HomeReligie

Revistă și radio școlar la Seminarul Teologic Ortodox

Seminarul Teologic „Sfîntul Gheorghe” a accesat un proiect în cadrul căruia va organiza un simpozion dedicat muzicii bizantine și va înființa un post de radio și o revistă școlară. Finanțarea proiectului este asigurată de Consiliul Județean Neamț.

 

 

Sîmbătă, 19 mai, Seminarul Teoogic Ortodox „Sfîntul Gheorghe” va găzdui simpozionul cu tema „Cultura, muzica bizantină și drumurile spirituale nemțene”, desfășurat în cadrul proiectului cu același nume, pentru care seminarul romașcan a obținut finanțare din partea Consiliului Județean Neamț. Simpozionul se înscrie în manifestările prilejuite de „Zilele Episcop Melchisedec Ștefănescu”, manifestare de tradiție organizată de Fundația „Episcop Melchisedec Ștefănescu”.

În cadrul simpozionului, profesor universitar doctor Florin Bucescu, de la Universitatea de Artă „George Enescu” din Iași, va susține conferința „Manuscrisele muzicale psaltice din biblioteca Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului”, iar profesor doctor Ovidiu Trifan, de la Școala de Artă „Sergiu Celibidache”, va conferenția pe tema „Melchisedec Ștefănescu și muzica sacră”. Conferințele vor avea loc în sala de festivități a Seminarului teologic, fiind urmate de un concert de muzică psaltică, susținut de corul „Cuvioasa Paraschiva”, al Seminarului teologic de la Mănăstirea Agapia, corul „Iosif Protopsaltul”, de la Seminarul Teologic al Mănăstirii Neamț, corul „Filomelos”, al Colegiului Național „Dimitrie Cantemir”, din Onești, corul „Imperialii”, al Seminarului Teologic din Piatra Neamț, corul Mănăstirii Diaconești și corul „Melozii Romanului”, al Seminarului Teologic „Sfîntul Gheorghe” din Roman.

Programul corurilor va fi urmat de premierea cîștigătorilor concursului școlar „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, precum și a participanților la simpozion, premiere care va fi făcută de PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Corurile vor fi prezente și la vecernia arhierească de la catedrala arhiepiscopală, acolo unde vor da răspunsurile la strană alternativ.

Simpozionul de la sfîrșitul săptămînii este doar prima dintre activitățile incluse în proiect. „Următoarele etape vizează înființarea unei reviste școlare, precum și a unui radio școlar, obiective pe care mi le-am propus încă de cînd am primit responsabilitatea de director al Seminarului Teologic. Atît radioul, cît și revista vor fi utilizate pentru promovarea muzicii psaltice în rîndul elevilor, atît a celor de seminar, cît și a celor din liceele laice”, a spus preotul Gheorghe Smerea, directorul Seminarului Teologic „Sfîntul Gheorghe”.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Pelerinul 12 ani ago

    Seminarul de la Agapia se numeste „…Parascheva” , nu Paraschiva.

  • Internationalistul 12 ani ago

    Ce paradox hilar la Ştefan Cazimir: să fie doctor în Caragiale cu teza „Aspecte ale comicului la Caragiale“, să scrie o carte de referinţă, cum e „Caragiale. Universul comic“, şi să se înscrie şi el, la un moment dat, fără să-şi dea seama, în acest univers! Cred că, dacă ar putea coborî din locul unde momentan se află, Caragiale ar rupe un baston de bambus pe spinarea caraghiosului Cazimir, apoi i-ar rupe ureche după ureche.
    Am uitat să spun că Ştefan Cazimir este evreu, numele lui real fiind Ştrul Ştrul. Aşa, fără nicio legătură.