Reprezentanţii cultelor au cerut Primăriei „decât” câteva milioane de euro

HomeReligie

Reprezentanţii cultelor au cerut Primăriei „decât” câteva milioane de euro

 

intalnire primarie preotiJoi, 19 ianuarie, la sediul Primăriei Roman au fost invitaţi la discuţii reprezentanţii cultelor, ca urmare a lansării de către conducerea instituţiei a unor consultări publice, cu mai multe categorii socio-profesionale, pe tema listelor de investiţii. Prezenţa cea mai numeroasă a fost din partea Bisericii Ortodoxe, au fost doi preoţi catolici, precum şi câte un reprezentant al cultului adventist, penticostal, comunităţii armeneşti şi al celei evreieşti.

„Dumneavoastră, ca reprezentanţi ai cultelor, purtaţi pe umeri o mare responsabilitate, iar noi, cei din administraţia publică locală, avem datoria să vă ajutăm, în măsura posibilităţilor. Acesta este şi scopul acestei întâlniri. Vă întâlniţi cu oamenii, îi aveţi aproape, le ştiţi nevoile, bucuriile, necazurile, iar împreună cu mine şi echipa din Primăria Roman putem face mai mult pentru ei. În prisma alcătuirii listei de investiţii din acest an, vă invit să dialogăm”, a spus, la debutul întâlnirii, primarul Lucian Micu.

14 biserici ortodoxe, toate cu probleme

Primul care a luat cuvântul a fost protopopul Dragoş Munteanu, care, „cu binecuvântarea ÎPS Ioachim”, a prezentat o listă cu nevoile stringente ale Arhiepiscopiei şi bisericilor arondate (14 numai în Roman): lucrări de reparaţii la centrul multifuncţional – 3 milioane de lei, lucrări de reparaţii la Palatul Episcopal – 3 milioane de lei, reparaţii la clădirile Episcop Lucian Triteanu – 5 milioane de lei, reparaţii gard – 200.000 de lei, înlocuire tâmplărie la Seminarul Teologic – 250.000 de lei, refacerea acoperişului Bisericii Sf. Nicolae – 242.000 de lei, reabilitarea Bisericii Sf. Gheorghe – 4 milioane de lei, reparaţii la Biserica „Schimbarea la faţă” din Cimitir – 32.500 lei, construirea unei capele şi a unui centru multifuncţional la Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” – 800.000 de lei, finalizarea lucrărilor la Biserica „Ştefan cel Mare” – 80.000 de lei, pavele din marmură pentru Biserica „Sf. Vasile cel Mare” – 57.000 de lei, lucrări la Biserica „Precista Mică” – 200.000 de lei. Un total de circa 16.861.500 lei, cam 3,7 milioane de euro.

În plus, administraţia locală a fost informată că utilităţile – gazul şi lumina – costă fiecare biserică încă 10.000 de lei pe an şi că ar fi binevenit şi un sprijin financiar pentru activităţile socio-cultural-educative.

Şi preotul Ioan Gherasimescu, de la Biserica „Sf. Gheorghe”, a precizat că pentru lăcaşul de cult proiectul tehnic de reabilitare costă un milion de euro, fără TVA, fiind depusă documentaţie pentru atragerea de fonduri europene, dar pentru care se cere o contribuţie proprie de 350.000 de lei. „Fascinant este că o singură familie a construit acest monument, iar noi nu suntem în stare să-l întreţinem”, a mai completat părintele, subliniind că, prin intermediul asociaţiei, Biserica desfăşoară acte de filantropie pentru 120 de persoane din parohie.

Mai „modest” a fost părintele Dan Antoce, de la Biserica „Precista Mare”, care a precizat că nu vrea niciun leu pentru parohia sa, dar cere sprijin pentru reabilitarea Spitalului Vechi. „Nevoile sunt mai mari decât tot bugetul pe mai mulţi ani al Romanului, dar este vorba de monumente istorice, iar lucrările sunt mai costisitoare. Noi nu cerem nimic pentru Biserică, ci vrem ca tot sprijinul să fie îndreptat Spitalului Vechi”.

