Prima paginăCultural

Romanul este „acasă” pentru pictorul Mircea Răsvan Ciacâru

Dimensiune text

Prima sa expoziţie deschisă la Roman a cuprins tablouri cu natură statică, peisaje şi portrete.

pictor 02Artistul plastic şi restauratorul de origine armeană Mircea Răsvan Ciacâru, din Piatra Neamţ, a deschis prima expoziţie de pictură la Roman. Gazda lucrărilor sale a fost Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”. Evenimentul, organizat de Filiala Roman a Uniunii Armenilor din România, s-a bucurat de participarea profesorului Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, criticului de artă Lucian Strochi, doctorului Emanuel Nazaretian, preşedintele Filialei Roman a Uniunii Armenilor din România, a bibliotecarilor din cadrul instituţiei care a găzduit manifestarea, a unor oameni de cultură şi a iubitorilor de artă. Expoziţia cuprinde lucrări pe pânză, în ulei, şi anume naturi statice, peisaje şi portrete. Primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, a oferit pictorului Mircea Răsvan Ciacâru un cadou simbolic – însemnele oraşului.

pictor 03„Este pictorul despre care am scris cel mai mult. Sub aparenta unei blândeţi proverbiale se ascunde un răzvrătit. L-am descoperit, de fiecare dată, pe Mircea Răsvan Ciacâru, cu uimire. Este un extraordinar autor de naturi statice, care redă cu măiestrie strălucirea mătăsii şi a metalului. Este şi un pictor religios, de la tabloul cu duhovnicul, până la cel în care răstignirea apare ca triumf asupra vieţii. Tot ce este dumnezeiesc şi omenesc se găseşte în tabloul în care este reprezentată o azimă. Pare o cruce de aer, de cer, de dumnezeire, o azimă care s-a frânt singură sau a frânt-o Dumnezeu, o pâine care poate fi un soare cuprinzând toate forţele vitale. Într-o vreme în care pictura secolului XX este înecată într-un ocean de griji, Mircea Răsvan Ciacâru are ideea de a reabilita albul şi de a ne conduce către exotic”, a spus criticul de artă Lucian Strochi.

pictor 04Emoţionat de primirea făcută de romaşcani, pictorul Mircea Răsvan Ciacâru s-a adresat primarului Leoreanu mulţumindu-i pentru primirea făcută şi spunându-i că este primul oficial care participă la expoziţiile pe care le-a deschis în oraşele ţării. „Mulţumesc doctorului Nazaretian pentru că a acceptat, în ciuda unor glasuri, să mă primească printre reprezentanţii unui popor foarte greu încercat, poporul armean, iar dacă am putut veni la Roman cu expoziţia, i se datorează domnului doctor şi celor de la Biblioteca Municipală”, a mai spus artistul plastic.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • victoraş 7 ani

    un pictor extraordinar, oare de ce nu a auzit nimeni de el? snobi la preumblare..

  • Mimi 7 ani

    Poate ca Tu esti printre ,,nimenii,, care nu au auzit de el. Daca ai frecventa mai des muzeele, ai cunoaste mai multi manuitori ai penelului…