Romanul se pregătește să acceseze 3,4 milioane de euro, alocate prin PNRR

HomeEconomie

Romanul se pregătește să acceseze 3,4 milioane de euro, alocate prin PNRR

Municipiul Roman pregătește proiecte pentru a contracta cele 3,4 milioane de euro care îi sunt alocați prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunțat vineri, 27 august, primarul municipiului Roman. În principal, proiectele vor fi axate pe domenii referitoare la smart city, transport și digitalizare, dar sunt urmărite și alte direcții în care vor putea fi depuse documentații pentru accesare de fonduri, a anunțat conducerea primăriei.

„Am avut, în această săptămână, o discuție importantă privind proiectele pe care le gândim de dezvoltare a municipiului Roman. Deși PNRR nu este aprobat, avem un proiect al acestui plan și încercăm să ne pregătim temele de lucru pentru perioada următoare. Ceea ce prevede acum acest ghid este acea sumă forfetară pe care o primesc unitățile administrativ-teritoriale, doar cu rezerva depunerii unei documentații conforme, a unui proiect matur. Este vorba, de exemplu, pentru municipiul Roman, despre o sumă de 3,4 milioane de euro. Pentru acești bani, care vor veni aproape cu certitudine către un municipiu nereședință de județ, trebuie să avem proiectele pregătite. Lucrul acesta l-am gândit noi cu prioritate, să fie acoperită problematica de smart city, de ceea ce însemnă sisteme de siguranță, piste de biciclete, crearea unor circuite facile de deplasare în Roman, transport eficient, stații de încărcare energetice. Faptul că această sumă are în principal componenta de green deal și de digitalizare ne-a făcut să abordăm această zonă și vom pregăti documentații tocmai pentru acest sector de dezvoltare. Acest concept de smart city deja unele orașe îl au implementat, ne dorim și noi să avem cât mai repede implementat acest lucru, care va duce, sigur, atât la confortul, cât și la siguranța cetățenilor din comunitate, de aceea am considerat că e o prioritate. Împreună cu directorii de direcții – de la Urbanism, Investiții, Proiecte –, am conturat ideile principale, iar imediat, în prima jumătate a lunii septembrie, vom avea note conceptuale care să fie cât mai aproape de ceea ce ne dorim să facem”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Finanțări pentru proiectele municipalității

Primarul a mai precizat că, în același timp, sunt urmărite și direcții de finanțare pentru celelalte proiecte majore ale Romanului.

„Lucrurile pe care urmează să le avem în vedere, care înseamnă și gestionarea deșeurilor, reabilitarea clădirilor publice, de spital, de policlinică, amenajarea zonei pieței centrale, reamenajarea bazelor sportive, a stadionului, așa cum ne-am propus, sunt alte obiective pe care le avem în atenție și pentru care vom lucra documentații. Vom avea nevoie de resursă financiară pentru acest lucru. Toate documentațiile, așa cum știm cu toții, studiile de fezabilitate, înseamă costuri din partea administrației publice locale, de aceea trebuie să avem mare grijă să găsim și resursele necesare pentru a avea documentații conforme, cât mai multe și mai diverse. Sunt și alte surse din finanțare în afară de PNRR, inclusiv Programele Operaționale Regionale sau alte granturi care finanțează diverse obiective. Ele sunt în atenția noastră și este important să pregătim documentații în acest sens”, a mai precizat primarul.

Pe noi ne dezavantajează acest mod de alocare”

În același context, Leonard Achiriloaei a mai declarat că ar fi preferat un alt mod de alocare a banilor din PNRR către unitățile administrativ-teritoriale, în condițiile în care municipii reședință de județ mai mici ca Romanul au parte de sume de aproape patru ori mai mari.

„Această sumă de 3,4 milioane de euro este o sumă forfetară stabilită de cei care au creat programul și așa s-a considerat. Eu, personal, nu sunt de acord cu acest mod de alocare, pentru că municipiul Roman este unul de anvergura unor municipii reședință de județ, precum Alba Iulia sau Zalău, care primesc 12,7 milioane de euro. Romanul, pentru că nu este reședință de județ, are o cotă forfetară de 3,4 milioane de euro – la fel ca și municipiul Moinești, de exemplu, care are 20.000 de locuitori. Nu e neapărat o sumă care nouă ne convine, pe noi ne dezavantajează acest mod de alocare. Dar e o sumă forfetară care se alocă doar dacă ai proiecte de această valoare, proiecte conforme și mature. Ulterior, sumele rămase se pot redistribui, iar dacă noi am luat această sumă și alții nu au fost suficienți de abili să o ia, banii se pot redirecționa”, a mai declarat primarul Leonard Achiriloaei.

29 de miliarde de euro pentru România prin PNRR

Uniunea Europeană a decis să înființeze un instrument financiar temporar, NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual, pentru perioada 2021-2027. Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face față provocărilor generate de criza COVID-19 și consecințele sale economice.

Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) este pilonul principal al NextGenerationEU și are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro. Scopul Mecanismului de Redresare și Reziliență este de a oferi sprijin pentru investiții și reforme esențiale în vederea redresării sustenabile și pentru ameliorarea rezilienței economice și sociale a statelor membre UE.

Prin acest program, România are alocată o sumă de 29,2 miliarde euro. Conform proiectului de PNRR prezentat de Guvern, bugetul total de 29,2 miliarde de euro vizează tranziția verde, digitalizarea, reforme în domeniul fiscal și al sistemului de pensii, sănătate și educație. Domeniile care beneficiază de alocări semnificative în PNRR sunt: Transport – 7,6 miliarde euro, Educație – 3,6 miliarde euro și Sănătatea – 2,4 miliarde euro. Din perspectiva sub-componentelor, pe primul loc se situează domeniul feroviar, care va beneficia de finanțări de aproape 4 miliarde euro, autostrăzile vor avea alocate 3,2 miliarde euro, iar infrastructura spitalelor va avea la dispoziție fonduri în valoare de aproape 2 miliarde de euro.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0