HomePolitica

”Să ne gândim la viitorul copiilor noștri și la dezvoltarea Moldovei”

Invitația este făcută de Ioan Asaftei, în numele PLR. Fuziunea PLR cu PC va conduce la a treia forță politică din România, crede liderul nemțean. El a atras atenția asupra nevoii urgente pe care o are Moldova de autostrăzi. 

Președintele Partidului Liberal Reformator (PLR) Neamț, Ion Asaftei, a transmis, în cadrul unei conferințe de presă, care sunt nemulțumirile acestui partid față de situația politică din România. Ion Asaftei a vorbit despre o posibilă fuziune a PLR cu Partidul Conservator (PC) și despre gravitatea faptului că Moldova a fost scoasă de pe harta viitoarelor autostrăzi din România.

”Puterile legislative, executivă și judecătorească sunt atacate la unison de corifeii băsismului, reactivați și dispersati în fel de fel de partide, încât aproape că nu mai poți vorbi de separația puterilor în stat, de un echilibru și colaborare între acestea, de cooperare loială între instituţii. Atacurile concentrate asupra Parlamentului pot afecta independența Legislativului, prestigiul și imaginea sa publică. Atacurile anticonstituționale din ultima perioadă la adresa Legislativului pot duce la o tensionare a relațiilor dintre instituții și se impune o abordare responsabilă, la masa dialogului instituțional, pentru a evita să cădem în capcana celor zece ani de băsism, când Constituția, instituțiile fundamentale ale statului nu erau respectate. De aici și veșnicile scandaluri întreținute de geniul răului, Băsescu, de care România nu mai are nevoie”, susține Ion Asaftei, președintele PLR Neamț.

O altă nemulțumire exprimată de Ion Asaftei în cadrul conferinței de presă este aceea că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că a încălcat Constituția în cazul senatorului Dan Șova.

”Votul în cazul senatorului Șova, care a iscat atâta patimă politică, a fost dat în conformitate cu prevederile constituționale. Și atunci se naște o întrebare legitimă: de unde încălcarea Constituției de către președintele Senatului? S-a trezit peste noapte PNL că trebuie să conteste votul la CCR, că poate mai scot un câștig politic, ei fiind în scădere evidentă de popularitate. Ceea ce omit politicienii din PNL să spună este că senatorii lor au susținut în Comisia juridică, apoi în plen, votul în majoritatea calificată, adică a tuturor senatorilor. Cu alte cuvinte, PNL se acuza singur. PNL se comportă la fel și vorbește ca fostul PDL, al lui Traian Băsescu. Practic, Băsescu și PNL devin tovarăși de drum politic. Dacă PNL va ajunge la putere, atunci și Traian Băsescu va avea un loc călduț și confortabil, deoarece, în următoarele luni, PMP se va dizolva în PNL și așa îl vom vedea pe Traian Băsescu cu carnet de partid la PNL și dornic de a conduce România”, spune președintele PLR Neamț.

Ion Asaftei a afirmat că, tocmai pentru a păstra liberalismul în forma sa autentică, Călin Popescu Tăriceanu a înființat PLR.

 

Se naște a treia forță politică din România

 

Referitor la fuziunea PLR cu PC, președintele PLR Neamț a afirmat că se poartă negocieri: ”În momentul în care încep discuțiile cu privire la fuziune între două formațiuni este de așteptat că vor fi și voci care se vor opune. Din ceea ce am constatat, doar trei persoane din PC se declară împotriva fuziunii. Însă, partidele sunt instituții democratice, iar decizia trebuie să aparțină majorității membrilor săi. Dacă cei din PC, dar și cei din PLR, vor ajunge la un numitor comun, iar majoritatea colegilor susține fuziunea, atunci este clară direcția pe care trebuie să o urmăm. Avem nevoie de o perspectivă pragmatică, în care să înțelegem că împreună, PLR și PC, pot forma a treia forță politică din România”.

PLR Neamț propune o întâlnire a transportatorilor, agenților economici din turism, a oamenilor de afaceri, a reprezentanților din administrațiile locale, a președinților de Consilii județene și nu numai, cu ministrul Transporturilor și politicienii din zona Moldovei, indiferent de apartenență, pentru a discuta o problemă deosebit de gravă: rămânerea Moldovei în izolare.

” Este vorba despre Master Planul General de Transport pentru România. O asemenea inițiativă trebuie să treacă dincolo de partizanat politic, de patimi și conflicte politice. Nu vrem să monopolizăm inițiativa, nu are iz electoral. Este un apel sincer la responsabilitate. De 25 de ani, politicienii noștri se ceartă, iar Moldova rămâne tot săracă. În a doua variantă, pe care  vor cei de la Ministerul Transporturilor să o trimită la Bruxelles, Moldova rămâne fără autostrăzi.

Domnilor politicieni, a venit timpul să ne gândim la viitorul copiilor noștri și la dezvoltarea Moldovei. Este un apel la unitate, pentru a salva Moldova de la izolare. Unirea de la 1918 nu este plenară, nu este absolută, până ce provinciile românești nu vor fi legate printr-un sistem de autostrăzi, cu toate avantajele ce decurg de aici: economice, sociale, culturale”, consideră Ion Asaftei.