Prima paginăActualitate

Romașcani surprinși de cutremurul din nordul Italiei

Dimensiune text

Zeci de români din zona Romanului, aflați la muncă în Italia, au trăit, pe viu, cutremurele de marți. În regiune sînt înregistrați oficial 60.000 de români, printre aceștia și muncitori din Săbăoani, Tămășeni sau Roman. Pe site-urile de socializare, ei povestesc experiențele trăite. Unii dintre aceștia vor să se întoarcă în țară.

 

La numai o săptămînă după ce un cutremur cu magnitudiunea de 6,3 grade pe scara Richter a lovit privincia Emilia Romagna, marți, alte cutremure au zguduit aceeași provincie. Dacă la primul cutremur, produs pe 20 mai, bilanțul a fost de șase morți, marți, numai în regiunea Modena, una din cele mai grav afectate, bilanțul se ridica la 11 morți.
Cutremurul, de 5,8 grade pe scara Richer, s-a resimțit puternic în tot nordul Italiei, iar mai multe școli și instituții publice din Florența, Bologna, Genova și Padova au fost evacuate de urgență. De altfel, în aceste localități trăiește o numeroasă comunitate de români, mulți proveniți din județele Moldovei, printre care și Neamț.

Pe site-urile de socializare, mulți își exprimă teama de a mai dormi în case și acuză comportamentul rasist al unor italieni. „A început să se bălăngăne toată casa pe la ora 9, dulapul se clătina din toate încheieturile. Mi-am luat fetița în brațe și am ieșit în stradă fără să mai luăm nimic. Am avut noroc, pentru că locuința a rămas în picioare, dar nu mai avem curajul să dormim în ea peste noapte„, spune, pe un forum al românilor din Italia, Eusebiu, de 31 de ani, din Tămășeni.
Din ce am înțeles, au început să se facă trei liste: o listă cu români care vor să se întoarcă în țară și pentru care autoritățile pun la dispoziție mijloace de transport, liste cu români care vor să rămână și liste cu cei care au nevoie de documente. E o frică imensă în ochii tuturor. Eu locuiesc la Mirandolla, iar cutremurul s-a simțit foarte puternic aici. De asta a și fost printre cele mai afectate localități și la cutremurul de data trecută. Atunci, cînd s-au împărțit ajutoare sinistraților, o organizație italiană a refuzat să le împartă imigranților și nomazilor. M-am tot săturat să ne scuture pămîntul în halul ăsta și mă gîndesc serios să mă întorc în țară„, spune, pe un alt forum, Rita, o badantă de 39 de ani, din Săbăoani.

Citește și:   Locuință în flăcări la Trifești

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0