HomeSanatate

Salariile medicilor din spitale, în atenția Uniunii Europene

Asociația Europeană a Medicilor de Spital și Federația Europeană a Medicilor Salariați au adoptat o declarație prin care solicită guvernelor din țările membre ale Uniunii Europene rezolvarea mai multor probleme cu care se confruntă medicii din spitale.

 

Printre acestea se numără asigurarea fără întrerupere a finanțării sistemelor de sănătate la un nivel comparabil cu media din țările Uniunii Europene, pentru a îndeplini primul factor pentru revenirea economică a Uniunii Europene, îmbunătățirea dotărilor tehnice din spitale, astfel încît să fie îndeplinite standardele științifice internaționale, garantarea unui salariu minim pentru medicii de spital conform calificării lor, însă nu mai puțin de minim două sau trei salarii medii pe economie. De asemenea, medicii mai cer implementarea completă și rapidă, în legislațiile naționale, a Directivei privind Timpul de lucru, obținerea unei balanțe între timpul de lucru al doctorilor și timpul personal și viața de familie, garantarea autonomiei profesionale și a autoguvernării pentru medicii de spital.

Este știut faptul că medicii români au printre cele mai mici salarii din țările membre ale Uniunii Europene. În vreme ce, în alte țări, salariile medicilor au crescut, ale noastre au fost tăiate. Acum se încearcă reîntregirea lor, dar nu știu în ce măsură se va reuși. Noi, cei care am rămas în țară, trăim cu speranța că lucrurile se vor îmbunătăți și doar acest lucru ne mai mobilizează să continuăm„, a apreciat medicul Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț.

Conform ultimelor date postate pe site-ul Spitalului Municipal de Urgență Roman, în luna aprilie, salariul unui medic primar, cu tot cu sporuri și gărzi, nu a depășit, în medie, 4.000 de lei net.

Comentarii

WORDPRESS: 0