HomeActualitate

Salarizarea funcționarilor și bugetul local, priorităţile ACoR

Primari din toată țara s-au întâlnit cu Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice și cu Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice. La această dezbatere a participat şi inginer Valeria Dascălu (foto), primarul comunei Săbăoani, preşedintele ACoR, filiala Neamţ. În cadrul întâlnirii au fost discutate probleme legislative curente cu care se confruntă zona rurală a ţării.

Asociaţia Comunelor din România (ACoR) a organizat vineri, 16 ianuarie, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), o întâlnire cu primarii ale căror unităţi administrativ-teritoriale sunt membre ale asociaţiei, în vederea monitorizării îndeplinirii obligaţiilor asumate în Acordul de parteneriat între MDRAP şi ACoR în data de 16 septembrie 2013. La eveniment au participat Emil Drăghici, preşedintele ACoR, Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice, 22 de primari de comune din ţară şi preşedinţi ai filialelor judeţene ACoR. În cadrul întâlnirii au fost discutate probleme legislative curente, dar şi alte situaţii cu care se confruntă zona rurală a ţării.

În 2015, salarii mai mari pentru funcţionarii publici

La întâlnire a participat şi inginer Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani şi preşedintele ACoR, filiala Neamţ. „Una dintre problemele discutate a fost salarizarea funcţionarilor publici. Domnii miniştri Dragnea şi Vâlcov ne-au adus la cunoştinţă faptul că se «creionează» un proiect de lege privind salarizarea funcţionarilor publici. Cei doi au vorbit despre necesitatea majorării salariilor în 2015 şi că acest demers va crea condiţiile ca activitatea din administraţiile publice locale să nu se blocheze. Totodată, am ridicat problema plafonului de salarii. Ni s-a explicat faptul că acesta este impus de FMI. Conducerea Ministerului de Finanţe caută soluţii care să fie agreate şi de FMI,  pentru a putea mări acest fond, în vederea majorării salariilor funcţionarilor publici şi pentru a putea face noi angajări. Se doreşte scoaterea din fondurile de salarii a cheltuielilor cu salariile din învăţământ, ale persoanelor cu handicap şi, acolo unde este cazul, a salariaţilor din spitale. Se lucrează la modificarea Legii finanţelor publice locale, a Codului de procedura fiscală şi a Codului fiscal, urmând ca aceste acte normative să fie depuse în Parlament pentru aprobare pe 15 martie”, a precizat Valeria Dascălu, preşedintele ACoR, filiala Neamţ.

O problemă intens dezbătută a fost legată de eliminarea unor primării din ţară de la distribuirea fondurilor pe care o face  Ministerul Finanţelor Publice pentru echilibrarea bugetelor. „În ceea ce priveşte Legea bugetului de stat pe 2015, am fost informaţi că s-a dorit salvarea celor peste 2.000 de comune din ţară care nu aveau fonduri pentru a supravieţui. După şase luni, se va analiza situaţia fiecărei comune şi se vor dispune şi alte măsuri care să multumească pe toată lumea”, a explicat preşedintele ACoR, filiala Neamţ.

Toate şcolile vor avea autorizaţie sanitar-veterinară în 2015

În cadrul întâlnirii au fost discutate şi alte probleme. „Am solicitat ca domeniul public să poată fi modificat prin HCL, şi nu prin hotărâre de Guvern, cu documentaţiile stufoase aferente. În acest sens, avem promisiunea că se lucrează la modificarea legii. Proiectele pentru apă şi canal se pot depune la POS Mediu, deoarece există fonduri. Totodată, se pot depune documente şi pentru lucrări executate, iar banii care au fost cheltuiţi din bugetul local vor fi primiţi. În ceea ce priveşte procentul de 15% prevăzut în bugetul de stat pentru 2015, aplicat comunelor care au semnat contracte de finanţare pentru fonduri europene, se va primi numai suma pentru anul 2013. Pentru comunele care au semnat contracte de finanţare în 2014, se vor aplica cei 15% în 2016. O altă problemă discutată este ca cel puţin 25% din impozitul pe venitul agricol şi pe construcţii speciale să revină bugetului local. În 2015 este prevăzută finanţarea potrivit OUG 28/2013 a proiectelor pentru construcţia grădiniţelor, şcolilor şi bazelor sportive. Totodată, fondurile pentru drumurile comunale şi judeţene au fost primite de consiliile judeţene. Domnul ministru Dragnea şi-a propus ca, în anul 2015, să nu mai existe şcoli fără autorizație sanitar-veterinară. Astfel, toate şcolile vor primi fonduri în vederea rezolvării acestei situaţii”, a spus Valeria Dascălu.

S-a mai stabilit ca, în perioada următoare, să se organizeze o întâlnire pentru a se rezolva problemele apărute în cheltuirea fondurilor europene nerambursabile disponibile prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Urgentarea aplicării prevederilor legale cu privire la registrul agricol a fost un alt subiect în cadrul întâlnirii organizate de MDRAP.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Dar cind Ialomiteanu a introdus in salarii stimulentele necuvenite pentru cei din finante, sau cind magistratilor li s-au facut niste salarii nesimtite, FMI nu a avut nimic de spus? Mare discriminare intre functionarii publici din diverse institutii.