Prima paginăCultural

Romașcanul Ovidiu Kloșka, în lumea bună a artiștilor plastici

Dimensiune text

Absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații, Ovidiu Kloșka (foto) și-a dorit foarte mult să urmeze Artele Plastice. Deși nu a fost încurajat de familie, Ovidiu a crezut în talentul său.

 

Tînărul pictor romașcan Ovidiu Kloșka, în vîrstă de 35 de ani, stabilit de cîțiva ani în Focșani, a devenit un nume în pictura românească și a încîntat Europa cu lucrările sale.
Am descoperit adevărata artă prin galeriile ieșene și albumele de artă vîndute de anticarii de pe Lăpușneanu. Nu am mîncat culori, deși prin primele clase am băut apa de la acuarele după ora de desen și, uite, deocamdată tînăr, delirez continuu și dedicat, și lansez din cînd în cînd invitații într-un spațiu de conservare a spiritului„, se descrie artistul plastic.

 

Familia nu a crezut în talentul său

 

Viața lui Ovidiu pare decupată dintr-un roman. Un tînăr care crede în talentul său, înfruntă lipsurile, dezamăgirea, dar, în final, reușește, prin muncă și perseverență, să-i facă să regrete pe cei care nu au crezut în el. Cu înclinație către latura artistică, Ovidiu nu s-a îndreptat spre Arte Plastice, ci către o facultate cu profil tehnic. În anul 2000, Ovidiu finalizează cursurile Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității „Gheorge Asachi” din Iași. „Familia nu a fost de acord să urmez Universitatea de Arte și, atunci, m-am înscris la Politehnică. M-am simțit dator față de părinți să termin această facultate. Îmi doream atît de mult să urmez Artele Plastice încît mergeam la Universitatea de Arte cu cei din anul I, fără să fiu înscris la cursuri. După această perioadă de pregătire, am intrat în zona instituțională, ca student. Am terminat Facultatea de Arte la 30 de ani„, spune Ovidiu Kloșka.

Multă vreme, tînărul s-a susținut din banii cîștigați din vînzarea tablourilor. Cele mai multe, aproape 500 în șapte ani, au ajuns în colecțiile personale ale unor împătimiți ai artelor din Elveția, Franța, Germania și SUA. „Datorită colecționarilor din străinătate, am reușit să mă «vînd». Vînd mai mult în afară decît în țară„, spune tînărul pictor romașcan.

Formația lui de politehnist l-a ajutat foarte mult în a-și promova lucrările.”Am făcut web și graphic design, lucru care m-a ajutat să-mi fac un site și o platformă de licitații online„, spune artistul plastic. În lucrările sale, Ovidiu promovează pe pînză, hîrtie și metal un limbaj post-modern, care alternează între real și imaginar și abordează ca principală temă substanța umană.

 

Soția l-a sprijinit permanent

 

De la primul tablou vîndut la prima expoziție nu a fost cale lungă. În schimb, munca unui tablou, de cîteva luni, era vîndută și pe un dolar pentru a trăi de azi pe mîine. În perioadele bune, Ovidiu a vîndut tablouri și cu prețuri la peste 1.000 de euro. „Au fost situații în care din ceea ce cîștigam mi-am ajutat părinții care au trecut, la un moment dat, printr-o problemă financiară„, a spus Ovidiu.

În Focșani a ajuns crezînd într-un proiect. „Aveam un prieten la Focșani. M-am mutat cu gîndul să închegăm un nucleu de artiști. Din păcate, prietenul m-a dezamăgit și am fost nevoit să pornesc singur la drum„, a spus artistul plastic. A pierdut un prieten, dar Dumnezeu a venit cu o compensație. „Mi-am cunoscut soția în Focșani, și s-a dovedit un mare sprijin pentru mine. Ne-am îmbogățit cu doi copii. Alături de ea m-am împlinit pe toate planurile„, spune Ovidiu.

 

Anul viitor deschide o expoziție la Roman

 

Prima expoziție personală de grafică a fost la Iași, în 1999, în cadrul Săptămînii Artei Studențești, cînd Ovidiu era în anul IV la Politehnică. Au urmat expoziții personale la Focșani (2002, 2007 și 2009), Constanța și Brăila (2006), Sfîntu-Gheorghe (2007), Iași (2008) și expoziții de grup la Bacău, București și Chișinău (2008).
Cea mai recentă expoziție personală a fost în 2011, la București, intitulată „Flori pentru Kafka”.
În anul 2007, Ovidiu Kloșka a deschis o expoziție personală la Saint Tropez (Franța). Pictura lui este necomercială și are multă poezie.
Totul ține de har, de acel ceva pe care ți-l dă Creatorul. Artele sînt generatoare de mari satisfacții, din care te poți susține atît ca individ, cît și ca brand cultural, cu condiția să poți spune ceva în artă„, spune Ovidiu, care a promis că va deschide, anul viitor, prima expoziție în orașul natal.

COMENTARII

WORDPRESS: 0