HomeActualitateRoman

Romanul ar putea primi bani europeni pentru proiecte pe Mediu şi Transport

Ministrul Fondurilor Europene a solicitat tuturor administraţiilor locale liste cu investiţii majore făcute cu bani de la bugetul local sau central. Romanul are şase proiecte pentru care ar putea obţine fonduri. 

România mai are o şansă de a atrage bani europeni din exerciţiul financiar 2007 – 2013. Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a preluat autorităţile de management ale Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu şi Programului Operaţional Sectorial Transport. Preluarea s-a făcut în luna decembrie 2014, prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, iar ministrul Eugen Teodorovici le-a cerut primarilor din toată ţara sprijin pentru distribuirea unor fonduri.

„Pe POS Mediu se va încerca finanţarea anumitor proiecte făcute pe achiziţii publice de administraţiile publice locale, din bani guvernamentali sau locali. Fondurile care ar veni în compensare se vor duce spre noi proiecte. Nu se ştie încă ce pondere se va finanţa din aceste proiecte. Se propune ca 70% din valoarea unei investiţii să se întoarcă în administraţiile publice, în funcţie de banii disponibili. Până în luna februarie, s-a solicitat o situaţie la nivel de judeţ, eu am dat dispoziţie deja să fie pregătită situaţia pe municipiu. Vom încerca să scoatem maximum ce vom putea de aici”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, după întâlnirea pe care a avut-o – în cadrul unei şedinţe a Asociaţiei Municipiilor din România – cu ministrul Eugen Teodorovici.

Cele trei proiecte pe Mediu implementate la Roman cu bani, în mare măsură, de la bugetul local sunt amenajarea ştrandului, amenajarea zonei de picnic şi PIDU suplimentar – prin care s-au înlocuit reţele de apă şi canalizare şi s-au modernizat străzi. PIDU suplimentar a fost, la acel moment, o completare a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), un proiect realizat cu bani europeni.

În ceea ce priveşte investiţiile în domeniul Transport, municipiul Roman ar putea obţine bani pentru că a modernizat Artera Roman – Vest, pentru realizarea Aterei Roman – Est şi pentru sensul giratoriu de la Favorit.

Administraţia locală de la Roman va afla cel mai devreme la sfârşitul lunii martie dacă primeşte fonduri măcar pentru una din aceste lucrări.

Comentarii

WORDPRESS: 0