Biserica Catolică a lansat câteva solicitări acum, următoarele în scris

Din partea Bisericii Catolice au fost prezenţi preoţii de la parohiile Sf. Tereza şi Inima Neprihănită a Mariei. Pentru lăcaşul de pe strada Ştefan cel Mare s-a cerut ajutor pentru lucrările din curte, la acoperiş (nereparat de 77 de ani), la capela din Cimitirul Eternitatea şi recompartimentarea unei anexe şi transformarea ei în grădiniţă. Construită în 1993 şi sfinţită în 2011, Biserica de pe strada Bogdan Dragoş întâmpină probleme cu acoperişul şi faţada s-a deteriorat. Reprezentanţii Bisericii Catolice au precizat că vor centraliza nevoile şi le vor transmite autorităţilor.

Biserica adventistă, spaţiu pentru grădiniţă

Eugen Profir, din partea Bisericii Adventiste, a anunţat că se încearcă acreditarea grădiniţei care funcţionează deja în cadrul lăcaşului de cult, dar a cerut identificarea unui spaţiu propice pentru această activitate: „Avem un proiect – Copiii ajută copii -, prin care copiii noştri ajută copii din familii defavorizate. Biserica este veche. Ar fi nevoie de schimbarea celor trei geamuri – 5.000 de lei, schimbarea tablei de pe acoperiş – 2.000 de lei şi refacerea gardului – 4.000 de lei”.

Comunitatea evreilor, toaletarea copacilor

Iancu Wexler, preşedintele comunităţii evreiești din Roman, a solicitat doar toaletarea arborilor de la Sinagogă şi din Cimitirul Evreiesc.

Biserica Armenească, spaţiu pentru cantina socială

Preotul Ionel Doru, de la Biserica Armenească, a solicitat ajutor pentru reabilitarea celor două încăperi cu etaj, repararea clopotniţei, a soclului de piatră de la baza turnurilor şi a temeliei: „De zece ani, ajutăm 30 de persoane din familii defavorizate, cărora le asigurăm o masă caldă sâmbătă şi duminică. Lângă biserică este o clădire pe care ne-am gândit să o folosim pe post de cantină”, edilul precizând că va lua legătura cu Inspectoratul Şcolar pentru a vedea dacă imobilul menţionat poate fi cedat în acest scop bisericii.

Biserica Penticostală, ajutor contra ajutor

Dan Lela, pastor la Biserica Penticostală din Roman, a spus, întâi de toate, ce face pentru comunitate: „Am organizat un servo-bazar, unde, cu ajutorul celor din comunitatea noastră, am oferit haine şi încălţăminte şi alte bunuri persoanelor nevoiaşe. Vrem din partea Primăriei să ne ajutaţi cu 30-50 de oameni necăjiţi cărora să le oferim hrană măcar de trei ori pe săptămână, sperăm să ajungem să putem asigura şase zile din şapte mai târziu. Vrem să formăm o echipă de curăţenie, tineri care să facă curat în oraş, să dea un semnal”.

Acesta a solicitat un ajutor de 70.000 de lei pentru reabilitarea exteriorului Bisericii, renovarea gardului şi amenajarea unei parcări.

Asociaţia „Iubire şi speranţă”, finanţare din Danemarca

Preotul Mihăiţă Popovici, care are în grijă 80 de copii, prin Asociaţia „Iubire şi speranţă”, a precizat că, şi până acum, oamenii au înţeles şi au ajutat. „Avem cinci ateliere vocaţionale: artă culinară, croitorie, muzică, dans şi IT. Vrem să facem şi un cerc de jurnalism şi chiar să avem o staţie internă de radiofonie. Încercăm să obţinem o finanţare din Danemarca, iar un parteneriat cu Primăria Roman şi un ajutor de 8 – 10.000 de euro în acest sens ne-ar prinde foarte bine”.

Săptămâna viitoare vor urma întâlniri ale conducerii Primăriei Roman şi cu alte categorii socio-profesionale. Săptămâna aceasta au mai venit solicitări importante de la aproape toate şcolile şi liceele din oraş, precum şi de la asociaţiile de proprietari. Cu câteva mici excepţii, multe sunt urgențe, banii sunt câţi sunt şi aşteptările sunt mari. Pe baza acestor solicitări, administraţia locală spune că va face o listă cu priorităţi şi unele investiţii vor fi prinse în bugetul de cheltuieli de pe acest an.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 8
  • Titlul este greșit …„decât” …trebuie înlocuit cu …„numai”

