HomeSocial

Romanul, transformat în Las Vegas: jocurile de noroc, o afacere de succes pe timp de criză

Tot mai mulţi romaşcani joacă la păcănele, în speranţa unui câştig imediat. În Roman sunt aproape 300 de aparate, în zeci de locaţii. În timp ce jucători ajung la sapă de lemn, patronii de jocuri fac afaceri de milioane de lei.

Jocurile de noroc s-au dovedit afacere profitabilă pentru cei care au înțeles să speculeze dependența unora de mecanismele care le dau iluzia îmbogățirii peste noapte. În timp ce oameni cu bani și pretenții au ajuns la sapă de lemn, patronii sălilor de jocuri au reinvestit câștigurile fabuloase în afaceri care i-au propulsat în lumea bună a Romanului.

Aproape că nu există bar care să nu aibă un slot-machine – sau „păcănele”, cum sunt denumite, popular, acele aparate care mănâncă banii persoanelor ce speră la potul cel mare.

Deşi municipiul Roman nu poate fi comparat cu marile oraşe, atunci când vine vorba de nivelul de trai al locuitorilor, afacerile de acest tip sunt înfloritoare, iar dovada o reprezintă sălile spaţioase tot mai numeroase, amenajate în mod special pentru atragerea jucătorilor şi fidelizarea acestora. Tot mai multe și mai spectaculos prezentate, pentru a atrage clienții interesați să câștige fără efort, doar la voia norocului și a întâmplării, bani mulți,  sălile de joc te trimit cu gândul la Las Vegas, loc în care patima jocului și setea de bani își dau mâna.Unii administratori din domeniu merg şi mai departe de atât şi oferă premii substanţiale celor care vin şi joacă periodic, iar organizarea tombolei este urmărită cu maxim interes de jucător.

Informaţiile de pe site-ul Ministerului de Finanţe arată că unele autorizaţii de funcţionare şi exploatare expiră la începutul lunii februarie, dar oferă o imagine apropiată de cea reală în ceea ce priveşte numărul agenţilor economici şi al aparatelor existente în fiecare localitate din ţară.

Din cei 42 de operatori autorizaţi în domeniul jocurilor de noroc, care îşi desfăşoară activitatea şi în judeţul Neamţ, doar 14 au sediul social în Neamţ şi trei în Roman. Ceilalţi sunt operatori care au sedii sociale în Iaşi, Cluj, Bacău, Mureş sau Bucureşti şi care au plasat în baruri şi săli de joc din judeţ aparatele pe care le deţin şi pentru care au plătit autorizaţii. În judeţul Neamţ există 1.529 de aparate de tip slot-machine. Din totalul păcănelelor existente în judeţ, aproape 294 sunt numai în barurile şi sălile de joc din Roman, iar alte 100 de aparate se găsesc în barurile din localităţile limitrofe municipiului Roman.

Tot în Neamţ, alte 14 autorizaţii s-au emis pentru practicarea de joc tip bingo în sălile de joc, iar în alte 13 locaţii se fac pariuri în cotă fixă.

Patronii firmelor din domeniu se plâng de faptul că Guvernul a mărit considerabil, în luna decembrie 2013, taxele anuale pentru acordarea licenţei la jocurile de noroc şi taxele anuale aferente autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc. Majorarea taxelor percepute organizatorilor de jocuri de noroc a fost explicată prin necesitatea instituirii unor măsuri fiscale pentru asigurarea surselor de finanţare a dezvoltării economice. Astfel, taxele anuale pentru acordarea licenţei de organizare se vor ridica, pentru pariuri în cotă fixă – la 25.000 euro (100.000 lei în prezent), pentru jocuri de noroc caracteristice activităţii cazinourilor – la 100.000 euro (400.000 lei în prezent), pentru jocurile tip slot-machine – la 7.500 euro (25.000 lei în prezent), sau pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune – la 70.000 euro (300.000 lei în prezent).

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • diana 10 ani ago

    Cine a putut da o astfel de autorizatie din Primarie, chiar in centrul orasului stricand imaginea…..inseamna ca are multa morala.

    • liviu 10 ani ago

      Ai ambitii inalte, vorbesti de moralitate… Sau nu ai citit luna trecuta cum primarul lua apararea celor care au tot felul de invarteli, zicand ca nu-i poate inchide pe motiv ca vezi Doamne, saracii patroni asigura locuri de munca?

  • Să nu creadă cumva, cetățenii care iau bilete doar la LOTO în speranța unui câștig că ar fi mai„superiori” decât cei de la păcănele…Este același luptă cu norocul.Ori pe hârtie,ori pe butoane dacă nu ai șansă,mai tragi o dată, apoi…mereu.Curios,la păcănele mai iese câte ceva, la LOTO, mai rar,deși chiar cei săraci joacă„în draci” luând multe bilete…Noroc!