Prima paginăNeamt

Restituirea taxei de primă înmatriculare trece direct în „curtea” Fiscului

Dimensiune text

Ministrul Justiției cere ca restituirea taxei să se realizeze printr-o procedură administrativă, fără a fi implicate instanțele de judecată. Fiscul nemțean a restituit în acest an taxe de primă înmatriculare de 4,2 milioane de lei.

 

În curînd, nemțenii vor avea posibilitatea de a-și recupera taxele de primă înmatriculare direct de la Fisc, fără a se adresa instanțelor. Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, a anunțat că Guvernul a supus conducerii Parlamentului mai multe proiecte de modificări legislative care au drept obiectiv degrevarea instanțelor de cauze de drept comun. Astfel, restituirea taxelor de primă înmatriculare ar urma să se realizeze printr-o procedură administrativă, direct de unitățile Finanțelor, fără ca solicitanții să se mai adreseze instanței, dat fiind faptul că, în aceste cazuri, practica judiciară este una unitară.

Pînă acum, instituția noastră nu făcea altceva decît să stabilească sumele de plată și să le încaseze. Banii, odată ajunși în trezorerie, erau la dispoziția Administrației Fondului pentru Mediu. Din același fond se realizează și restituirile, deci o astfel de măsură nu ne afectează decît din punct de vedere al volumului muncii depuse, care va crește, pentru că noi vom emite acele decizii de restituire„, a opinat directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Neamț, Ștefan Rusu.

În acest an, pînă pe 20 septembrie, Fiscul nemțean a încasat, din taxa de primă înmatriculare, 11.829.303 lei și a restituit 4.247.598 de lei. În cazul persoanelor fizice, restituirile s-au făcut direct în bani, iar în cazul persoanelor juridice – în bani sau prin compensare cu alte obligații către buget ale acestor contribuabili.

Propunerile înaintate Parlamentului nu se referă doar la taxa de primă înmatriculare. Ministrul Justiției a precizat că sînt prevăzute modificări și în ceea ce privește legea privind rovinieta, astfel încît contravenienții să nu se mai deplaseze la punctul unde s-a săvîrșit contravenția.

[sam_ad id=”89″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0