Prima paginăActualitateRoman

S-a născut filiala Roman a Uniunii Armene din România

Dimensiune text

Iniţiativa aparţine doctorului Emanuel Nazaretian, romaşcan de origine armeană. Motivul pentru care s-a cerut înfiinţarea filialei Roman a Uniunii Armene din România este existenţa a două lăcaşe de cult armeneşti şi a numărului mare de armeni.

Armenii au înfiinţat filiala Roman a Uniunii Armene din România. Iniţiativa aparţine doctorului Emanuel Nazaretian, romaşcan de origine armeană. „Pe 14 iunie a avut loc Adunarea Generală a Uniunii Armenilor din România, la Bucureşti. Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a fost înfiinţarea filialei Roman a Uniunii Armenilor. Mă străduiesc de doi ani să înfiinţez la Roman o filială şi de 30 de ani să fac un recensământ al armenilor din oraşul nostru, care trăiesc inclusiv în familii mixte. În felul acesta, am aflat că în Roman mai sunt 60 de armeni şi urmaşi ai acestora. Era necesară reunirea armenilor din oraş, deoarece Romanul este unul dintre cele şapte orașe din Moldova care au fost fondate de armeni. Nu o spun eu, ci Nicolae Iorga, dar şi alţi istorici. Marele cărturar Nicolae Iorga spunea: «Urbanizarea localităţilor din Moldova s-a făcut pe seama armenilor», datorită comerţului pe care îl practicau şi a faptului că erau înstăriţi şi îşi împărţeau avuţia pentru dezvoltarea oraşelor. Au lăsat foarte multe clădiri în Roman. Printre acestea, clădirea Băncii Comerciale Române, care a aparţinut armeanului Kapri, casa armeanului Vasile Ioachim, în care funcţionează Biblioteca Municipală, care are denumirea unui alt armean, George Radu Melidon”, a spus doctorul Nazaretian, preşedintele filialei Roman a Uniunii Armene din România.

Motivul pentru care s-a cerut înfiinţarea filialei Roman a Uniunii Armene din Roman este existenţa a două lăcaşe de cult armeneşti în oraş şi a numărului mare de armeni, faţă de Piatra Neamţ, unde sunt 10 – 15 armeni.

Filiala Roman a Uniunii Armene numără 60 de membri

armeni 2Vicepreşedintele filialei este doctor Dan Gabriel Arvătescu, şeful secţiei Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă din Roman. Printre membrii fondatori se numără şi Dan Marian Lospa, director general adjunct al Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, de origine armeană. „Satisfacţia mea este că am reuşit să-i adun pe toţi armenii la aceeaşi «masă» şi să-i mobilizez. În Roman trăiesc descendenţi ai multor familii de armeni, cum ar fi urmaşii familiilor Jora şi Melchisedec Ștefănescu. Episcopul a avut un frate, prefect de Roman, care a fost căsătorit cu o armeancă. Două descendente ale episcopului trăiesc în Roman şi sunt membre ale filialei noastre. Ion Ciacâr, unul din pictorii de frunte ai judeţului Neamţ, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, este descendent al vechii familii de armeni Misir. Manea este o altă veche familie armenească: Dan este medic veterinar, iar soţia lui, Catinca, este medic radiolog şi a activat în cadrul Policlinicii Roman. Mama doctorului Arvătescu se trage din vechea familie armeană, din Roman, Socor”, a explicat preşedintele filialei Roman a Uniunii Armene din România.

Filiala Roman caută sediu 

Prima acţiune organizată de filiala Roman a Uniunii Armenilor a fost lansarea de carte a profesoarei Natalia Rusu, eveniment care a avut loc marţi, 30 septembrie, la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”. În cartea autobiografică „Din amintirile unei octogenare”, profesoara pune accentul pe originile sale armene.

„Pentru început, vreau să închiriez un spaţiu unde să ne putem desfăşura activitatea. Îmi doresc ca la inaugurarea sediului să-i invit pe toţi cei 16 şefi de filiale ale Uniunii Armene din România. Prima acţiune de anul viitor va fi în luna aprilie, când vom comemora 100 de ani de la genocidul armean. Este un eveniment de referinţă pentru armeni, care se organizează la nivel mondial. Am în plan să cercetez în arhiva Arhiepiscopiei documentele care privesc armenii, în vederea realizării unei monografii a armenilor”, a explicat doctorul Nazaretian.

Armenii salvează Școala Armenească

Fostul sediu a Clubului Copiilor

Fostul sediu a Clubului Copiilor

În patrimoniul armenilor se află Biserica Armenească din Roman – o bijuterie arhitectonică, ce a fost dată în folosinţă Episcopiei Romanului de către Biserica Armeană -, o capelă în Cimitirul „Eternitatea” din Roman, construită pe cheltuiala soţilor Donică şi Ana Simionescu, cu un sector în care odihnesc mulţi armeni de seamă, şi fosta Școală Armeneană în care a funcţionat Clubul Copiilor din Roman. „Avem o listă de 20 de imobile din Roman pe care încercăm să le obţinem. Clădirea în care a funcţionat Clubul Copiilor aparţine Arhiepiscopiei Armene din Bucureşti. În statutul de funcţionare al oricărei Arhiepiscopii, dar şi în legea cultelor, bunurile bisericeşti sunt sacre, adică nu se pot înstrăina. În aceste condiţii, nu se pune problema vânzării clădirii. Este dificil să poată fi şi închiriată. Clădirea are 1.000 de metri pătraţi şi o curte interioară de 2.500 de metri pătraţi. Clădirea nu are apă curentă, nu are canalizare şi nici curent. Cine o va închiria, va trebui să facă lucrări de renovare şi să-i dea o utilitate adecvată. Primarul Loreanu încearcă de doi ani să obţină acordul Arhiepiscopiei pentru funcţionarea a două grădiniţe, ale căror locaţii actuale sunt revendicate. Ar fi fost cea mai bună soluţie. Ultima mea propunere către Arhiepiscopia Armeană a fost ca, după ce vom înfiinţa filiala la Roman, această clădire să intre în administrarea Uniunii Armene din Roman. Ca instituţie laică, filiala Roman a Uniunii Armene poate, altfel, dispune de clădire. Împreună cu Primăria Roman, am putea accesa fonduri europene pentru a aduce clădirea la starea de funcţionare”, a explicat preşedintele filialei Roman a Uniunii Armene din România.COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • marianachica 5 luni

    de ce nu se vrea schimbarea numelui str; bl. republicii si d. gherea care nu sunt semnificative pt. istoria orasului, – a-si propune pt. bl. vechiul nume CAROL I, care dupa mine este obligatoriu-fara comentarii -iar pt. d. gherea ar fi AL. COJOCARU care a luminat multi romascani ajunsi de vaza – macar atata recunostinta pt. un om care s-a dedicat orasului .

    • Mișu 4 luni

      Republica este de pe vremea lui Aristotel… documentați-vă… ași… se scrie aici fătă cratimă(liniuță)