Prima paginăRural

Sănătatea și cultura, ocrotite de Primăria Icușești

Dimensiune text

În satul Mesteacăn s-a construit un dispensar uman, care va veni și în sprijinul locuitorilor din satul Tabăra. Activitatea culturală a comunei se va desfășura în două cămine culturale noi, în satele Icușești și Bălușești.

 

 

Comuna Icușești are în administrare, în cele șapte sate componente – Icușești, Bălușești, Spiridonești, Mesteacăn, Bătrînești, Rocna și Tabăra -, 19 kilometri de drumuri comunale și 32 de kilometri de drumuri sătești. Cinci kilometri din drumul Bălușești – Mesteacăn ar putea fi salvați prin Programul „Reabilitarea și modernizarea a 10.000 de kilometri de drumuri de interes județean și local”, implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Deși este în administrarea Consiliului Județean, DJ 207 D, care deservește două comune – Icușești și Ion Creangă – arată ca după război. Lipsa unor lucrări de întreținere pe acest drum, precum și intervenția utilajelor de deszăpezire în anotimpul friguros, au provocat adevărate cratere.
Am făcut numeroase solicitări la Consiliul Județean pentru a se interveni la această porțiune de drum pe care o folosim în comun cu locuitorii comunei Ion Creangă. Sperăm să găsim înțelegere și să fim ajutați, pentru că se circulă foarte greu pe acest drum„, a declarat Leonard Oprea, primarul comunei Icușești (foto).

 

Dispensar uman pentru populația din satele Mesteacăn și Tabăra

 

În satul Mesteacăn, autoritățile locale au construit un dispensar uman. Clădirea a fost ridicată cu fonduri de la bugetul local. „Populația din satele Tabăra și Mesteacăn era nevoită să meargă la dispensarul uman din Bălușești, parcurgînd o distanță de cinci kilometri. Pentru persoanele în vîrstă, acest drum înseamnă un efort mare. Iarna este chiar o aventură și pentru cei tineri să ajungă la dispensar. Atunci, ne-am gîndit să construim și la Mesteacăn un dispensar, care să deservească și populația din satul Tabăra„, a precizat Leonard Oprea, primarul comunei Icușești.

Valoarea estimativă a lucrărilor se ridică la 75.000 lei. Pînă cînd lucrările la noul așezămînt medical vor fi finalizate, oamenii speră să sosească și noul medic care să le aline suferințele.
Am făcut demersuri la Ministerul Sănătății pentru angajarea unui nou medic, specificînd, în solicitările noastre, că punem la dispoziția medicului care va fi angajat un spațiu adecvat. Recent, am primit din partea ministerului și aprobarea unui nou post de medic în comună„, a spus primarul comunei Icușești.
În comuna Icușești sînt două dispensare umane și două farmacii, în satele Icușești și Bălușești.

 

Cămine culturale din fonduri proprii la Icușești și Bălușești

 

Incendiul de la căminul cultural din satul Icușești, în anul 2005, a determinat autoritățile locale să se gîndească la accesarea unor fonduri guvernamentale pentru construirea unui nou așezămînt cultural.
Cum satul Bălușești, în plină dezvoltare, nu avea cămin cultural, administrația locală din acea vreme a depus un proiect prin programul prioritar național pentru proiectarea și construirea de sedii pentru așezăminte culturale în localitățile unde nu există asemenea instituții, prin Compania Națională de Investiții. Proiectul a fost declarat eligibil, ca multe alte proiecte de acest tip din zona Roman, dar finanțarea nu a mai ajuns în comunele care au depus proiectele.
În aceste condiții, autoritățile locale au început procedurile pentru realizarea acestui proiect din fonduri de la bugetul local. Realizarea celor două obiective a fost evaluată, la întocmirea proiectului, la două milioane de lei, dar edilii comunei spun că aceste sume vor depăși valoarea estimată. Cele două cămine culturale din comună vor adăposti și bibliotecile sătești.

Lucrările la căminul cultural din satul Icușești au început (foto). Construcția se află în centrul satului, lîngă școală și vizavi de noua biserică cu hramul „Sfinților Constantin și Elena”. Pînă la finalizarea lucrărilor la cele două obiective, activitățile culturale se vor desfășura în școli.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0