în tabere școlare – 19 activități; prevenirea violenței în sport – 11 activități.

În ceea ce privește segmentul de combatere a faptelor antisociale, în primele nouă luni din acest an, jandarmii nemțeni au întocmit acte de sesizare pentru 69 de infracțiuni (20 independent și 49 în cooperare cu poliția) și au aplicat 1.342 de sancțiuni contravenționale, din care 675 avertismente și 667 amenzi contravenționale în valoare totală de 320.731 lei, sub incidența următoarelor acte normative: Legea nr. 60/ 1991 privind organizarea și desfăşurarea adunărilor publice (10 sancțiuni); Legea nr. 61/ 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire social, a ordinii și liniștii publice (1155 sancțiuni); Legea nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor și a jocurilor sportive (8 sancțiuni); Legea nr. 171/ 2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice (8 sancțiuni principale și material lemnos ridicat în vederea confiscării în valoare de 1442 lei); alte acte normative din competență (56 sancțiuni).

Ca urmare a solicitărilor instanțelor de judecată, efectivele Jandarmeriei Neamț au desfășurat activități de punere în aplicare a 618 mandate de aducere emise de organele de urmărire penală sau de instanța de judecată.

În perioada de referință, misiunile Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț au fost executate și cu sprijinul operativ al jandarmilor de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, iar în funcție de necesitățile operative specifice misiunilor de menținere a ordinii publice, aceștia au acționat și în sprijinul structurilor IPJ Neamț.

49 de apeluri la 112 privind prezența urșilor

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, IJJ Neamț au gestionat 49 de apeluri 112, în care a fost semnalată prezența ursului. Din totalul de 49 de intervenții la cere au participat efectivele de jandarmi s-a constituit echipa de intervenție în conformitate cu prevederile OUG nr. 81/ 2021 doar în 12 cazuri.

În funcție de localitatea în care a fost semnalată prezența ursului brun, ponderea cea mai mare a avut-o localitățile Poiana Teiului (11 intervenții), Ceahlău (8), Bicaz (7) și Dămuc (6). În comuna Poiana Teiului, din totalul de 11 intervenții s-a constituit echipa de intervenţie sub coordonarea primarului doar în două cazuri, în celelalte nouă cazuri ursul nu a mai fost văzut în zona semnalată prin apel 112.

Totodată, în intervalul menționat, efectivele IJJ Neamț au gestionat opt de apeluri 112 în care a fost semnalată prezența zimbrilor, în comunele Grumăzești (3 intervenții), Pipirig (2), Agapia, Gîrcina, Petricani (câte 1). Efectivele de jandarmi au procedat la îndepărtarea zimbrilor în extravilanul localităților.

„La nivelul județului Neamț au fost puse în aplicare măsurile dispuse de conducerea Ministerului Afacerilor Interne pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului și asigurarea climatului de ordine publică pe timpul sezonului estival, independent și în cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu. Această perioadă a fost marcată de o situație operativă particulară atât din perspectiva dinamicii populației la manifestările cu public numeros, cât și din perspectiva numărului ridicat de turiști pe raza județului Neamț, în special în zonele montane, turistice și de agrement, acolo unde au fost intensificate activitățile de patrulare pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale prin grija jandarmilor din cadrul structurilor montane și balneare. Majoritatea greutăților și disfuncționalităților cu care ne-am confruntat țin de insuficiența personalului (la data de 30 septembrie 2023, IJJ Neamț era încadrat în proporție de 80%), care a fost contracarată prin eforturi suplimentare concretizate în acumularea unui număr mare de ore suplimentare. În perioada imediat următoare, vom acorda o atenție sporită managementului calității în toate domeniile de activitate al unității, contribuind într-o manieră integrată la asigurarea unui climat adecvat de ordine și siguranță publică”, mai arată comunicatul Jandarmeriei Neamț.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0