Prima paginăPolitica

Romanul și alte șase municipii au pus bazele Alianței „Moldova se Dezvoltă”

Romanul și alte șase municipii au pus bazele Alianței „Moldova se Dezvoltă”

Dimensiune text

 

 

Luni, 17 decembrie, la Suceava, a avut loc semnarea acordului cadru pentru înființarea Asociației „Moldova se Dezvoltă”, din care face parte și Romanul, alături de alte șase municipii din regiune: Suceava, Botoșani, Iași, Piatra Neamț, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, informează un comunicat al Primăriei Roman. Asociația „Moldova se Dezvoltă” este un proiect ce a fost inițiat, în 2013, de orașele Suceava și Botoșani, iar în acest an s-a concretizat ca urmare a dorinței celor șapte edili de a „vorbi aceeași limbă”, iar prioritățile de dezvoltare a acestei regiuni să fie aceleași.

Primarii celor șapte localități au explicat, la unison, faptul că înființarea Asociației „Moldova se Dezvoltă” este determinată de lipsa infrastructurii care să lege regiunea de celelalte zone ale țării, mult mai dezvoltate, de lipsa investitorilor și, în aceste condiții, de depopularea accelerată a Moldovei – din cauza migrației forței de muncă spre orașe aflate în continuă dezvoltare.

„Încă de acum șase luni, am reluat aceste discuții cu ceilalți edili din nordul țării, pentru a încerca să găsim forme de asociere care să ne permită să nu depindem în exclusivitate de fondurile guvernamentale, ci să reușim să devenim o forță și, prin experiența fiecăruia acumulată în administrație, să ridicăm această regiune. Fiecare edil din aceste localități reușește să atragă fonduri europene pentru comunitatea sa, dar trebuie să avem o privire de ansamblu, să nu ne limităm doar la orașul nostru, ci să reușim dezvoltarea întregii Moldove. Este nevoie de proiecte de mare infrastructură, care vor determina atragerea de investitori, iar mai departe starea economiei locale va fi vizibil mai bună. Creșterea competitivității pe piața muncii conduce la un nivel de trai mai bun, iar toate acestea se întorc până la urmă în proiecte noi pentru comunitate. Nu știu dacă această Asociație va schimba cu totul Moldova, dar în mod cert merită să încercăm și mă bucur că există unitate la nivelul primarilor din regiune”, a declarat primarul Lucian Micu.

Acordul cadru va sta la baza înființării Asociației „Moldova se dezvoltă”, iar în perioada următoare toți factorii implicați vor lucra la elaborarea unor proiecte menite să rezolve câteva din problemele regiunii, de la modernizarea infrastructurii și până la proiecte ce vizează industrializarea zonei, precum și asigurarea creșterii performanței în domeniul sanitar și în cel educațional. Primarii prezenți la acest eveniment au lansat invitația către omologii lor din celelalte municipii din Moldova să se alăture demersului lor, astfel încât Asociația să lucreze pentru binele întregii regiuni.

Textul acordului de asociere semnat de către cei șapte primari este următorul:

ACORD CADRU
ASOCIAȚIA MOLDOVA se DEZVOLTĂ

Motive:
– Lipsa unei strategii coerente de dezvoltare şi de alocare a resurselor, în vederea diminuării decalajelor dintre Estul şi Vestul ţării.
– Ţinerea în izolare vizibilă cu consecinţe deosebit de grave în ceea ce priveşte creşterea economică a regiunii.
– Depopularea accelerată a regiunii, prin migrația forţei de muncă active.

Principii abordate:
Descentralizarea pentru creșterea puterii autorităților locale;
Dezvoltarea echilibrată a activităților economice, între toate regiunile ţării;
Diminuarea migrației forței de muncă;
Încurajarea dezvoltării locale pe bază de parteneriat între actorii relevanți ai zonei.
Dorim să inițiem proiecte regionale și locale ale localităților noastre, care să contribuie la Dezvoltarea zonei Moldovei, la reducerea decalajelor față de celelalte regiuni istorice ale țării.
Asocierea noastră este de parteneriat cu scopul de a avea eficiență în promovarea proiectelor noi de infrastructură, de investiții publice sau private,  a proiectelor în educație, sănătate, mediu, turism, etc., fără a exclude participarea Autorităților Centrale, europene sau alte organisme internaţionale. Sursele de finanțare vor fi  locale, guvernamentale sau europene de la caz la caz.

