Prima paginăActualitate

România furnizează asistență tehnică în lupta anticorupție

Dimensiune text

Lupta internă pentru un mediu politico-administrativ mai curat a dus la performanţe. Țara noastră este cel mai mare furnizor de asistenţă specializată în domeniu pentru alte ţări din regiune. Concluziile aparțin Angelei Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, la Buzău. Ea a participat la o întâlnire cu jurnalişti din presa locală organizată de Freedom House România. Ziarul de Roman a fost reprezentat la această dezbatere de redactorul Teodora Rusu-Baciu.

Lupta sistemului de justiţie din România împotriva corupţiei a generat, în afară de reacţii, şi oameni foarte bine pregătiţi. România are, la acest moment, specialişti anticorupţie care pot oferi consiliere oricărei alte ţări din regiune care vrea să adere la Uniunea Europeană. Iar acest lucru se întâmplă, întrucât, conform ultimelor raporte, România a devenit principalul furnizor de asistenţă tehnică în lupta împotriva corupţiei. La nivel colectiv, lupta anticorupţie încă nu primeşte credit din partea tuturor cetăţenilor ţării. Reprezentanţii Comisiei Europene monitorizează în permanenţă modul în care decurge Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi, din cel mai recent sondaj realizat în România, a reieşit că oamenii încă nu au încredere în sistemul  judiciar şi că, acum, corupţia este mai rea decât înainte. Dar 79% vor să sprijine lupta anticorupţie, iar 73% consideră că MCV nu trebuie oprit, fiindcă România mai are de lucrat pentru a se „curăţa” de corupţi.

anticoruptie 02Percepţia oarecum paradoxală între neîncrederea în sistemul judiciar şi sprijinirea luptei anticorupţie este explicată de şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România. „Cred că foarte puţini se aşteptau la un succes atât de mare al acestui Mecanism de Cooperare şi Verificare, în sensul că a putut să ajungă să atace corupţia la nivel înalt. Exista în România acel sentiment al impunităţii al oamenilor atât de puternic, încât nimic nu-i putea atinge. Și asta exista la nivel de mentalitate atât la cei puternici, cât şi la cei care nu aveau puterea, dar care considerau că unii sunt de neatins. Este normal ca, în faţa unei schimbări de paradigmă atât de puternice, să existe rezistenţă. Pe de altă parte, din sondajele de opinie pe care le-am realizat noi, majoritatea populaţiei României susţine continuarea acestui mecanism, susţine lupta anticorupţie şi are încredere că justiţia poate să joace un rol corect. Vorbim de majoritate; ca-n orice democraţie, sunt diverse puncte de vedere, există şi o minoritate care ne atrage atenţia, ne semnalează că poate s-a mers mult prea departe. Din analizele noastre din 2014, noi nu am observat astfel de abuzuri ale sistemului de justiţie. Luăm în consideraţie şi semnalele pe care primim anul acesta şi veţi vedea evaluarea noastră finală în raportul pe care îl vom publica în viitor”, a afirmat Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, la Buzău, la o întâlnire cu jurnalişti din presa locală organizată de Freedom House România.

Citește și:   Accident rutier la Recea, provocat de un șofer băut

Ziarul de Roman a fost reprezentat la această dezbatere de redactorul Teodora Rusu-Baciu.

Jurnaliştii din presa locală s-au mai întâlnit la Buzău cu Gelu Trandafir – jurnalist şi membru al Freedom House România, care a explicat de ce România mai are nevoie de MCV, cu Luca Niculescu – redactor şef RFI (secţia în limba română) şi realizator DIGI 24, care a prezentat cum este văzută Rusia din inima Uniunii Europene, dar şi cu Doina Moşneag – expert independent, care a vorbit despre fonduri europene, absorbţie, oportunităţi de finanţare şi infrastructura de transport.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0