HomeActualitateRoman

Romanul va avea o ambulanță de terapie intensivă mobilă

În urma unei colaborări între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ şi Spitalul Roman, va exista în Roman o ambulanţă de terapie intensivă mobilă, în care se vor putea face manevre salvatoare de vieţi, până la ajungerea la spital. 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ a propus Spitalului Municipal de Urgenţă Roman să încheie un parteneriat în urma căruia să fie înfiinţată o ambulanţă de terapie intensivă mobilă. Mai exact, va fi vorba despre o ambulanţă SMURD, care va fi dotată cu aparatură asemănătoare cu cea existentă în Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) al spitalului, pe care vor lucra doi paramedici, un medic specialist în medicină de urgenţă şi un asistent medical, care se vor deplasa la cazurile grave din Roman şi împrejurimi, pentru a încerca să salveze cât mai multe vieţi, până la sosirea la spital.

„Este vorba despre o maşină de terapie intensivă mobilă, aşa cum există şi în alte localităţi mari. În această maşină vom putea face mai multe intervenţii decât se fac într-o maşină obişnuită a Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ). Vom face intervenţii primare la cazurile cele mai grave. Avem posibilitatea să facem resuscitare, la fel ca în spital. Vom putea pune un tub de dren toracic, ceea ce nu se poate face într-o ambulanţă obişnuită, ci se face în CPU sau la Chirurgie. Noi vom face asta pe teren, dacă va fi cazul”, a explicat medicul Maria Tălmăcel, coordonatorul CPU  al Spitalului Roman.

La fel ca într-o ambulanţă normală, şi în cea de terapie intensivă se va găsi un defibrilator şi trusă pentru intubat şi resuscitat. În plus, cea de terapie intensivă va avea  echipamente de minitraheostomă, pentru a interveni în cazul unui pacient care are obstrucţionate căile aeriene sau este în şoc analfilatic şi nu poate fi intubat.

Această ambulanţă de terapie intensivă mobilă va sta permanent în faţa spitalului.

În această colaborare, spitalul asigură un medic şi un asistent, iar ISU asigură maşina propriu-zisă, cu tot echipamentul necesar, şi doi paramedici. Medicii de la CPU Roman au fost de acord să lucreze pe această ambulanţă, deoarece au experienţă în domeniu, ei făcând, şi în prezent, gărzi pe ambulanţele sau elicopterul SMURD.

În maximum o lună, ambulanţa de terapie intensivă mobilă ar putea prelua primele cazuri.

Comentarii

WORDPRESS: 0