HomeNeamt

Runda a doua în războiul de la CJ are loc săptămâna viitoare

Consilierii judeţeni care au votat miercuri, 20 februarie, desfiinţarea cabinetului preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Culiţă Tărâţă, vor afla, săptămâna viitoare, dacă decizia lor este legală.

 

 

Miercuri, 20 februarie, 25 de consilieri judeţeni ai PSD, PNL, PP-DD şi PDL au votat desfiinţarea celor patru posturi de consilieri personali ai preşedintelui CJ Neamţ. Votul pe acest proiect a fost  contestat de consilierii UNPR, ei argumentând că proiectul de hotărâre a fost iniţiat de vicepreşedintele CJ Neamţ Emilia Arcan, în condiţiile în care legea spune că „personalul din cadrul cabinetului preşedintelui este numit şi eliberat din funcţie de preşedintele Consiliului Judeţean”. Justificarea consilierilor majoritari în CJ, pentru votul pe acest proiect de hotărâre, a fost aceea că preşedintele Culiţă Tărâţă a delegat toate atribuţiile sale către Emilia Arcan pentru perioada în care şeful CJ se află în concediu.

Hotărârea de consiliu judeţean nu a fost semnată şi de secretarul judeţului, ceea ce înseamnă că decizia privind legalitatea documentului rămâne a fi stabilită de Instituţia Prefectului. Doar că prefectul judeţului Neamţ şi şeful Serviciului Juridic din cadrul instituţiei au fost plecaţi, în ultimele trei zile, la Sinaia, la mai multe dezbateri organizate de Asociaţia Prefecţilor şi Subprefecţilor, Ministerul Afacerilor Interne şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. „Luni sau marţi vom studia documentele. Dacă secretarul Consiliului Judeţean nu a contrasemnat hotărârea adoptată de consilieri, se trimite la controlul de legalitate, iar obiecţiunile sunt prezentate în scris”, a afirmat Ilie Petre, şeful Serviciului de verificare a legalităţii actelor, contencios administrativ şi procese electorale din cadrul Prefecturii Neamţ.

Reprezentanţii Prefecturii trebuie să clarifice cel puţin două aspecte: primul se referă la dispoziţiile semnate de preşedintele Culiţă Tărâţă pentru Emilia Arcan. Există trei dispoziţii prin care Emiliei Arcan i se delegă unele atribuţii ale preşedintelui, până la întoarcerea acestuia din concediu.  O altă problemă este cu privire la legalitatea şedinţei extraordinare, în condiţiile în care niciunul dintre proiectele de pe ordinea de zi nu era urgent. Dacă se dovedeşte că pentru convocarea şedinţei nu s-au respectat condiţiile legii, toate hotărârile adoptate miercuri de consilierii judeţeni se anulează.

Miercuri, Culiţă Tărâţă a fost lăsat, prin votul consilierilor judeţeni, fără cei patru consilieri personali şi fără posibilitatea de a angaja un administrator public al judeţului.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 1