HomeRoman

Romanul devine pustiu

Municipiul Roman a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de locuitori, comparativ cu toate orașele țării. Lipsa oportunităților de angajare, precum și salariile mici, au convins zeci de mii de romașcani să se mute în străinătate sau în alte zone ale țării.

 

Datele centralizate de Institutul Național de Statistică (INS) în urma recensămîntului efectuat în anul 2011 arată că municipiul Roman riscă să devină pustiu în cîțiva ani. Salariile mici oferite de patronii romașcani, lipsa locurilor de muncă pentru personalul calificat și nivelul de trai scăzut sînt numai cîteva dintre motivele pentru care romașcanii – mai ales tinerii – fac tot posibilul să se mute într-o altă zonă a țării sau în străinătate. Tendința de migrare a romașcanilor către alte zone, vizibilă în ultimii zece ani, este acum confirmată de statistici sumbre: Romanul a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de locuitori, comparativ cu cele mai mari 100 de localități din România.

Dacă în anul 2002, municipiul Roman avea aproximativ 70.000 de locuitori, pînă în anul 2011 acesta a scăzut cu mai mult de o treime, mai exact cu 32%, ajungînd la doar 47.000. Specialiștii consideră că situația a fost cauzată inclusiv de cel mai mare angajator din zona Romanului – ArcelorMittal – care, în ultimii nouă ani, a dat afară peste 3.850 de salariați.

Principalul motiv pentru care în ultimii nouă ani populația Romanului  a scăzut este, însă, dezindustrializarea continuă care durează de mai bine de 20 de ani și ponderea ridicată a celor care au decis să migreze în țări cu o economie mai dezvoltată. Din această situație au de pierdut, spun specialiștii, tot romașcanii: locuințele rămase pustii se degradează permanent, angajatorii romașcani nu mai găsesc personal calificat pentru că și-au creat un „renume” în ce privește salariile mici pe care le oferă, consumul de pe piață scade, la fel ca și încasările la bugete.

Romanul este urmat în topul orașelor rămase pustii doar de localități din Moldova – cea mai săracă zonă a țării, din punct de vedere al producției industriale și al salariului mediu: Onești (unde populația s-a diminuat cu 30%), Vaslui (care are cu 27,8% mai puțini locuitori), Bîrlad (-27,7%), Focșani și Dorohoi (-27%%), respectiv Piatra Neamț (-26,2%).

Comentarii

WORDPRESS: 3
 • Da, depopularea este un lucru cunoscut. Poate pe viitor un articol despre cum influenteaza asta piata imobiliara. Pentru ca, foarte curios, intr-un oras cu atat de putini locuitori, fara perspective economice, cu un nivel de trai dezastruos – preturile imobiliarelor sunt extrem de ridicate – echivalente cu cele din Ungaria, mai mari decat proprietati din Florida, mai mari decat in orase dezvoltate ca Arad. Poate niste referiri la cele 12 agentii imobiliare care manipuleaza pretul prin monopolizarea anunturilor din media romascana….sau despre achizitiile „pe sub mana” de la licitatiile publice, in scopul vanzarii la preturi umflate.
  Bine, sunt constienta ca un astfel de articol nu va aparea in conditiile in care aveti contracte de publicitate cu aceste agentii. Interesul poarta fesul, nu?

 • steven 10 ani ago

  Primarul si consilierii locali ar trebui sa faca eforturi in primul rand, pentru atragerea de investitori in acest oras. S-au facut promisiuni ca vor veni investitori americani sau chinezi, dar in final nu s-a concretizat nimic.

  Oamenii s-au cam saturat de patronii locali de carton, care ii angajeaza pe salarii de mizerie si fara contract de munca. Mai rau, numerosi absolventi de facultate lucreaza ca barmani sau ospatari deoarece nu au alte alternative.

  Crearea locurilor de munca ar trebuie sa fie primul si principalul obiectiv pentru acest oras.

 • gicu 10 ani ago

  Aceasta analiza ar fi trebuit sa fie in capul, mintea vechilor si actualilor diriguitori ai urbei .Dar dupa cum ni obiceiul ,in mintea lor sunt numai fonduri de tapat si ce pica la buget ,ca dar daia ne-am ales coane FANICA