HomeActualitate

Sacrificiul din spatele pasiunii pentru cercetarea agricolă

Cătălina Adina Druţu, cercetător la SCDA Secuieni, împlineşte 14 ani de activitate. În primii ani nu lua salariul cu lunile sau diminuat cu 25%. Cultivarea în sistem ecologic a speciei „Echinacea purpurea” i-a adus medalie de aur și titlul de doctor în științe. 

Cătălina Adina Druţu este un tânăr specialist de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) din Secuieni, care lucrează în cercetare. În acest an, la 1 iunie, cercetătorul împlineşte 14 ani de activitate în cadrul unităţii. „Am venit la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare de la Secuieni la recomandarea profesorilor universitari cu care am studiat. Am rămas în unitate pentru că m-am legat foarte mult de cercertările pe care le fac legate de cultura plantelor medicinale şi aromatice, Staţiunea de la Secuieni având în cultură în jur de 50 de specii de plante medicinale”, a explicat doctor inginer Cătălina Druţu.

Chiar din primii ani de activitate, cercetătorul s-a confruntat cu obstacole care ar fi descurajat orice specialist la început de drum. „Am prins o perioadă dificilă la Secuieni. M-am angajat în luna iunie 2001 şi am primit primul salariu în luna septembrie. Au fost ani când, pe timp de vară, nu se primeau salarii în această unitate. Locuiam împreună cu soţul meu într-o locuinţă de serviciu pusă la dispoziţie de unitate. Nu plăteam chirie şi asta a constituit un avantaj. Odată cu preluarea conducerii unităţii de către doamna Elena Trotuş, relansarea societății a presupus să facem sacrificii pentru redresarea unităţii. Staţiunea avea datorii şi rate la bănci pentru acele datorii şi a trebuit ca două ierni să primim salarii diminuate cu 25%. Când ne-am reîntregit salariile, legea a fost cea care ne-a luat 25% din salarii. Salariile nu sunt motivante în cercetare. Singurul motiv pentru care nu pleacă cei care lucrează în cercetare este pasiunea pentru ceea ce fac”, a spus cercetătorul.

Cătălina Druţu a avut oferte de lucru la companii private, dar a ales să lucreze la SCDA Secuieni. „Am refuzat alte oferte pentru că îmi place ceea ce fac şi pentru că am găsit la Staţiunea de la Secuieni mulţi oameni dedicaţi meseriei, care mi-au fost adevărate modele. Pe de altă parte, sunt puţine unităţi de cercetare-dezvoltare care se ocupă de studiul plantelor medicinale. Suntem şi producători de sămânţă şi trebuie să oferim cultivatorilor şi procesatorilor sfaturi legate de cultivarea şi păstrarea acestora. Noi suntem generatorii de informaţii. Toate rezultatele cercetărilor efectuate le-am prezentat la importante manifestări ştiinţifice, unde am participat împreună cu colegii mei”, a spus doctor inginer Druţu.

Tânărul cercetător a avut un început de an bun. În luna mai, la Iaşi, a obţinut medalia de aur la manifestarea ştiinţifică „Euroinvent”. „Am participat la eveniment cu o metodă de cultivare în sistem ecologic a speciei «Echinacea purpurea», metodă care a fost înscrisă pentru brevetare la Oficiul de Invenţii şi Mărci din Bucureşti anul trecut, în luna decembrie, o lucrare realizată împreună cu doamna director doctor inginer Elena Trotuş. Metoda se referă la cultivarea acestei specii în condiţiile de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă din Secuieni şi este rezultatul unor cercetări efectuate în cadrul tezei mele de doctorat, pe care am susţinut-o în anul 2009”, a spus doctor inginer Cătălina Druţu.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Drutu Catalina 9 ani ago

    Va multumesc tare mult tuturor care apreciati activitatea mea si ati scris comentarii care m-au induiosat! Ii multumesc si doamnei Ana-Maria Postelnicu pentru articolul pe care l-a editat si publicat!

  • Vasile 9 luni ago

    Felicitări doamnei Ing .doc .profesor și colaboratorilor pentru contribuția in dezvoltarea cercetării agricole in domeniul plantelor medicinale !!!!