Romanul candidează pentru a deveni Capitala Tineretului 2020

HomeCultural

Romanul candidează pentru a deveni Capitala Tineretului 2020

 

 

După Timișoara, Cluj, Bacău și Baia Mare, Romanul ar putea fi cel de-al cincilea oraș din România care să devină Capitala Tineretului. O serie de tineri implicați în diferite acțiuni au îmbrățișat ideea de a-și pune mintea la contribuție și a depune un proiect ambițios, cu diferite activități, care să ducă Romanul în finala pentru această competiție.

ONG-iștii și autoritățile s-au întâlnit săptămâna trecută și spun că, împreună, ar putea duce la bun final acest proiect. „Săptămâna trecută, la Primăria Municipiului Roman, am avut o ședință de lucru cu mai multe ONG-uri active din municipiul Roman, care și-au manifestat intenția de a se implica pentru ca Romanul să candideze pentru titlul de «Capitala Tineretului» în 2020. Chiar dacă am avut unele comentarii total pesimiste vizavi de acest proiect, vreau să vă spun că energia pe care am văzut-o la acești tineri cred că poate reprezenta un argument pentru ca acest obiectiv să fie atins. Sunt cel puțin zece asociații de tineri care sunt interesate să se unească într-o fundație și care să conceapă un proiect amplu, în care să atragă cât mai mulți tineri, dar nu numai tineri, pentru că este un proiect care se adresează întregii comunități. Eu am foarte mare încredere în generația tânără și, de asemenea, am încredere și în acești tineri care sunt foarte entuziaști în a se implica în acest proiect și sunt convins că se vor dedica întru totul, astfel încât acest titlu să vină la Roman”, a declarat primarul Lucian Micu.

Capitala Tineretului din România, care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului (European Youth Capital  – www.europeanyouthcapital.org), este cel mai ambițios program național destinat tinerilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special. În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret și cu mediul privat, și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană.

„Noi, ca autoritate publică, vom oferi tot sprijinul de care au nevoie și, de asemenea, încurajăm și pe viitor orice gen de activități pe care doresc să le facă, vor primi sprijinul din partea noastră, pentru că eu îmi doresc ca tinerii din Roman să se implice în cât mai multe activități care sunt atractive pentru ei. Ei cunosc, până la urmă, cel mai bine, pulsul și dorințele pe care le are fiecare dintre ei și noi nu vom face altceva decât să îi sprijinim. Ca termen, ei au data de 16 iulie pentru depunerea proiectului și, desigur, din momentul în care se va declara câștigător municipiul Roman, vom face cu toții eforturi pentru a asigura bugetul necesar și, de asemenea, și să-și ducă la bun sfârșit activitățile pe care și le-au propus, atât pentru ei, dar și pentru ceilalți tineri din comunele limitrofe care, până la urmă, își desăvârșesc studiile la Roman”, a mai precizat primarul Lucian Micu.

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.  Primul oraș din România care poartă titlul de Capitala Tineretului din România este Timișoara, care și-a asumat pionieratul programului în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017. Mai mult, ediția din 2017 a programului s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis. Programul Capitala Tineretului din România a fost lansat în anul 2016.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0