HomeRoman

Romanul nu are bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului

O eventuală solicitare, din partea BOR, de alocare de fonduri pentru Catedrala Mântuirii Neamului, nu va fi rezolvată pozitiv de administrația locală. Motivul îl reprezintă bugetul mic și necesitățile lăcașurilor de cult din oraș.

 

 

Solicitarea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) va rămâne fără ecou la Roman. Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat că „atât autoritățile centrale, cât și cel locale trebuie să susțină financiar construirea Catedralei Mântuirii Neamului”. Dacă va primi o astfel de solicitare, Primăria municipiului Roman nu va propune alocarea de fonduri pentru acest obiectiv. „Romanul este un oraș cu multe biserici. Avem Catedrala Arhiepiscopală, avem probleme pe care nu le-am putut rezolva aici, pe plan local. Avem biserici încă în construcție, avem lucrări de întreținere și nu le putem asigura pe acestea. Din păcate, foarte puțini bani au venit de la centru pentru a sprijini clădirile de cult din Roman. Drept pentru care noi, dacă putem ajuta, prima dată îi ajutăm pe-ai noștri”, a afirmat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Acesta a adăugat că nu se declară credința, ci se trăiește, fiind ceva intim, dar apropierea sa față de biserică este una reală, nu este una fariseică. „Eu cred că Biserica trebuie să fie în ajutorul oamenilor, să-i ridice din punct de vedere spiritual, dar, acolo unde este nevoie, să-i sprijine și din punct de vedere material. Și aș da un exemplu care, pentru mine, a fost deosebit și m-a zguduit: propunerea Bisericii Ortodoxe din Cipru, care a spus că dorește să ia un împrumut și să pună ipotecă proprietățile pe care le deține, să nu mai ceară niciun ban statului, iar împrumutul să-l pună la dispoziția statului, a oamenilor. Este un exemplu zguduitor de deschidere către problema socială, către problema materială. Trecem printr-o  perioadă de criză groaznică. Multe instituții nu înțeleg, dar, practic, suntem cu primăria în situația unui om care aproape nu are ce mânca. Și noi trebuie să gestionăm toate aceste lucruri și să oferim câte ceva comunității. Nu suntem atât de puternici din punct de vedere financiar pentru a putea sprijini Catedrala Mântuirii Neamului”, a precizat primarul Leoreanu.

Șeful administrației locale a spus că, din bugetul sărac al acestui an, va încerca să contribuie cu fonduri la lucrările de la bisericile „Ștefan cel Mare”,”Vasile cel Mare și „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, să ajute realizarea rețelei de iluminat la Institutul Franciscan și să sprijine Fundația „Episcop Melchisedec” și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Catedrala Mânturii Neamului este un proiect al Patriarhiei Române care va presupune cheltuirea, din fondurile BOR, a circa 100 – 120 de milioane de euro pentru ridicarea „la roșu” a clădirii, plus a încă aproximativ 200 de milioane de euro pentru picturile din catedrală. Clădirea, ce va fi amplasată în zona Dealul Arsenalului, din București – într-un ansamblu întins pe o suprafață de circa 11 hectare de teren – ar urma să aibă o înălțime de 120 metri și o suprafață de 38.000 de metri pătrați – putând adăposti circa 5.000 de credincioși.

Comentarii

WORDPRESS: 11
 • prostul satului 10 ani ago

  tara arde si poporul moare de foame iar la unii le trebuie catedrala

 • florin 10 ani ago

  Cum adica ” atit autoritatile centrale, cit si cele locale TREBUIE sa sustins financiar costructia (… ) ” ?! Da’ de cind Patriarhia are dreptul de a da indicatii autoritatilor laice ? Nu are destule fonduri de la Bugetul de Stat pentru acea constructie megalomanica , intr-o perioada de trista austeritate pentru Romania ? Bine a caracterizat Primarul nostru acea idee: fariseism.
  Eu i-as spune , de-a dreptul, NESIMTIRE !!

