Prima paginăPolitica

Roxana Ioana Iorga este de joi primar desemnat al municipiului Roman

Roxana Ioana Iorga este de joi primar desemnat al municipiului Roman

Dimensiune text

 

Începând de joi, 6 august, conducerea Primăriei Roman a fost preluată de viceprimarul Roxana Ioana Iorga, după ce la primărie a ajuns ordinul prefectului județului Neamț, George Lazăr, ordin „privind constatarea încetării de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului de primar” al lui Lucian Micu, pe motiv de incompatibilitate.

Agenția Națională pentru Integritate (ANI) a constatat, în 2016, că  Lucian Micu, pe atunci viceprimar, s-a aflat în incompatibilitate în perioada 2012-2016 pentru că a ocupat, simultan cu funcția de viceprimar, și funcția de membru în Consiliul de Administrație (CA) de la Spitalul Roman. În luna aprilie a acestui an, Lucian Micu a primit decizia finală că a fost incompatibil, după ce a pierdut procesul cu ANI la Înalta Curte de Casație și Justiție, ceea ce a dus, în urmă cu trei zile, la emiterea ordinului prefectului de Neamț prin care mandatul de primar al lui Lucian Micu încetează, cu două luni înainte de termen. Lucian Micu a ales să conteste ordinul prefectului Lazăr.

Prima femeie la conducerea Primăriei Roman

Este pentru a doua oară când municipiul Roman are un primar desemnat. În ianuarie 2017, Lucian Micu – la acea dată viceprimar – a fost desemnat primar al municipiului Roman, după ce primarul în funcție Laurențiu Leoreanu a optat pentru funcția de deputat, ales în Parlament în urma alegerilor din decembrie 2016. Mandatul lui Lucian Micu la conducerea Primăriei Roman avea să fie confirmat în urma votului romașcanilor la alegerile locale parțiale anticipate din iunie 2017, pe care le-a câștigat detașat, cu peste 59%.

Roxana Ioana Iorga a fost viceprimarul municipiului Roman atât pe perioada mandatului parțial de șase luni din 2017 al lui Lucian Micu, precum și în urma alegerilor locale parțiale anticipate.

Prima femeie la conducerea Primăriei Roman, primarul desemnat Roxana Ioana Iorga – acum viceprimar cu atribuții de primar – a împlinit luni, 3 august, vârsta de 45 de ani. Este căsătorită și are doi copii. A absolvit cursurile Liceului Teoretic „Roman-Vodă” din Roman, apoi Facultatea de Biologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Profesor de biologie, a profesat la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, la Școala „Vasile Alecsandri” și la Școala „Alexandru Ioan Cuza” din Roman. A fost aleasă consilier local al municipiului Roman, candidând pe listele PNL, la alegerile locale din 2016. În Consiliul Local Roman a fost președinte al Comisiei pentru urbanism şi administrarea teritoriului.

Roxana Ioana Iorga devine astfel al doilea primar desemnat și al șaselea al municipiului de Roman în urma alegerilor organizate după Revoluție, după: Otto Helmut Mayerhoffer (CDR, 1992-1996), Ion Vlad (PDSR, 1996-2000), Dan Ioan Cărpușor (PDSR/PSD, 2000-2008), Laurențiu Dan Leoreanu (PDL/APEL/PNL, 2008-2017) și Lucian Micu (PNL, 2017-2020).

Mandatul parțial de primar desemnat al Roxanei Iorga va dura circa două luni, până după alegerile locale programate a avea loc în 27 septembrie 2020. Dată fiind durata scurtă a acestui mandat parțial, este puțin probabilă desemnarea unui nou viceprimar de către Consiliul Local Roman, pentru această perioadă.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0