Romaşcanele Mara Ieşanu şi Ioana Grigoraş se implică pentru descoperiri revoluţionare în domeniul medicinii

HomeActualitate

Romaşcanele Mara Ieşanu şi Ioana Grigoraş se implică pentru descoperiri revoluţionare în domeniul medicinii

 

Mara Ieşanu şi Ioana Grigoraş, două dintre tinerele romaşcane care au purtat cu succes numele municipiului la toate concursurile şi olimpiadele la care au luat parte, continuă să impresioneze comunitatea şi nu numai. Olimpice la chimie şi cât au studiat la Roman, Mara şi Ioana nu se dezic nici de când sunt studente la Universitatea de Medicină „Carol Davilla” din Bucureşti.

Mara Ieşanu şi Ioana Grigoraş

Mara Ieşanu şi Ioana Grigoraş

 

Mara Ieşanu, împreună cu alţi doi colegi, au participat la studiul efectului comorbidităților în tratamentul împotriva Hepatitei C, o boală cu o mortalitate extrem de ridicată. Absolventă a Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, promoţia 2013, Mara se numără printre cei o mie de studenţi din întreaga lume care s-au calificat pentru a participa la Congresul Internaţional „Audience Choice Award 2016”, atât cu un proiect personal, cât şi cu unul de grup. Parte din activitate îl reprezintă crearea unui poster, iar un premiu se dă pentru popularitate, venind din partea publicului votant.

„Pentru posterul privind tratamentul Hepatitei C, am primit ajutor din partea doamnei conferenţiar Laura Iliescu, de la Fundeni, prima care a venit cu această terapie, iar dumneaei ne-a ajutat cu date. Noi am studiat efectul comorbiditatilor la reușita acestui tratament. Lucrez la laboratorul de cercetare şi pe tema rolului oxitocinei asupra neuronilor hipocampici maturi (n.r.- cum poate apăra acest hormon organismul în cazul atacurilor cerebrale), proiect cu care particip la acest Congres, cel mai mare congres de medicină dedicat studenţilor”, a spus Mara.

Mara Ieşanu, Sorin Păsărică şi Laura Iliescu sunt nominalizaţi şi la un premiu de specialitate în cadrul „Audience Choice Award 2016”, iar cei care-i cunosc şi-i apreciază le pot vota proiectul accesând următorul link – http://app.plex-os.de/frontend/web/index.php?r=audience-award%2Frate-posters, cu menţiunea că posterul care le aparţine celor trei tineri are ID-ul 856, înregistrând în acest moment cele mai multe voturi.

Și nu este singurul poster ce aparţine unui romaşcan. Și Ioana Florentina Grigoraş, o altă romanvodistă, câştigătoare anul trecut a unei burse în Stockholm, în Suedia, participă cu un proiect, şi el apreciat de public, care se găseşte tot pe prima pagină a concursului – http://app.plex-os.de/frontend/web/index.php?r=audience-award%2Frate-posters, cu ID-ul 438.

„Au fost selectate în jur de 600 de postere. Vineri vom şti cine a primit premiul pentru popularitate, însemnând voturile strânse pe pagina Congresului. Miercuri, din toate posterele, vor fi selectaţi 60 de studenţi care vor avea posibilitatea să facă o prezentare, din care mai apoi vor fi selectaţi 20 şi dintre aceştia cei mai buni vor fi premiaţi. Și anul trecut am participat la acest Congres şi am trecut de prima etapă, dar atunci numărul participanţilor a fost mai redus. Premiile sunt în valoare de 1.500 de euro, dar importantă este participarea la astfel de manifestări, unde poţi lua contact cu profesionişti în domeniu şi îţi poţi crea relaţii care, pe viitor, să te ajute”, a spus Mara, care speră că descoperirile făcute şi cu ajutorul ei, măcar în domeniul tratării fără interferon a Hepatitei C, o boală uşor de contactat şi cu urmăriri grave, să fie puse în practică de cei care conduc sistemul sanitar din România.

poster-mara

 

Bild 1

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1