S-a stins din viață preotul Eugen Gorbănescu

HomeReligie

S-a stins din viață preotul Eugen Gorbănescu

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a anunțat joi decesul preotului Eugen Gorbănescu, care s-a stins din viață la vârsta de 64 de ani.

„Am aflat cu durere despre plecarea din lumea aceasta, în data de 11 mai 2022, a preotului Gorbănescu Eugen, unul dintre slujitorii vrednici ai sfintelor altare din Protopopiatul Roman.

Timp de 40 de ani, preotul Gorbănescu Eugen a desfăşurat o frumoasă activitate pastoral-misionară în cele patru parohii pe care le-a păstorit. A împlinit cu recunoștință și demnitate misiunea la care a fost chemat de Dumnezeu, a fost un preot cu deosebite calități sufletești și intelectuale, un părinte pentru păstoriții săi, sfințind, învățând și sfătuind. A știut să fie un model pentru credincioși, fiind alături de cei aflați în suferință, de cei rămași singuri sau de cei ce au purtat pe trupul lor semnele bolilor. Alături de misiunea preoțească, părinte Eugen s-a implicat în formarea duhovnicească a elevilor prin predarea disciplinei Religie timp de 10 ani, având totodată și ascultări în administrația bisericească și îndeplinind timp de 4 ani misiunea de inspectori bisericesc.

La vârsta de 64 de ani, după o rodnică activitate pastoral-misionară, administrativă și cultural-socială desfășurată în mijlocul comunităților parohiale, a fost chemat de Dumnezeu la veșnicele lăcașuri cerești pentru a sluji cu sfinții în Biserica Triumfătoare.

În aceste momente de adâncă suferință, adresăm familiei îndoliate și preoților din Protopopiatul Roman cele mai profunde gânduri de compasiune și iubire duhovnicească, rugând pe Milostivul Dumnezeu să primească sufletul său în Împărăția cerurilor și să-l așeze între casnicii și prietenii Săi! Dumnezeu să-l odihnească!”, a transmis IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Cine a fost preotul Eugen Gorbănescu

Preotul Gorbănescu Eugen s-a născut la data de 4 septembrie 1958, în localitatea Coșula, județul Botoșani. A absolvit Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” – Mănăstirea Neamț, promoția 1980, și Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași, promoția 1993. A fost hirotonit diacon la data de 8 septembrie 1982 de către episcopul Eftimie Luca, iar la 12 septembrie 1982 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Emil Racoviță” din Vaslui, de către același ierarh.

Preotul Eugen Gorbănescu și-a desfășurat misiunea sacerdotală în patru parohii, de-a lungul a 40 de ani: a debutat în preoție în Parohia „Emil Racoviță” (1982-1989), apoi a activat în Parohia Moldoveni II (1989-2005), în Parohia „Sfinții Împărați” Roman (2005-2014) și, în final, în Parohia „Sfântul Ștefan cel Mare”din Roman (2014-2022).

În comunitățile unde a slujit, preotul Eugen Gorbănescu s-a implicat în reabilitarea sau construirea lăcașurilor de cult: a reparat biserica Parohiei „Emil Racoviță” Vaslui, apoi a construit biserica Parohiei Moldoveni II (1995).

Pentru implicarea și devotamentul său în slujirea preoțească, episcopul Eftimie Luca i-a acordat distincții de vrednicie: a fost numit Sachelar la data de 24 iunie 1985 (la Biserica „Emil Racoviță”), iconom la data de 30 iulie 1990 (la Biserica Moldovei II) și iconom stavrofor la data de 7 mai 1995 (la Biserica Moldoveni II).

Alături de slujirea preoțească desfășurată în parohiile încredințate de ierarh, preotul Eugen Gorbănescu a activat și la Centrul Eparhial Roman, unde a împlinit demnitatea de Inspector bisericesc (2004-2008). Totodată, timp de zece ani, preotul Eugen Gorbănescu a predat disciplina Religie, obținând gradele didactice: Definitivat în învățământ (2000) și Gradul II didactic (2004).

Sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Eugen Gorbănescu va fi depus la Biserica „Sfântul Ștefan cel Mare” din Roman vineri, 13 mai. Vineri și sâmbătă va fi oficiată slujba de pomenire (stâlpi) începând cu ora 18.00. Slujba înmormântării va avea loc duminică, 15 mai, de la ora 11.00, au mai transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0