Prima paginăSocialEducatie

Romanul a încântat tinerii din Europa

Dimensiune text

Delegaţii participanţi la reuniunea de proiect „Tineri fără frontiere” s-au arătat încântaţi de ospitalitatea gazdelor şi de frumuseţile ţării noastre.

Deşi perioada şederii lor în România a coincis cu o vreme neaşteptat de rece şi s-au blocat în trafic din cauza zăpezii neaşteptate pentru începutul lunii octombrie, toţi oaspeţii din străinătate veniţi la Roman în cadrul proiectului „Tineri fără frontiere”, finanţat de Comisia Europeană, au fost impresionaţi de căldura sufletească cu care au fost întâmpinaţi.

„Nu ştiam nimic despre România. Odată ce am început să ţin legătura prin email cu partenerii de proiect, am început să simt cum se încălzeşte atmosfera, iar după ce am ajuns aici

s-a risipit orice barieră. Am fost impresionat de modul în care am fost primiţi şi am descoperit lucruri minunate. Tot ce am văzut aici mi-a întrecut aşteptările, am descoperit o ţară altfel decât mi-o imaginam”, a spus Henry VanderVegt, conducătorul delegaţiei din Olanda. „Aveţi o ţară romantică, cu locuri şi tradiţii încântătoare, pe care ar trebui să o cunoască mai mulţi europeni”, a spus Mikael Fors, directorul liceului partener din Suedia.

De asemenea, oaspeţii au fost impresionaţi de organizarea foarte bună a întâlnirii de proiect, de foarte buna pregătire şi de buna educaţie a elevilor români pe care i-au cunoscut. Delegaţia europeană a cuprins elevi şi profesori din: Italia, Suedia, Danemarca, Letonia, Ungaria, Turcia, Spania, Portugalia, Olanda, Germania şi Polonia. Reuniunea de la Roman a reprezentat prima etapă din proiectul „Tineri fără frontiere”, proiect care are drept scop creşterea gradului de conştientizare a tinerilor asupra posibilităţii lor de a studia şi de a munci într-o altă ţară decât ţara lor de baştină.

„La finalul celor doi ani de proiect, va fi elaborat un ghid pentru facilitarea mobilităţilor tinerilor în Europa, bazat pe studii de caz realizate în cadrul proiectului, un site al proiectului, un grup Facebook şi un spaţiu eTwinning pe care se vor putea posta informaţii şi se vor putea purta discuţii despre mobilitate. Informaţiile adunate în cursul proiectului vor deveni suportul de curs al unei discipline pe această temă, care va putea fi studiată în şcoală ca disciplină opţională. De asemenea, va fi organizată o conferinţă internaţională cu tema «Dreptul cetăţenilor la liberă circulaţie şi şedere în Uniunea Europeană»”, a spus profesoara Odette Dogan, coordonatoarea colectivului romaşcan de proiect, format din elevi şi profesori de la Liceul Teologic Romano Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • romascan 8 ani

    Felicitari d-nei profesor si mai ales celor care au inlesnit primirea si gazduirea participantilor europeni!