Prima paginăSanatate

Rețeta electronică nu are căutare

Dimensiune text

La exact  o lună de la implementarea rețetei electronice, medicii se plîng că sistemul are numeroase erori. În luna iulie au fost eliberate 671 de rețete electronice.

 

La 1 iulie, în întreaga țară, a intrat în vigoare sistemul de prescriere electronică a rețetelor gratuite și compensate. Teoretic, acest sistem ar fi trebuit să fie în beneficiul bolnavilor, scurtîndu-se timpul de eliberare a medicamentelor. În plus, sistemul ar fi redus birocrația, întrucît medicii de familie nu ar mai fi trebuit să completeze de mînă formularele tip ale rețetei.

Practic, în primele două zile de la implementare, sistemul electronic s-a blocat aproape complet și puțini medici au reușit să prescrie o rețetă electronică. De parcă nu era de ajuns, probleme au apărut și la farmacii, care nu erau dotate cu cititoare speciale ale codului de bare aferent rețetei.
Noi am spus de la început că medicii de familie își doresc să prescrie rețete în sistem electronic. Doar că noi am cerut ca sistemul electronic să fie pus la punct. Acum, chiar și la o lună de la implementare, sistemul are momente în care merge, dar și ore întregi cînd este offline, așa că puțini medici se încumetă să prescrie rețete electronice„, a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Potrivit datelor furnizate de către Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, pe parcursul lunii iulie, 36 de medici – din care 34 de medici de familie și doi medici specialiști – au completat 1.007 rețete electronice. Tot în acest interval, 40 de farmacii din județ au onorat 671 de rețete electronice.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Andrei 9 ani

    Citez:
    „În plus, sistemul ar fi redus birocrația, întrucît medicii de familie nu ar mai fi trebuit să completeze de mînă formularele tip ale rețetei.”
    Imi pare rau sa te contrazic. Nu exista nici o diferenta intre reteta tipizata care poate fi scoasa la imprimanta cu ace si reteta electronica. In plus, daca reteta tipizata putea fi impaturita, cea electronica nu, medicul trebuie sa sfatuiasca pacientul sa nu boteasca codul de bare ca sa poata fi scanat. Mai mult de atat sistemul informatic SIUI a inceput sa faca tot felul de restrictii care pune in lumina proasta prescriptia medicala.