Românii urmează să călătorească fără viză în Canada. Unul dintre artizanii tratatului CETA, europarlamentarul nemțean Sorin Moisă

HomePolitica

Românii urmează să călătorească fără viză în Canada. Unul dintre artizanii tratatului CETA, europarlamentarul nemțean Sorin Moisă

 

Miercuri, 15 februarie, Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, s-a pronunțat în favoarea acordului de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA – Comprehensive Economic and Trade Agreement). Prin adoptarea CETA se deschide, de asemenea, calea pentru eliminarea vizelor de intrare în Canada pentru cetățenii români și bulgari, de la 1 decembrie 2017, aceasta fiind condiția pusă de București și Sofia pentru a-și da consimțământul pentru tratat. Prin acest vot favorabil, o mare parte din CETA ar urma să intre în curând în vigoare în mod provizoriu, până când acordul va fi ratificat de toate parlamentele naționale și regionale din UE, proces care ar dura ani.

Unul dintre artizanii tratatului a fost europarlamentarul nemțean Sorin Moisă, responsabil pentru tratatul comercial dintre UE și Canada din partea Grupului social-democrat din Parlamentul European. „Parlamentul European tocmai a dat un vot istoric pentru CET. Este prima dată când Parlamentul European votează un Tratat conținând noul sistem de Curți de Investiții, cu atribute asemănătoare atât curților naționale, cât și Curții de Justiție a UE”, a precizat europarlamentarul Sorin Moisă pentru TVR.

„Tratatul este bun pentru România”

Europarlamentarul Sorin Moisă

Europarlamentarul Sorin Moisă

„Motivul fundamental pentru care am susținut cu tărie CETA este simplu: tratatul este bun pentru România. Este bun economic, în special pentru IMM-urile românești din domenii precum mașini și echipamente electrice, construcții navale, medicamente, mobilă, agricultură, îmbrăcăminte, textile, ceramică. În toate aceste domenii se elimină taxele vamale la exporturile europene în Canada, se simplifică birocrația vamală și se facilitează trimiterea de personal calificat în Canada pentru a presta servicii precum mentenanța în faza de post-vânzare. Singurul domeniu unde ar fi existat un pericol real pentru România de expunere la concurență din partea Canadei ar fi fost cel al cărnii de pasăre, care mă bucur să confirm că a fost complet exclus de la liberalizare în CETA. Acordul este bun pentru România și pentru că va înlocui automat, în momentul intrării definitive în vigoare, acordul existent între Canada și România privind protejarea investițiilor, cu noi prevederi, care prin claritate și precizie exclud posibilitatea abuzurilor din partea investitorilor străini împotriva Statului Român. În sfârșit, dar, de asemenea foarte important, este bun pentru că duce la consolidarea relațiilor economice, politice și de securitate între Europa și un partener Nord-Atlantic important al UE și României, într-un moment de mare incertitudine geopolitică. Mă bucur, totodată, că, după votul de astăzi, care a beneficiat de sprijinul masiv al eurodeputaților români, nu se mai poate imagina niciun impediment pentru eliminarea completă a vizelor canadiene pentru români de la 1 decembrie 2017, conform calendarului asumat de guvernul canadian”, a precizat europarlamentarul Sorin Moisă într-un comunicat de presă.

Europarlamentarul PSD Sorin Moisă, născut la Piatra Neamţ, în vârstă de 41 de ani, este membru în Comisia de Comerţ Internaţional, în Comisia de Cercetare, Industrie şi Energie, respectiv Comisia pentru Afaceri Constituţionale a Parlamentului European. În luna decembrie a anului trecut, numele său a fost vehiculat în spațiul public ca posibil succesor al lui Dacian Cioloș la conducerea noului Guvern. Acesta a fost unul dintre puținii membri ai PSD care s-au pronunțat, la începutul lunii februarie, împotriva Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 13/2007 privind modificarea codurilor penale.

