Prima paginăActualitate

Restricțiile de acces la Judecătoria Roman, prelungite până vinerea viitoare

Restricțiile de acces la Judecătoria Roman, prelungite până vinerea viitoare

Dimensiune text

Judecătoria Roman a anunțat vineri, 2 aprilie, prelungirea restricțiilor de acces în cadrul instituției, din cauza numărului cazurilor de infecție COVID-19 în rândul personalului instituției.

Reprezentanții Judecătoriei arată că, în urma efectuării ultimei anchete epidemiologice s-a stabilit că în rândul personalului instanţei, în prezent, există trei persoane infectate cu COVID-19, o persoană suspectă de infectare şi alte patru, persoane în carantină – contacţi direcţi ai persoanelor infectate.

Măsura prelungirii restricțiilor a fost luată având în vedere situaţia existentă, în scopul prevenirii răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de virusul COVID-19 şi pentru a asigura securitatea şi sănătatea în muncă a personalului Judecătoriei Roman, sănătatea profesioniştilor şi justiţiabililor, dar şi pentru a se asigura durata de timp necesară pentru igienizarea şi dezinfectarea tuturor spaţiilor instanţei şi reducerea riscului de infectare.

Totodată, decizia are la bază și faptul că la data de 11 aprilie se încheie perioada de carantinare a ultimilor membri ai personalului, dar şi faptul că, la data de 9 aprilie, se desfăşoară, în principal, şedinţe de judecată în materie penală cu un număr redus de dosare şi, implicit, de părţi/subiecţi procesuali/avocaţi, în ambele săli de judecată, iar accesul persoanelor ar putea fi gestionat în mod corespunzător pentru a minimiza riscul de infectare cu COVID-19.

Astfel, prin hotărârea Adunării Generale a Magistraţilor din cadrul Judecătoriei Roman de vineri, 2 aprilie, s-a stabilit prelungirea măsurii restrângerii activităţii Judecătoriei Roman prin restricţionarea accesului publicului în incinta Judecătoriei Roman, inclusiv a avocaţilor/membrilor celorlalte profesii juridice/justiţiabili, dispusă anterior de la data de 30 martie 2021 la 6 aprilie 2021, până la data de 8 aprilie 2021, inclusiv, cu excepția cauzelor urgente care au stabilit termen de judecată în acest interval.

De asemenea, s-a decis menţinerea dispoziţiilor anterioare hotărârii Adunării Generale a Magistraţilor din cadrul Judecătoriei Roman din 30 martie. Astfel, până la data de 8 aprilie, inclusiv, va fi permis accesul publicului în sălile de judecată pentru următoarele tipuri de cauze în materie non-penală: ordin de protecție, tutelă/curatelă, internarea medicală nevoluntară, ordonanța președințială, suspendarea provizorie a executării silite, încuviințare executare silită, măsuri asigurătorii, asigurare dovezi, autorizare intrare încăperi, cauze având ca obiect Legea 136/2020, alte cauze care, potrivit legii, se judecă fără citarea părţilor, la aprecierea instanţei.

Totodată, până la data de 8 aprilie, inclusiv, va fi permis accesul publicului în sălile de judecată pentru următoarele tipuri de cauze în materie penală: cauzele în care au fost dispuse măsuri preventive, cauzele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranţă cu caracter medical, cereri privind menţinerea, înlocuirea sau încetarea măsurilor de siguranţă cu caracter medical, căi de atac extraordinare apreciate ca urgente, cauzele de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, alte tipuri de cauze în care legea nu prevede citarea părţilor, la aprecierea judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, cererile având ca obiect prelungirea dreptului de circulaţie pe drumurile publice, potrivit articolului 111, alineatul 6, din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Grefierii de şedinţă, în urma dispoziţiilor preşedintelui de complet, vor întocmi liste de şedinţă separate pentru fiecare şedinţă de judecată ce vor cuprinde doar cauzele care se judecă în perioada 31 martie – 8 aprilie, liste ce vor fi afişate la uşa principală de acces în instanţă şi pe portalul instanţei, cel mai târziu cu o zi înaintea şedinţei de judecată până la ora 13.00.

Listele se vor pune şi la dispoziţia corpului de jandarmi ce asigură paza sediului instanţei pentru a permite accesul doar persoanelor nominalizate în cuprinsul lor.

Celelalte cauze cu termen stabilit în perioada 31 martie – 8 aprilie vor primi un nou termen de judecată, pentru care vor fi citate toate părţile.

În perioada 31 martie – 9 aprilie nu se desfășoară activitatea de program cu publicul la Arhiva Judecătoriei Roman, iar sesizarea instanţei de judecată şi depunerea de înscrisuri la dosar se va putea face în această perioadă exclusiv prin mijloace alternative, precum serviciile poştale la adresa din municipiul Roman, Piaţa Roman Vodă, nr.1, fax la numărul 0233/742.583 sau e-mail: jud-roman@just.ro, jud-roman.reg@just.ro – adresă de poştă electronică destinată exclusiv corespondenţei, curier.

„Întrucât măsurile dispuse de organele de conducere ale instanţei sunt imperativ necesare pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de siguranţă medicală atât pentru personalul instanţei, cât şi pentru ceilalți participanți la procedurile judiciare, avocaţi, membri ai celorlalte profesii juridice, justiţiabili, vă mulţumim pentru înţelegere”, se mai arată în comunicatul emis de Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Judecătoriei Roman, semnat de judecător Alina Mihaela Niţă.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0