În organizarea Fundaţiei cultural-turistice „Hanu Ancuţei” (preşedinte – Nuşa Chiriac), în colaborare cu Reprezentanţa Neamţ a Uniunii Scriitorilor din România şi Societatea Scriitorilor din judeţul Neamţ, vineri, 6 noiembrie, de la ora 14, la Hanu Ancuţei, din comuna Tupilaţi, se desfăşoară ediţia a 45-a a manifestării intrate în tradiţia culturală din spaţiul nemţean, „Sadoveniana”.
În centrul acţiunii din acest an se află simpozionului evocativ „Ţinutul Neamţ în mitologia operei lui Mihail Sadoveanu. 135 de ani de la naşterea marelui scriitor şi 85 de ani de la apariţia romanului Baltagul„. Simpozionul îşi propune să aducă în actualitate episoade, oameni şi locuri din scrierile sadoveniene, care au contribuit, prin anvergura lor, la definirea identităţii culturale şi spirituale a judeţului Neamţ. Participă scriitori, critici literari, cadre didactice, public divers. Sunt invitaţi, de asemenea, primari ai comunelor din zonă şi reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale.
La simpozion vor prezenta cu eseuri şi comunicări: dr. Cristian Livescu, preşedintele SSJN (moderatorul simpozionului), prof. Gheorghe A. M. Ciobanu, pr. arhim. Mihail Daneliuc, de la Muzeul memorial „Mihail Sadoveanu – Visarion Puiu” – Vovidenia, Mănăstirea Neamţ (comunicarea „Lumea monahală în opera sadoveniană”), prozatorul Vasile Popa Homiceanu (Premiul pentru Proză al Asociaţiei Iaşi a USR, pe anul 2014), prof. dr. Lucian Strochi, prof. dr. Mihai Capşa, dr. Raluca Naclad, redactor şef al revistei „Antiteze”, şi scriitoarea Violeta Lăcătuşu.
Un moment important îl va reprezenta acordarea Diplomei de onoare şi a Premiului „Mihail Sadoveanu” pentru cea mai bună carte de proză a anului 2014, de către SSJN şi revista „Antiteze”. Programul mai cuprinde: expoziţia de carte beletristică „Genealogii sadoveniene”; lansarea volumului „Ion Creangă – viaţa şi opera”, de G. Călinescu (ediţie critică de Cristian Livescu) şi lansarea nr. 40 al revistei „Antiteze”, precum şi recitalul de muzică folk oferit de prof. Cristina Marin şi Marius Coşerariu.
„Fără îndoială, Hanu Ancuţei reprezintă un loc potrivit de evocare a personalităţii sadoveniene. De vreo cinci ediţii, la care se adaugă alte vreo zece mai de mult, aşezământul acesta s-a consacrat ca loc de întâlnire a celor ce îl admiră pe marele scriitor. E un spaţiu încărcat de o anumită magie pozitivă, care apropie timpuri îndepărtate şi ne face să uităm de timpul imediat, după cum ambianţa primitoare provoacă plăcerea de a găsi noi virtuţi operei celui numit Ceahlăul prozei româneşti. De altfel, simpozionul din acest an este generos în tematică şi va oferi multe elemente de noutate privind receptarea, azi, a unor pagini de mult devenite clasice. Societatea Scriitorilor din judeţul Neamţ şi revista Antiteze vor oferi cu acest prilej un premiu M. Sadoveanu celei mai bune cărţi de proză, în opinia noastră, a anului trecut. Ca preşedinte al juriului, nu vă divulg numele; vă spun doar că autorul e născut în Roman”, a declarat criticul literar Cristian Livescu, unul dintre organizatorii manifestării.
De la ora 17.30, va avea loc un program folcloric cu ansamblul „Ciobănaşul” al Centrului cultural din Tupilaţi, organizator Ronica Leonte, urmat de o expoziţie de produse şi reţete ale bucătăriei moldoveneşti „Tradiţii culinare la Hanu Ancuţei sadovenian” şi vizitarea expoziţiei de vinuri din podgorii renumite, în beciul Hanului Ancuţei.
Manifestarea va fi transmisă în direct de TV Moldova din Iaşi.
Comentarii