Premierul canadian: „Un exemplu pentru viitoarele acorduri comerciale”

Miercuri, 408 eurodeputați s-au pronunțat în favoarea textului CETA, 254 au votat împotrivă, iar 33 s-au abținut. Potrivit Agerpres, eurodeputații de dreapta, precum și liberalii și majoritatea socialiștilor au fost în favoarea CETA, în timp ce Verzii, extrema stângă, extrema dreaptă și unii socialiști s-au opus. Premierul canadian Justin Trudeau, care urmează să susțină joi un discurs în Parlamentul European, consideră CETA „un exemplu pentru viitoarele acorduri comerciale”. Tratatul va elimina 99% din taxele vamale. Însă prevede de asemenea cooperarea în chestiuni sociale, de sănătate și de mediu. Adversarii CETA îl consideră antidemocratic, prea favorabil multinaționalelor, permisiv în privința mediului sau prea periculos pentru agricultura europeană.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a salutat votul de miercuri din plenul Parlamentului în favoarea Acordului economic și comercial cuprinzător (CETA) UE-Canada și a Acordului de parteneriat strategic cu Canada. Președintele Tajani a declarat: „Este un acord bun pentru cetățenii noștri. Acordul va crea noi locuri de muncă și va stimula creșterea economică, aducând avantaje pentru întreprinzători și consumatori, ținând cont, în același timp, de preocupările lor. Documentul garantează că standardele ridicate ale UE din domeniul sănătății, protecției mediului și muncii vor fi protejate.  Am răspuns așteptărilor cetățenilor noștri, oferindu-le o Uniune Europeană puternică, care înfruntă cu succes provocările globale, stabilind reguli și construind parteneriate solide pentru a oferi soluții eficace. Pentru ca Europa să profite pe deplin de CETA, fac apel la statele membre să îl ratifice rapid. În domeniul comerțului, la fel ca în cel al cooperării politice, suntem mai puternici împreună”.

Ce prevede CETA

Conform unui comunicat al Biroului de Informare al Parlamentului European în România, acordul global economic și comercial între UE și Canada (CETA), menit să încurajeze comerțul cu bunuri și servicii și fluxurile comerciale, ar putea să se aplice provizoriu chiar din aprilie 2017.

Încurajarea comerțului – CETA va elimina tarifele asupra majorității bunurilor și serviciilor. Va permite recunoașterea reciprocă a certificării pentru o serie de produse. Canada va deschide piețele sale de licitații publice la nivel federal și municipal, care sunt deja deschise în Europa. Furnizorii europeni de servicii, de la transport maritim la telecom și inginerie, la servicii de mediu și contabilitate vor avea acces pe piața canadiană.

Protecția produselor de fermă și standardelor sociale – În cadrul negocierilor, UE a asigurat protecția a peste 140 de indicatori geografici europeni pentru alimentele și băuturile comercializate pe piața canadiană. Au fost incluse, de asemenea, clauze privind dezvoltarea durabilă pentru a asigura și a susține standardele de mediu și sociale. Pentru a răspunde îngrijorărilor cetățenilor că acest acord dă prea multă putere companiilor multinaționale și că guvernele nu vor putea legifera pentru a proteja sănătatea, siguranța sau mediul, UE și Canada recunosc atât în preambulul la acord, cât și într-o declarație comună atașată că prevederile se aplică fără afectarea dreptului național de reglementare.

Excepții – Acordul CETA nu va elimina barierele tarifare în domeniile serviciilor publice, serviciilor audiovizuale și de transport, precum și pentru câteva produse agricole, cum ar fi cele lactate, pui, ouă.

O protecție mai transparentă a investițiilor – Ca răspuns la presiunea Parlamentului European, mecanismul controversat al rezolvări disputelor între investitori și stat (ISDS) a fost înlocui de un sistem al tribunalelor de investiții (ICS) care are ca scop să asigure controlul guvernului asupra alegerii arbitrilor și să întărească transparența.

Acordul de parteneriat strategic UE – Canada – Deputații au aprobat și încheierea unui acord de parteneriat strategic UE-Canada (SPA). Acesta completează CETA și are ca scop întărirea cooperării bilaterale în domenii variate necomerciale, cum ar fi politica externă și de securitate, lupta împotriva terorismului, a crimei organizate, dezvoltarea durabilă, cercetare, cultură. Acordul SPA a fost aprobat cu 506 voturi la 142 și 43 de abțineri.

Ce urmează – Acordul CETA se poate aplica provizoriu din prima zi a lunii care urmează datei în care ambele părți s-au informat reciproc despre definitivarea tuturor procedurilor interne necesare. Deputații se așteaptă ca aceasta să fie 1 aprilie 2017 cel mai devreme. CETA a fost declarat un acord mixt de Comisia Europeană în iulie 2016, de aceea va trebui ratificat de parlamentele naționale și regionale.