Argumente pentru susţinerea Asociaţiei Moldova se Dezvoltă:
Prin poziționarea geografică, avem posibilități de interconectare rapidă între orașele noastre (rutieră, cale ferată, aeriană);
Promovarea de  Investiții Teritoriale Integrate  (ITI) care să abordeze integral întreaga zonă;
Avem experiență în  promovarea proiectelor  pentru dezvoltare locală, finanțate din fonduri europene sau alte tipuri de finanțări;
Orașele noastre reprezintă motoare de dezvoltare economică în zona discutată;
Reprezentăm împreună cu zonele metropolitane, dezvoltate în jurul municipiilor reședință de județ, peste 1 milion de locuitori, respectiv peste 30% din populaţia zonei Moldovei;
Legăturile între orașele din zona Moldovei care au o istorie comună.

Obiectivele și prioritățile comune ale Asociației:

Dezvoltarea infrastructurii de transport  de importanță regională și națională:
Autostrada Iași-Tîrgu Mureș
Autostrada Nord-Sud, care să lege regiunea noastră de București
Construirea șoselelor de centură la nivelul orașelor asociate
Interconectarea cu rețelele de transport european, inclusiv spre Ucraina și Moldova
Modernizare transport feroviar, asigurând interconectivitatea prin trenuri de mare viteză cu celelalte regiuni.

Îmbunătățirea mediului economic de importanță regională și locală:
Dezvoltare de rețele de tip cluster (turism, agricultură, IT) pentru valorificarea potențialului regional;
Înființarea şi dezvoltarea de zone economice şi de parcuri industriale;
Sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii specifice inovării, cercetării, adoptarea de noi tehnologii (atragerea mediului universitar în aceste proiecte);
Abordarea strategiilor de dezvoltare economică, regionale şi locale în concordanţă cu politicile de protejare a mediului şi conservare a Patrimoniului Cultural şi natural.

Promovarea ocupării și sprijinirea mobilității forței de muncă:
Asigurarea forței de muncă pe plan local, dezvoltarea învățământului dual
Crearea  de condiții pentru investiții noi, din partea autorităților locale
Acordare facilități fiscale pentru a reduce migrația forței de muncă, pentru a convinge tinerii să rămână acasă.

Descentralizare și o administrație  publică eficientă:
Transferarea unor atribuții ale autorităților centrale, către autoritățile care funcționează în unitățile administrativ-teritoriale și chiar autorităților locale, autoritățile centrale având un rol de tutelă administrativă.

Reducerea sărăciei, prin dezvoltarea infrastructurii în vederea promovării incluziunii sociale:
Iniţierea unor programe active de integrare în muncă;
Investiții în infrastructura de sănătate, educație, servicii sociale, pentru creşterea calităţii vieţii;
Dezvoltarea serviciilor sociale integrate şi furnizarea serviciilor sociale.

Acest document este un ACORD CADRU  de colaborare, urmând ca până la sfârşitul primului trimestru al anului 2019,  să avem creată structura juridică, de tip Asociație Intercomunitară, pentru a fi  reprezentativi, ca parteneri de dialog și negociere, privind realizarea obiectivelor menționate prin colaborare la nivel guvernamental și de negociere pentru exercițiul financiar al UE 2021-2027, privind utilizarea instrumentului European ITI – Investiții Teritoriale Integrate –  pentru atragerea de fonduri europene.

Odată cu semnare acestui document, lansăm invitaţia către celelalte municipalități din zona vizată să adere la demersul nostru.

Ion Lungu – primarul municipiului Suceava
Cătălin Flutur – primarul municipiului Botoșani
Mihai Chirica – primarul municipiului Iași
Dragoș Chitic – primarul municipiului Piatra Neamț
Mihăiță Negură – primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc
Lucian Micu – primarul municipiului Roman
Ilie Boncheș – primarul municipiului Vatra Dornei

Suceava

Azi, 17.12.2018

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0