Prima paginăRoman

REPERE: Roman-vodistul Vlad Ungureanu studiază robotica la Bremen

Dimensiune text

Vlad Victor Ungureanu (foto) este unul dintre absolvenții roman-vodiști din acest an care vor studia în străinătate. Tînărul a fost admis la universități din Anglia și Germania. Opțiunea lui Vlad a fost pentru specializarea electronică și informatică a Facultății de Automatică din cadrul Universității Jacobs din Bremen (Germania), unde va studia robotica.

 

Am aplicat la mai multe universități din Anglia și Germania și am fost admis la toate. Dorința mea este aceea de a studia un domeniu de viitor – robotica. Marile companii introduc roboții în procesul de producție în locul oamenilor. Dintre toate universitățile la care am aplicat, cea de la Bremen (foto dreapta) dispune de unul dintre cele mai dotate laboratoare de robotică„, a spus Vlad Ungureanu.

Tînărul nu știe dacă va rămîne definitiv în străinătate, dar nici nu exclude posibilitatea de a se întoarce în țară. „Este prea devreme pentru a spune ce voi face în viitor. Depinde de oportunitățile pe care le voi întîlni„, a spus proaspătul student.

 

Test Cambridge și BAC american

 

Pentru a ajunge la Bremen, Vlad a trebuit să dea testul Cambridge și bacalaureatul american, deoarece Universitatea Bremen funcționează în colaborare cu Universitatea Rice din SUA, iar limba de studiu este engleza. „La Universitatea din Bremen nu se ține seama de bacalaureatul din țările de proveniență ale aplicanților. Pentru a fi admis, a trebuit să dau BAC – ul american„, a spus Vlad.
Testul în stil american al bacalaureatului l-a dat în Centrul Național de Testare ACT din Roman, coordonat de profesoara de engleză Sorina Danciu.

Informațiile suplimentare despre specializarea la care a aplicat a avut nu doar de pe internet, ci și de la o roman-vodistă care studiază economia la Bremen, Andreea Lăzărescu, studentă în anul II.
Vlad Ungureanu va avea colegi, la facultatea pe care o va urma, din Bacău și Iași. El va putea beneficia pe parcursul școlarizării de ajutor financiar din partea universității.

 

Profesorii Florin Moldovanu și Marian Ursărescu, mentorii lui Vlad

 

Norocul lui Vlăduț este că și-a descoperit cu adevărat pasiunea„, spune profesoara Marlena Ungureanu, mama lui Vlad, cadru didactic la Grupul Școlar „Vasile Sav” din Roman.
În clasa a VIII-a și-a dorit să urmeze profilul matematică-informatică din cadrul Colegiului Național „Roman-Vodă”. În scurtă vreme a devenit pasionat de programare, avînd în tatăl său, inginer electronist, un real sprijin.
Dorința lui Vlad a fost să performeze în informatica aplicată. Pregătit de profesorii Florin Moldovanu și Marian Ursărescu, Vlad a participat la concursuri naționale și internaționale de informatică aplicată. Rezultatele deosebite obținute de Vlad au format portofoliul pe care fostul roman-vodist l-a prezentat și a  convins Universitatea din Bremen să fie acceptat.

 

„Urmărea mailul o dată la cîteva secunde”

 

Admiterea la universitățile la care a aplicat au venit rînd pe rînd. „La început a sosit o scrisoare de accept, iar după o lună, scrisoarea pentru ajutorul financiar. Abia în februarie a primit un mail prin care a fost acceptat la studii. Urmărea mailul odată la cîteva secunde. Niciodată nu l-am văzut atît de emoționat, ceea ce mi-a întărit convingerea că și-a dorit foarte mult să fie admis la această universitate”, spune mama lui Vlad. Deși tînărul va primi un sprijin financiar din partea universității, susținerea financiară a familiei va fi absolut necesară. „Greul de-abia acum începe. Va fi un efort al familiei lărgite, dar ne vom descurca. Cel mai greu este să mă despart de el, dar știu pentru ce a plecat și cred că își va împlini visul„, a spus, emoționată, mama lui Vlad.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 7
 • emi 9 ani

  Felicitari,Vladut si succes in studentia germana !Felicitari si parintilor pentru ca au crescut si educat un copil asa de bun!
  Prof,E.Diaconescu

 • Adina Pintilie 9 ani

  Felicitari, Vlad!
  Mult succes!

 • eu 9 ani

  Felicitari!!

  • cine 9 ani

   Bravo, Vladut! Un copil de exceptie crescut de niste parinti deosebiti! Sper sa fii model si pentru altii! Viel Erfolg!

 • me 9 ani

  Felicitari!!!

 • andreea 9 ani

  Felicitari Vlad! Esti un elev despre care chiar se merita scris cu rezultate remarcabile la olimpiadele scolare si concursuri. Nu acelasi lucru l-as putea spune despre „domnisoara” Catana care nu s-a remarcat cu nimic din cate stiu eu in anii de liceu.

 • Carina 9 ani

  Andreea, ma cunosti atat de mine incat sa sustii acest lucru? Te-as ruga sa-ti masori cuvintele , pentru ca nu-mi cunosti intreaga viata, tot ceea ce am facut eu pe parcursul liceului. Am avut niste conditii de indeplinit pentru a intra la aceasta facultate, si nu doar la aceasta, pentru ca am mai intrat si la altele doua de renume. Vlad este foarte bun pe domeniul lui, intotdeauna a fost , de cand il cunosc, iar fiecare isi urmeaza pasiunile. „domnisoara”, de pui ghilimele? Nu sunt sau care este problema ?:)