Prima paginăCultural

Romașcanul Andrei Dimitriu, premiat de Academia Română

Romașcanul Andrei Dimitriu, premiat de Academia Română

Dimensiune text

 

Directorul Filarmonicii „George Enescu” din București, Andrei Dimitriu, a fost decorat de către Academia Română. Ceremonia a avut loc joi, 27 februarie, cu prilejul Adunării Generale a Academiei Române, desfășurate în Aula Magna a acestei instituții, în prezența membrilor Academiei Române și a invitaților.

Cu această ocazie s-a desfășurat și un eveniment tradițional al Academiei Române, cel de premiere a unor reprezentanți ai instituțiilor care s-au remarcat prin contribuții de excepție la programele dedicate culturii, științei și istoriei naționale. În acest cadru festiv, Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu”, a fost distins cu „Meritul academic”, distincție acordată de Ioan-Aurel Pop, președinte al Academiei Române.

În același cadru, distincții culturale au mai fost oferite Cristinei Popescu, director general Romfilatelia, lui Tiberiu Postelnicu, președinte al Comisiei de Biometrie a Academiei Române, lui Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, și lui Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.

Născut în oraşul Alexandria, în 1945, Andrei Dimitriu a fost „adoptat” de Roman, oraş în care şi-a desăvârşit studiile gimnaziale şi liceale. A fost un absolvent de excepţie al Liceului „Roman-Vodă”, la fel ca fratele său Sorin. Andrei Dimitriu a urmat cursurile Institutului Politehnic, pe care le-a finalizat în 1968. A practicat ingineria, fiind în conducerea câtorva firme importante din domeniu – director comercial la IUC „Griviţa” Bucureşti şi director al Sind România. A făcut parte din consiliile de administraţie ale unor societăţi comerciale şi bănci cunoscute – Petrotub, Rulmentul, ASIROM şi BCR. A fost secretar de stat, preşedintele Agenţiei Române de Dezvoltare şi şeful Departamentului pentru Promovarea Investiţiilor Străine din Ministerul Privatizării. A consiliat în probleme de management preşedinţi de bănci, a fost consilierul primului ministru Radu Vasile şi al preşedintelui Emil Constantinescu. Este autorul a numeroase lucrări, eseuri şi articole de specialitate şi politice.

De la instalarea sa ca preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune, aceasta a cunoscut o dezvoltare în direcţia investiţiilor şi a politicilor editoriale. Din martie 2010, Andrei Dimitriu este director general al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. Nu a uitat niciodată de unde a plecat, revenind la Roman întotdeauna cu gânduri de recunoştinţă pentru liceul care l-a format ca om și fiind prezent la evenimentele culturale ale orașului.

 

Foto: facebook / Filarmonica „George Enescu” / Romfilatelia

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0