 • pedro 10 ani ago

  Preafericitul Daniel ,in perioada de criza nu a iesit cu o vorba de mangaiere pentru credinciosii ordodoxi si acum cere ajutor de la stat de 50 mil euro, in loc sa ia modelul adevaratului preafericit din Cipru si toti banii stransi pentru catedrala neamului sa-i doneze si sa ajute tara si poporul.

 • HA!HA!HA!
  Stimati prelati,inca mai sint destui prosti!

 • Iulian şi Eva 10 ani ago

  Bravo, Dl. Primar. Aşa vă vrem ! Nu vă compromiteţi! Lumea încă doarme în paturi pe peie de pe câmt, multă sărăcie…..

  Biserica ortodoxa are averi atât de mari cât munţii Carpaţi.

  Să mai vândă din ele!

 • alexa vasile 10 ani ago

  Nu inteleg cum au inceput lucrarile la catedrala fara sa aiba cel putin jumatate din suma necesara costului lucrarii.Oare cei ce au propus proiectul nu au stiut ca in tara sant o sumedenie de biserici care au nevoie urgenta de reparatii si dupa cum se stie populatia este in majoritate pauperizata si abia au ce pune pe masa nu au rezerve pentru fiinantarea uriasilor constructii faraonice sustinute de anumite persoane care nu duc grija zilei de miine,din contra biserica are rolul de a ajuta pe cei nevoiasi care la noi in tara sant peste 10 milioane.Sumele necesare constructiei sa fie asigurate de baronii tarii ce s-au imbogatit furand tot de la populatia saraca si sa plateasca un tribut pentru iertarea pacatului de furt.Ma ingrjoreza tupeul celor ce impune primariilor sa cotizeze cu bani pentru scopurile lor ,asa ceva nu sa mai intilnit intr-o tara cu statut laic.Consider ca vina apartine oamenilor politici conducatori de institutii bugetare care se intrec in actiuni de cadelnitare a difertelor spatii publice pe bani publici si nu din din banii personali asa cum ar trebui daca doreste sindrofie pentru popularitate personala cu toate ca eu as interzice asemenea evenimente in institutile statului.Ma asociez intru totul domnului primar hotararea luata de a aloca din putinele resurse bisericilor din orasul nostru ,ajutorarii celor saraci si nu finantarii lucrarilor faraonice pe care populatia nu le poate suporta astazi.

 • luser 10 ani ago

  Popii si-o cauta cu lumanarea !

  Au injectat icoanele si orele de religie in scolile statului laic , au reinfintat „Oastea Domnului” iar
  acum cer taxa de protectie natiunii care ii tolereaza !

  Nasol moment pentru ei !
  Satana poate sa-i gasesca rapid si pe lumea asta !

 • Romania aste stat laic si asa trebuie sa ramina.popii si-au luat-o rau in cap si trebuia pusi la punct. vor doar bani.atit !

 • mama 10 ani ago

  Popimea si cu prefericitul au pus biiruri de tot felul pe bietii enoriasi ,care mai cred in ei ,si nu doar in Dumnezeu.De cand si de ce sunt ei preafericiti si poporul roman o duce atat de greu??!Si cel mai tanar popa are enoriasii la picioare si le cere tot felul de biruri nesimtite in toate momentele important ale vietii!Ppopimea a luat-o razna cu averile lor cu luxule si opulenta obtinuta pe seama celor careii mai cred.Suntem un popor corupt si corupator ,mai credem ca dand banii ,pomana si alte plati ,vom fi irtati de pacate.Sa treaca si BOR la plata impozitelor ,la controlul averilor ilicite si la judecata faptelor lor care contravin bisericii ,in general!

 • Vreau sa vad si eu un popa fara casa si masina. Sa-si dea salariul pe un an Patriarhiei ,sa faca acte de milostenie si apoi sa ceara de la oamneni.

 • 11 hectare de parc… stai sa ma trezesc.