Prima paginăSanatate

Romașcanii au ocupat programările la vaccinare anti COVID-19 până la finalul lunii martie

Romașcanii au ocupat programările la vaccinare anti COVID-19 până la finalul lunii martie

Dimensiune text

Numărul romașcanilor care s-au programat pentru vaccinare împotriva coronavirusului COVID-19 a ocupat locurile de programare de la singurul centru deschis la Roman în a doua etapă de vaccinare până aproape de final lunii martie, a declarat managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, medicul Maria Andrici, în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, 29 ianuarie, alături de primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

În cursul săptămânii trecute, la centrul de la Roman, amenajat la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, corpul A, clădire „Cămin Internat”, de pe strada Ştefan cel Mare, nr. 268, care funcționează cu două linii de vaccinare, s-au programat 598 de persoane pentru vaccinare, a afirmat primarul Leonard Achiriloaei. Numărul maxim de vaccinări aprobat prin sistemul informatic este de 120 de vaccinări pe zi pentru centrul de la Roman. Din data de 8 februarie este programată să înceapă faza de rapel, de administrare a celei de-a doua doze de vaccin, în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare.

„Problema e că programarea nu depinde de noi, aceasta este  programare făcută la nivel național și județean. Noi avem acest centru deschis, cu două linii de vaccinare, pe o linie de vaccinare într-un interval de zece ore sunt acceptate doar 60 de persoane. Deci sistemul informatic nu permite, în acest moment, programarea a mai mult de 120 de persoane. Ulterior, când numărul de doze de vaccin alocate va crește, când vom avea și avizul pentru redeschiderea unor noi centre de vaccinare, sigur va crește și acest număr. Însă, deocamdată nu se știe când, vedeți că este o problemă la nivel european cu livrarea loturilor de vaccin. Noi așteptăm să fim informați”, a afirmat primarul Leonard Achiriloaei.

Municipalitatea intenționează să deschidă un nou centru de vaccinare, la Sala Sporturilor din Roman, când necesarul de vaccin o va permite, iar autoritățile medicale vor aviza acest lucru – un proiect de hotărâre în acest sens fiind votat de consilierii locali în cadrul ședinței de joi, 28 ianuarie. Centrul de vaccinare de la Sala Sporturilor nu va afecta activitatea sportivă, urmând avea un circuit separat, doar într-o zonă a vestiarelor de la etaj.

În ceea ce privește prima etapă de vaccinare, la Spitalul Municipal de Urgență Roman s-au vaccinat circa 225 din cei aproximativ 900 de salariați, a afirmat managerul unității medicale, medicul Maria Andrici. „O parte dintre aceștia nu s-au vaccinat din cauză că au avut boala și au anticorpi, din acest motiv au hotărât să se vaccineze ulterior. Au fost și dintre cei care au refuzat să se vaccineze, fiecare cu opțiunea dumnealui. Cred că în jur de 20-25% din personalul spitalului a avut deja boala”, a mai precizat managerul spitalului.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0