HomeActualitateRoman

Romașcanii care muncesc în străinătate învață să-și apere drepturile

Joi, 7 august, la Liceul cu Program Sportiv va avea loc o sesiune de informare pe tema formalităților de îndeplinit și a beneficiilor la care au dreptul românii care lucrează în țări din spațiul Uniunii Europene.

Romașcanii interesați să lucreze în spațiul european sunt așteptați să participe joi, 7 august, la sesiunea de informare organizată în cadrul proiectului „Mentorul meu pentru mobilitate – un experiment pentru cetățenii din România și Bulgaria care merg să lucreze în alte state membre UE”. Evenimentul va avea loc în sala de conferințe a Liceului cu Program Sportiv, începând cu ora 14. Sesiunea de informare are scopul de a oferi potențialilor lucrători informații practice vis-à-vis de formalitățile pe care trebuie să le îndeplinească în relație cu autoritățile locale din Belgia, Italia și Marea Britanie și beneficiile pe care aceștia le pot accesa odată ajunși în țara de destinație, inclusiv reglementări cu privire la rezidență și drepturile de care beneficiază familiile lucrătorilor. Experții din ONG-urile din Belgia, Italia și Marea Britanie vor fi prezenți la sesiunile de informare și vor oferi cetățenilor suportul informațional necesar. Sesiunea de informare din Roman va fi organizată cu sprijinul membrilor Asociației Naționale a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC) – Asociația Socială, Culturală, Ecologică Romașcană – Contjur (ASCERC) și a consilierului local Constantin Holban, membru al Biroului de Consiliere din Roman.

Începând cu luna martie 2014, Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC) implementează proiectul ”Mentorul meu pentru mobilitate – un experiment pentru cetatenii din România si Bulgaria care merg sa lucreze în alte state membre UE”, finanțat de Comisia Europeană, prin Directoratul General (DG) pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune. Proiectul își propune să ofere asistență lucrătorilor din România și Bulgaria care își găsesc un loc de muncă în Italia, Marea Britanie și Belgia, prin intermediul constituirii unei rețele de experți din sectorul neguvernamental (din cele 5 state membre) care să ofere sprijin informațional lucrătorilor în statele în care lucrează. ANBCC este partener în cadrul proiectului, acoperind activitățile care se vor desfășura în România. Ceilalți membri ai parteneriatului sunt: European Citizen Action Service, Belgia (ONG la nivel european, cu peste 22 de ani de experiență în asistență pentru problematicile legate de Uniunea Europeană și cetățenie), The Law Centres Network, Marea Britanie (ONG care oferă sprjin și asistență juridică cetățenilor de pe teritoriul Marii Britanii, în special cetățenilor aflați în situații de marginalizare economică și socială), The International University College of Turin, Italia (universitate din Torino care a înființat un centru de asistență juridică pentru cetățenii din Uniunea Europeană care s-au stabilit în Torino), Foundation for Access to Rights, Bulgaria (ONG din Bulgaria specializat în asistență juridică în domeniul liberei circulații a lucrătorilor bulgari).

Viziunea proiectului este aceea de a constitui o rețea de cooperare între ONG-urile partenere în proiect, astfel încât să fie oferit sprijin consistent cetățenilor care își exersează dreptul la liberă circulație, în conformitate cu Directiva nr. 38/2004 privind dreptul la liberă circulație și rezidență pentru cetățenii UE. În acest sens, în cadrul primei etape a proiectului, se vor desfășura (atât în România, cât și în Bulgaria) sesiuni de informare pentru cetățenii în căutarea unui loc de muncă în străinătate. În a doua etapă a proiectului, ONG-urile din Belgia, Italia și Marea Britanie vor fi implicate în oferirea de asistență propriu-zisă cetățenilor români și bulgari care muncesc în țările respective.

Comentarii

WORDPRESS: 0