    • Gramatical vorbind – aveți perfectă dreptate, dar tocmai folosirea lui în acest context este voită, în sensul sublinierii unei opinii a autorului vizavi de cele discutate la întâlnire. Numai înseamnă că au cerut puțin, „decât” în zilele noastre, chiar dacă așa cum spuneți nu e tocmai corect, are doar rolul de sublinia situația, ușor ieșită din tipare, dacă luăm în considerare faptul că preoții prezenți au cerut ajutor cât bugetul orașului pe vreo 4-5 ani, fără a pune în calcul ceea ce înseamnă renovarea Spitalului Vechi, care este estimat la cel puțin 6 milioane de euro (adică încă patru ani bugetul de investiții). Pentru o mai corectă înțelegere, am pus cuvântul decât între „”. Mulțumim pentru atenție și înțelegere!

  • Doua observatii de natura lingvistica : titlul articolului „Reprezentantii cultelor au cerut Primariei decat cateva milioane de euro” reprezinta o constructie regionala munteana, incorecta din punct de vedere gramatical. Dupa ce am renuntat in mare masura la atatea regionalisme moldovenesti care defineau traditia si specificul locului, de care nu ar fi fost catusi de putin cazul sa ne rusinam, nu cred ca ar trebui sa ajungem pana acolo incat sa preluam fara discernamamt forme ori constructii gresite. Titlul corect ar fi fost: „Reprezentantii cultelor au cerut Primariei doar…cateva milioane de euro”. Iar faptul ca o singura familie a construit candva o biserica pe care noi, astazi, nu suntem in stare nici macar s-o intretinem nu poate fi considerat in niciun caz „fascinant”, ci paradoxal. Sau chiar trist si nu lipsit de explicatii si de posibile invataminte… Cel putin, ctitorii bisericii si-au lasat numele in textul pisaniei de deasupra intrarii, pe cand nobilele doamne care au construit in intregime din banii lor „Liceul Sturdza-Cantacuzino” nu s-au gandit ca vor veni comunistii care le vor sterge numele din denumirea celui mai vechi liceu de fete din actualul judet Neamt, iar apoi postcomunistii, care, indiferent de coloratura lor politica, nu le vor mai aseza in niciun fel la locul lor.

  • Observ ca ati corectat tacit titlul acestui articol, care anterior fusese cel pe care eu l-am reprodus in comentariul meu de mai sus. Bine si asa, desi mai firesc ar fi fost sa precizati acest lucru, pentru ca prima parte a comentariului meu sa nu para a fi fara obiect. Dar cum orice experienta este utila, nu pot decat sa va multumesc.

    • Nu e chiar așa. Cel care a semnat articolul, a trecut acel „decât” intenționat, însă a fost șters ulterior de administratorul site/ului, considerându-se o greșeală. Poate lingvistic se poate interpreta așa, dar în acest context „așa zisa greșeală” este intenționată. Dacă citim printre rânduri, se subînțelege ce a dorit să scoată în evidență autorul articolului. Mulțumim pentru sesizare și pentru punctul de vedere. Mai greșim și noi, dar să știți că avem putea să recunoaștem.

  • Dupa cum v-am explicat, constructii de acest fel pot fi intalnite in graiul din Muntenia si sunt gresite din punct de vedere gramatical. Iar notarea intre ghilimele a adverbului decat nu rezolva catusi de putin problema, care nu se afla acolo, ci consta in neutilizarea formei negative a verbului, care, in acest caz, la fel ca si in limba franceza, este obligatorie. Corect ar fi fost asadar: „Reprezentantii cultelor nu au cerut „decat” cateva milioane de euro” sau „Reprezentantii cultelor au cerut „doar”(sau „numai”) cateva milioane de euro”. Va multumesc.

  • Hmmm, nu am nimic împotriva sustinerii cultelor religioase , dar nu e momentul acum. Sunt alte priorități în oraș, care depind integral de buget. În cazul cultelor ăsta e un supliment, au ei destul de mult din contribuții. Deci, sa mai aștepte. ..vreo 20 de ani, zic eu.

  • e ceva normal ca apendicele guvernantilor ,care au un rol major in tinerea maselor in frau (obscurantism,si pseudo pedepse),sa fie recompensati ,mana jos milogilor de pe banul muncit al oamenilor sa fie folositi pentru dezvoltare ,crearea de locuri de munca ajutorarea pensionarilor si nevoiasilor ,a nuse mai da un ban bisericilor ,AU BANI ,LA GREU !!!!