HomeActualitateRoman

Romaşcanii din 88 de blocuri vor termoizolarea locuințelor

Lista cu blocurile ce sunt incluse în programul local de creştere a performanţei energetice a fost actualizată. Finanţarea lucrărilor de acest tip se asigură din trei surse.

Administraţia locală intenţionează să acorde sprijin romaşcanilor care locuiesc la bloc şi vor să-şi izoleze termic locuinţele. Lista cuprinzând blocurile de locuinţe ce pot fi introduse în Programul Local multianual privind creşterea performanţei energetice a fost actualizată şi va fi introdusă, spre aprobare, în şedinţa ordinară a Consiliului Local ce va avea loc vineri, 21 noiembrie.

Lista cuprinde 88 de blocuri, construite între anii 1958 – 1989. Locuitorii care vor să fie incluşi în acest program de creştere a performanţei energetice a locuinţelor vor avea de plătit doar o parte a costurilor de execuţie. Finanţarea proiectării lucrărilor de intervenţie se asigură integral din bugetul local al municipiului, iar finanţarea executării lucrărilor de intervenţie se asigură astfel: 50% din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei; 30% din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale sau din alte surse legal constituite; 20% din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari sau din alte surse legal constituite.

În prezent, blocurile de locuinţe înregistrează, de regulă, un consum specific anual de energie pentru încălzire cuprins între 180 kWh/mp şi 240 kWh/mp. Condominiile proiectate în perioada 1950-1990 au cele mai importante pierderi de energie prin pereţii exteriori, ferestre şi terase. Aceste pierderi de energie determină costuri foarte ridicate cu încălzirea apartamentelor pe perioada de iarnă. Totodată, blocurile proiectate între anii 1950-1990 prezintă, adesea, elemente de construcţii ale faţadelor degradate sau deteriorate, precum şi componente – pereţi exteriori şi tîmplărie exterioară – neperformante din punct de vedere energetic. După reabilitarea termică a locuinţelor în acest mod se înregistrează o reducere a consumului anual specific de căldură pentru încălzire în blocurile respective la valori sub 100 kWh/mp de arie utilă.

De acest program au beneficiat, în municipiul Roman, blocurile nr. 25 şi nr. 32 de pe bulevardul Roman Muşat.

Comentarii

WORDPRESS: 0